DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çalışma Yeri Önemi

Ergonomide Fizyolojik Çalışma Yeri Düzenleme

Çalışma Yeri Önemi
02.12.2019
9.841
A+
A-

Fizyolojik açıdan çalışma yeri düzenlemenin amacı, çalışma yöntem ve koşullarının insana uydurulması ve insan çalışmasının daha iyi hale getirilmesine yöneliktir.

Bu amaca ulaşabilmek için öncelikle “insanın etkilenmesi (zorlanması) minimuma indirilmeli.” Bunu sağlayabilmek için izlenecek metotlar:

Aynı performansın sürekli sürdürülmesi için, hareket hızı ile dinlenme molalarının uyumu ayarlanmalıdır.

Gerekli aralıklarla iş değişimi yapılmalı ve dinlenme molaları verilmelidir. Ağır işler daha kuvvetli kas gruplarına verilmelidir. Doğru duruş pozisyonu seçilmelidir.

Yine fizyolojik açıdan çalışma yeri düzenlemenin amacına ulaşabilmek için dikkat edilecek diğer nokta ise; “çevre etkileri ve şartları insan bünyesine uyumlu hale getirilmelidir.” Uygun olmayan çalışma koşulları ek bir yüklenmeye sebep olur ve organizmanın katlandığı bu zorlamayla da bedende yorgunluk belirtileri oluşur. Örneğin, büro ortamı gibi rahat görülen mental çalışmayı gerektiren ortamlarda dahi, hatalı uygulanan fiziksel çevre koşullarının, çalışanların sağlığını bozucu ve performansını azaltıcı birçok etkisi vardır.

Çalışma yerinin fizyolojik açıdan ergonomik olabilmesi için, çalışma ortamlarında iklim (termal konfor), aydınlatma düzeyi, gürültü seviyesi, titreşim etkisi gibi çevresel faktörlerin insan bünyesini ekstra yormayacak hale getirilmesi gerekir. Bu sayede çalışan sağlığı korunmuş olur ve çalışma performansının artırılması sağlanır.

Bir sonraki yazımda Ergonomide Psikolojik Çalışma Yeri Düzenlemeyi ayrıntılı olarak sizlerle paylaşacağım.

Sağlıklı ve Güvenli çalışmalar dilerim…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.