DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Risk Analizi Sürecini Kavrayabilmek

Sesli Dinle

Ekibimizi hazırladık. Tehlikeleri ve bu tehlikeler sonucu ne gibi risklerle karşılaşacağımızı tespit ettik. Bu tehlikelerin zarar verme olasılığı nedir? Risklerden kimler/neler ne sıklıkla ve ne şiddette etkilenecek? Bu ve bunun gibi sorularla analiz yapmalıyız.

Risk Analizi Sürecini Kavrayabilmek
19.06.2020
33.062
A+
A-

Bir önceki yazımda risk analizi ve değerlendirmenin kimler tarafından yapılması gerektiğinden bahsetmiştim. Ayrıca oluşabilecek tehlikeleri nasıl tespit edebileceğimiz üzerinde durmuştum.

Ekibimizi hazırladık. Tehlikeleri ve bu tehlikeler sonucu ne gibi risklerle karşılaşacağımızı tespit ettik. Bu tehlikelerin zarar verme olasılığı nedir? Risklerden kimler/neler ne sıklıkla ve ne şiddette etkilenecek? Bu ve bunun gibi sorularla analiz yapmalıyız. Burada sizlerin kıymetli zamanlarını, uzun uzun “Risk Analizi Metodolojisini” anlatarak almayacağım. Zira risk analizi yapabilmek için birçok metot mevcuttur. Önemli olan işin mantığını kavramak ve neyin nasıl yapılması gerektiğini bilmektir. Fakat bazı işler ve işletmelerde yalnızca belli başlı risk analizi metodunu uygulayarak çok daha doğru sonuçlara ulaşabiliriz. Şimdi sizlerle risk analizi sürecini kavrayabilmek adına bazı bilgiler paylaşacağım.

Bir kaza ya da olayın meydana gelme ihtimalini etkileyebilecek bazı faktörler vardır. Bunlar:

  • Riske maruz kalan kişiler,
  • Riske maruz kalmanın tipi, sıklığı ve süresi,
  • Riske maruz kalma ile etkileri arasındaki ilişki,
  • İnsan faktörleri,
  • Güvenlik fonksiyonlarının güvenilirliği,
  • Güvenlik tedbirlerinin işlemez hale getirilmeleri,
  • Güvenlik tedbirlerinin sürekliliği.

İhtimali belirlerken, yukarıda belirttiğim faktörleri dikkate alarak, uygulamalarda kullandığımız metodolojideki olasılık-sıklık skalasına bakmamız gerekiyor.

Çalışma ortamındaki fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk etmenlerinden, ortamda bulunan pek çok faktör etkilenebilir. Bunlar tüm insanlar, makine-ekipman ve işletme çevresindeki diğer işletmelerdir. Örneğin; çalışma ortamında meydana gelen şiddetli bir patlama derhal kontrol altına alınmadığı takdirde, çevredeki diğer işletmeler de zarar görebilir. Bakım-onarım çalışmaları yapılan çalışma ortamında imalat devam ediyorsa, meydana gelebilecek herhangi bir tehlikeli durumdan çalışmayı yapan kişi ve o bölge yakınındaki diğer çalışanlar zarar görebilir. Diğer bölümlerden izole edilmiş bir çalışma alanında meydana gelebilecek herhangi bir tehlikeli durumdan yalnızca o bölgede çalışanlar zarar görebilir. Forkliftle çalışma esnasında meydana gelebilecek herhangi bir tehlikeli durum sonucu hem operatör hem de forklift zarar görebilir. Tabi özel risk grubu çalışanların mutlaka ayrı değerlendirilmesi gerekir. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler özel risk grubu çalışanlardır.

Kaza veya olay sonrası zararın şiddetinin derecesini belirlerken de yine kullandığımız metodolojideki sonucun etkisinin boyutunu belirten skalaya bakmamız gerekiyor. Elimizdeki bu veriler bize risk derecesini verecektir. Yani bir kaza veya olayın meydana gelme ihtimali, sıklığı ve şiddetinin çarpımı riskin derecesini elde etmemizi sağlayacaktır. Bahsettiğim skalaları, daha iyi değerlendirebilmeniz için, RİSK ANALİZ TABLOSU ‘ndan yaralanabilirsiniz.

Analiz edilen risklerin derecelerine göre alınacak önlemler ve kontrol tedbirlerini belirlememiz gerekiyor. Bir sonraki yazımda risklerin değerlendirilmesi konusuyla sizlerle olacağım.

Sağlıklı ve güvenli çalışmalar dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.