DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pandemide Aile Kalabilmek

Sesli Dinle

Sevgili velilerimiz unutmayın, bu pandemi döneminde süper kahraman olamayabiliriz Bazı mücadeleleri esnetme durumunda kalabiliriz…

Pandemide Aile Kalabilmek
25.09.2020
10.104
A+
A-

Şimdi belki birçoğumuz için çocuk gelişimi ve aile ilişkileri üzerine bazı ezberlerimizi bozma zamanı. Kolay değil hem sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye çalış hem iyi bir veli ol hem de iyi bir çalışan. Bu dengeyi kurmak zaman alacaktır ama o dengeyi kurunca da olabildiğince iç motivasyonla yeni normale uyum sağlayabileceğiz.

Rutinler ve günlük işleyiş hem aileler için düzen hem de çocuklar için bir uyum ve güven kaynağıdır. Pek çok kurum ders başlangıç saatlerini alışkanlıklara paralel tutarak ailelerin de işlerini kolaylaştırmaya çabaladı. Bu programlar tüm detaylarıyla düzenlense dahi, gün içindeki aksaklıklar minimum düzeyde de olsa yine de oldu. Bazen sürprizlerle karşılaşıldı. Aniden bağlantılar kopabildi ama yine de bize şu beceriyi öğretti: Her şey düzeninde ilerletilerek, mümkün olduğu kadar normalleştirildiğinde sağlıklı ve güven dolu geçecek bu süreç.

Sevgili velilerimiz unutmayın, bu pandemi döneminde süper kahraman olamayabiliriz Bazı mücadeleleri esnetme durumunda kalabiliriz. Yani hem tertemiz bir ev ve o evde pişen en lezzetli yemekler, hem gün içinde ödevini en iyi şekilde yapan, ekranda vakit geçirmek yerine aktif kitap okuyan çocuklar mümkün olmayabilir.

Geçirdiğimiz izolasyon döneminde bazılarımız çocuklarımızın hiç yanında olamadan çalışmak zorunda kaldı. Peki bu süreçte çocuklarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek mümkün mü? Tabii ki evet! Yeter ki kararlı, sevgi dolu olalım. Gerisi gerçekten gelecektir.

Yaşadığımız dönemde sosyal bağlantılarımızın azalması ve yeni normale uyum sağlamak hepimiz için farklı bir deneyim oldu. Sizler iş yerlerinize gitseniz de evde sorumluklarını yerine getirmek için çabalayan çocuğunuzun motivasyonu da oldukça önemlidir.  Motivasyonu sağlamak için; çocuğunuzun uykusunu almış olması, kahvaltısını yaparak derslere katılması, doğru çalışma ortamının olması, dersine başlamadan ders envanterlerin yanında olması ve planlı programlı hareket etmesi zamanı efektif kullanması adına oldukça önemlidir. Bedenlerini kullandıkları oyunlar oynayarak ya da kendi yaş düzeyine uygun fiziksel aktivite, spor yapması kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır.  Fiziksel olarak hazır olmayan bir çocuk dersten yeterli verimi alamayacaktır.

Motivasyonu engelleyen birçok faktör vardır. Bunlardan birisi de son zamanlarda sıklıkla yaşanan duygu durumu olan stres ve kaygıdır.  Aile üyelerinden birinde olan stres ve kaygı, siz farkına bile varmadan sizi de etkisi altına alır. Çocuklarınız tarafından kolayca tetikleniyorsanız, stresliyseniz, bu durum evde öğrenme için gerçekten zor bir ortam oluşturacaktır. Bu bir öğretmen ya da ebeveyn için iyi olmadığı gibi çocuklar için de kesinlikle iyi olmayacaktır. Unutulmamalıdır ki çocukların öncelikle huzurlu ve sevgi dolu bir ortama ihtiyacı vardır. Kendini değerli hissettiği, iletişimin iyi olduğu, huzurlu bir ev ortamında çocuğunuz da kendi sorumluluklarını yapmada daha istekli olacaktır.

Eğitimde amaç çok fazla bilgiye sahip olmak değil, edinilen bilgileri doğru analiz edip problemleri çözebilmektir. Mental olarak motivasyonu arttırmak için çocuklarımızın farkındalığını arttırmaya yönelik sohbetler edilebilir. Problem durumlarına yönelik çözüm önerileri üretmeleri istenilebilir ki hem de pratik zekâları desteklenmiş olur. Her ne kadar mekânsal olarak okulda olmasa bile online eğitimle sorumlukların devam ettiği de zaman zaman hatırlatılabilir. Derslerde öğrendikleri hakkında sohbet edilebilir. Çocuğunuzun ilgi alanlarına yönelik araştırma konuları bulup birlikte proje ve deneyler yapılabilir. Bu projeler için sosyal kulüp çalışmalarından yararlanabilirsiniz (Yeşilay, Tema vb.) Dikkatini çekebilecek kitap, gazete ve dergiler okuyabilir, film ve belgeseller izleyip bu konularda tüm aile bireylerinin katılımıyla motivasyonu artırılabilir

 Aile olmak dünyanın en güç ve en güzel hissidir. Ancak, gerçek bir aile olduğunuz zaman hissedebilirsiniz ne kadar muhteşem bir duygunun içinde yaşadığınızı ve onu asla kaybetmek istemezsiniz ömrünüzün sonuna kadar…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.