DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İkinci Beynimiz ve Onu Mutlu Etmenin Yolları

Sesli Dinle

Bağırsaklar hiçbir şekilde sadece atılım organı değildir. Sağlıklı bir emilim, sağlıklı bir atılım vücudun yaşam kalitesi ve tüm yaşamsal fonksiyonları için çok önemlidir.

İkinci Beynimiz ve Onu Mutlu Etmenin Yolları
08.09.2020
33.864
A+
A-

Bağırsağımız ve beynimizin, embriyonun oluşma ve geliş­mesinden önce cenin gelişimi esnasında bölünen aynı doku kümesinden meydana geldiği ortaya çıkmıştır. Bir bölüm merkezi sinir sistemi haline gelirken, diğer parça da enterik sinir sistemi haline gelmek için göç eder. Daha sonra iki sinir sistemi de kafa çiftlerinden olan Vagus sini­ri diye adlandırılan bir kablo yoluyla bağlanırlar. Vagus siniri, be­yin sapından boyun aracılığıyla kıvrılır ve nihayetinde karında (kalın bağırsakların orta kısmında) sona erer.

Beyin-bağırsak bağlantısının sinirsel ilişkisi yanında bağlantıyı önemli hale getiren diğer özellik ise bağırsak­larda yer alan devasa floradır. Bağırsak florası veya diğer bir adıyla mikrobiyata, sindirim sistemi mukozasının üzerinde yaşayan, önemli işlevleri olan mikroorganizma topluluğudur. Sağlıklı bir insanın bağırsak florasındaki bakterilerin %90’ı faydalı olanlardır.

Bağırsak florasının vücudumuzdaki görevlerini biliyor musunuz?

  • Hücre büyümesini teşvik eder.
  • Zararlı bakterilerin çoğalmasını, bağırsak mukozasın­da enflamasyon oluşumunu, bağırsaklardan kana toksik ürünlerin geçmesini ve böylelikle cilt hastalıklarının olu­şumunu engeller.
  • Karaciğere gidecek ve onun yükünü artıracak olan pato­jen mikroorganizmaları önceden elimine eder.
  • Sindirilemeyen gıdaların parçalanıp emilmelerine yar­dım eder. Bakteriler fermente ettikleri karbonhidratları kısa zincirli yağ asitle­rine çevirir.
  • Bağırsak florası, bağırsakta proteolitik fermantasyon ile kollajen ve elastin gibi sindirilememiş proteinlerin yıkı­mını sağlar.
  • Bakteriler ayrıca K2 vitamini üretip bunun vücut tarafın­dan emilimini sağlarlar.
  • Kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara kar­şı korur.

Bağırsaklar hiçbir şekilde sadece atılım organı değildir. Sağlıklı bir emilim, sağlıklı bir atılım vücudun yaşam kalitesi ve tüm yaşamsal fonksiyonları için çok önemlidir. Mu­kozasında yaşayan flora sayesinde, beslenme, bağışıklık sistemi ve detoks organı olması sebebiyle, sağlıklı bir beden için sağ­lıklı bir bağırsak sistemi ve florası gereklidir. Bağırsaklarımızın bizim  ikinci bir beynimiz olduğu ve sindirim sistemi ile merkezi sinir sistemi arasındaki ilişkinin, bağırsak mikropları tarafından yönlendirildiği, araştırmalar ve deneyler tarafından kanıtlanmıştır.

İkinci beynimiz olan bağırsaklarımızı mutlu etmek için önemli besin grupları şunlardır:

  • Fermantasyon sırasında üretilen Probiyotiklerce zengin gıdalar; yoğurt, kefir, salamura gıdalar, turşu, kombucha çayı
  • Yüksek lifli yani prebiyotiklerce zengin gıdalar; kahverengi deniz yosunu, kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, kuru meyveler, fındık, ceviz, badem, kurubaklagiller, muz, enginar, kuşkonmaz
  • Polifenol açısından zengin gıdalar: Bağırsak bakterileri tarafından sindirilen bitki kimyasallarıdır. Kakao, yeşil çay, zeytinyağı, kahve, yer fıstığı, meyveler, sebzeler
  • Triptofan açısından zengin besinler: Triptofan, nörotransmitter serotonine dönüştürülen bir amino asittir. Hindi eti, yumurta, peynir, soya, süt ve süt ürünleri, antep fıstığı, kaju,

Değerli okurlarım, bir sonraki yazımda ikinci beynimizin duygu durumları ile ilişkisi hakkında bilgiler vereceğim. Zira bedendeki mutluluk hormonu serotoninin yaklaşık %90’ı bağırsaklarda bulunuyor. Cemal Süreyya’nın dediği gibi; “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı”

Sağlıklı ve güvenli çalışmalar dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.