DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Makademya Yağı ve Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, cadı fındığı adıyla da bilinen, kozmetik sektörünün hammaddesi olarak kullanılan ve cilt sağlığında önemli bir yere sahip, makademya yağı ve faydalarından bahsettim.

Makademya Yağı ve Faydaları
19.04.2022
11.952
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, içerdiği yüksek yağ oranı ile cilt bakım sektörünün vazgeçilmezi makademya yağı ve faydalarından bahsedeceğim.

Anavatanı Avustralya olan makademya fındığı Brezilya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde yetişen fındıkgiller ailesinden bir meyvedir. Yaprak dökmeyen, sıcak iklimleri seven ve soğuğa karşı dayanıklı, 10 metre yüksekliğe kadar uzayabilen bir meyvedir. Beyaz çekirdeği ve kremsi bir yapıya sahiptir. Kavrulduktan sonra renk ve doku olarak değişikliğe uğrayan kuruyemiş türüdür. Meyveleri ekildikten 8 -10 yıl sonra meyve vermeye başlar yaklaşık 100 yıla yakın meyve vermektedir.

Makademya fındığından elde edilen yağ, insan vücudunda bulunan yağlarla benzer yapıdadır. Kehribar rengine yakın fındık tadını anımsatan bir tada sahiptir. Makademya fındığı tam bir yağ deposudur. Bir tanesi % 60-70 oranında yağ barındırır ve şeker oranı da oldukça düşüktür.

Kalori olarak yüksek içeriğe sahip makademya yağının 100 gramı 800 kaloriye eş değerdir. İçeriğinde %20 palmitoleik asit, %50 oranında oleik asit, %2-3 arası linoloik asit barındırmaktadır. Aynı zamanda omega-3, omega-6, Omega-7, Omega-9 gibi insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri içermektedir.

Cadı fındığı adıyla da bilinen makademya yağının insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Cilt bakım kozmetik sektörünün vazgeçilmezi makademya yağı cildin nem oranını dengeler sivilce oluşumunu azaltır. İçeriğinde Omega-7 ve palmitoleik asit bulunmasından dolayı ciltte oluşan yara izleri, sivilce izleri ve cilt lekelerine iyi geldiği bilinmektedir.  İnsan vücudu tarafından üretilen palmitoleik asit, yaş ilerledikçe vücut tarafından daha az üretilir. İnsan vücudunda azalan palmitoleik asitin Makademya yağında bol miktarda bulunmasından dolayı, ilerleyen yaşlarda özellikle cilt sağlığında önemli bir yere sahiptir ve cilt sağlığı için kullanılmasını tavsiye edilir. Bu nedenle en güzel giysimiz cildimizin sağlığını korumak adına makademya yağı içerikli cilt bakım ve kozmetik ürünleri kullanılması faydalıdır. Ciltte oluşan çatlakların oluşumunu engeller iyileşmesini hızlandırır. Güneş ışınlarının neden olduğu oksidatif stresi önleyen önemli bileşikleri barındırır. Gözaltı morlukları ve kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir. Cildin yaşlanmasını önleyerek cildin yenilenmesini sağlar. Cildin gün boyu nem dengesini korur.

Makademya yağı ciltte gösterdiği etkiyi saçlarda da göstermektedir. Çok fazla işlem görmüş, yıpranmış, elektriklenen saçlar da daha parlaklık ve yumuşaklık sağlamak adına makademya yağı içerikli şampuanlar kullanılmasını önerilir. Yaş ilerlemesine bağlı saç dökülmelerini ve saç derisindeki tahribatı engeller ve sebum üretimini destekler.  Saçların gücünü artırarak kırılmalarını engelleyerek saçın nem dengesini korumaya yardımcı olur.

İçeriğinde bulunan güçlü antioksidanlar sayesinde tip 2 diyabet ve kan şekerini dengeler. Kanser riskini en aza indirir. Karbonhidrat ve şeker oranı düşüktür, sindirim ve bağırsak sağlığına faydalı lif içerir. Çözünür lif içeriği prebiyotik görevi görerek yararlı bakterileri besler ve bu nedenle bağırsak sağlığını koruyarak, metabolizmayı hızlandırır, sindirimi düzenler ve kilo vermede yardımcıdır. Bağırsak sendromu gibi birçok bağırsak hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Sinir ve üreme sistemini düzenleyici etkisi vardır. Hücre hasarına neden olan serbest radikalleri etkisiz hale getirir bu nedenle alzaymır ve parkinson hastalığını önler. İçeriğinde kalp sağlığını koruyan tekli doymamış yağ asitlerinin yüksek olmasından dolayı kalp sağlığını korur ve kalp hastalıkları riskini en aza indirir. Vücuttaki iltihabı azaltır ve kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Kemikleri güçlendirir, özellikle diş sağlığında, sinirsel rahatsızlıklarda, artrit gibi romatizmal rahatsızlıklarda etkilidir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Tarım ve Orman Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, cadı fındığı adıyla da bilinen, kozmetik sektörünün hammaddesi olarak kullanılan ve cilt sağlığında önemli bir yere sahip, makademya yağı ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.