DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gıda Ambalajlarını Yıkamalı mıyız?

Sesli Dinle

Ambalajlar gıdaları her türlü dış etkene karşı koruyarak tüketim süresince ürünün güvenli kalmasını sağlarlar.

Gıda Ambalajlarını Yıkamalı mıyız?
12.09.2020
8.196
A+
A-

Değerli okurlarım, Corona Virüs pozitif vaka sayılarının artması nedeniyle yurtta yeniden bir panik havası başladı. Haksız da sayılmayız elbette, fakat panik olmadan tedbirlere uyup önlemlerimizi maksimum düzeyde almalıyız. Önlem alırken de doğru bilinen yanlışlara dikkat etmeliyiz. Market alışverişi sonrası gıda ambalajlarını yerleştirmeden önce ambalajları bol deterjanlı suyla yıkayanlardan mısınız? Virüsten korunmak için yapılan bu işlem ne kadar doğru acaba? Gıdanın cinsine göre içine koyulduğu o ambalajın gerçek işlevi ve özelliği ne acaba? Virüs bulaşmasın diye yıkadığımız ambalaj içindeki gıdayı tüketirken o gıda kaynaklı başka bir tehlikeye maruz kalma ihtimalimiz var mı?

Ambalajların önemli işlevleri vardır:

  • Bunlardan en önemlisi ürünü korumaktır. Ambalajlar, ürünün ışık, nem, ısı, hava, darbe gibi dış etkenlerden olumsuz yönde etkilenmesini, bozulmasını ve kirlenmesini önler. Ürünün bütünlüğünü, kalitesinin devamını ve güvenirliğini sağlar.
  • Tüketiciyi bilgilendirme görevi vardır. Ambalaj üzerinde ürünün içeriği, raf ömrü, kullanım alanı, saklama koşulları vb. hakkında bilgiler bulunur.
  • Tüketiciye kolaylık sağlama görevi vardır. Ambalajın kolaylık işlevi, kaba uygun ölçüde ürün doldurma, açma-kapama, kullanma-atma, depolama, rafa yerleştirme gibi kolaylıkları kapsar.
  • Ambalajın satış işlevi vardır. Ambalajın rengi, şekli, boyutu gibi görsel özellikler, ambalaj üzerindeki bilgiler ve ambalajın üretiminde kullanılan teknoloji müşterinin o ürünü satın alma kararını etkiler.

Gıda ambalajlanmasında kullanılan materyaller çok çeşitlidir. Ağırlıklı olarak cam, plastik, metal ve kâğıt gibi materyaller kullanılır.

Kâğıt ve kâğıt esaslı ambalajlar, unlu mamuller, tereyağı, margarin, peynir, balık, kırmızı ve beyaz et, sosis, salam, meyve ve sebzeler, şeker, un, tuz, patates, kuru gıda (toz ve taneli), hazır çorbalar, meyve suları, yumurta gibi gıdalar için kullanılabilir. Bu ürünler tercihen orijinal ambalajlarında saklanmalıdır. Başka bir materyal ile lamine edilmemiş kağıt ambalajlar su veya başka bir sıvı ile temasında ürünü koruma özelliklerini kaybederler. Kısa zaman içinde içlerindeki ürünler de bozulurlar. Dolayısıyla bu tür ambalajları yıkamak yerine, en fazla bir haftada tüketilebilecek miktarda ürün alınıp, ürünün uygun saklama koşullarında farklı bir ambalaja aktarılarak tüketilmesi önerilebilir. Uzun süre dayanıklı olabilecek kuru ürünler orijinal ambalajlarından bez torbalara ya da cam ambalaja alınarak serin ve kuru ortamda saklanabilir.

Hammaddesi polipropilen olan plastik ambalajlar birçok gıda ürününün paketlenmesinde kullanılır. Bisküvi çeşitleri, makarna çeşitleri, kuru bakliyatlar, dondurulmuş ürünler, et ve et ürünleri vb. Bu ürünlerin orjinal ambalajlarında saklanması önerilir. Deterjan ve su ile yıkama işlemi ambalajların koruma özelliklerini kaybetmelerine sebep olabilir.  Özellikle dondurulmuş ürünler soğuk zincir kırılmadan orijinal ambalajlarında derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Uzun süre dayanıklı olabilecek kuru ürünler orijinal ambalajlarından bez torbalara ya da cam ambalaja alınarak serin ve kuru ortamda saklanabilir.

Cam ambalajlar ya da metal ambalajların su ile yıkanmalarında herhangi bir sakınca yoktur.

Ambalajlar gıdaları her türlü dış etkene karşı koruyarak tüketim süresince ürünün güvenli kalmasını sağlarlar. Doğru bilgiler ve uygulamalarla mutfaklarımızda gıda israfının önüne geçebiliriz. Gıdayı korumak ve israfı önlemek hepimizin sorumluluğudur.

Sağlıklı ve güvenli çalışmalar dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.