DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kurutulmuş Meyveler ve Faydalı Bilgiler

Sesli Dinle

Corona Virüs ile ilgili Uzmanların uyarılarını ve önerilerini göz ardı etmeyelim ki hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdekilerin sağlığını koruyabilelim. Sağlıklı ve güvenli beslenme, sağlıklı ve her türlü zararlı dış etkene karşı güçlü vücut demektir.

Kurutulmuş Meyveler ve Faydalı Bilgiler
01.09.2020
12.324
A+
A-

Meyve kurutma işlemi eski çağlardan beri kullanılan, gıda muhafaza yöntemlerinden biridir. Taze meyvelerin çabuk bozulmasına ve sağlıksız hale gelmesine sebep olan mikroorganizmalar ve enzimlerin aktif olmaları için suya ihtiyaçları vardır. Kurutma işleminde amaç, meyvelerin içerdiği %80-90 oranındaki suyu %10-20 oranına düşürerek, ürünün raf ömrünü arttırmaktır. Kurutulmuş üründe mikrobiyolojik bozulma ve enzim aktivitesi en düşük seviyededir. Gıda endüstrisinde; güneşte veya güneş enerjili kurutma, dondurarak kurutma, tepsili kurutma, mikrodalga ile kurutma gibi çok sayıda farklı kurutma teknikleri kullanılmaktadır. Kurutulmuş ürünlerin hacmi ve ağırlığı azaldığı için taşıma ve depolamada kolaylık sağlanır. Kurutma birçok yöntemden daha ucuz bir muhafaza yöntemidir. Daha az işçilik ve daha az ekipman gerektirmektedir.

Günümüzde dünya nüfusunun hızlıca artmasıyla gıda kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Bu konuda da gıdaların uzun süre tüketilmesi için dayanıklılıklarının arttırılması önem kazanmaktadır. Son dönemde doğallıktan ödün vermeden, taze ürüne en yakın özellikte ürün muhafazası tüketici tercihlerinde öne çıkmaktadır. Kurutulmuş ürünler, diğer koruma yöntemleri uygulanmış gıdalara göre, besin öğeleri, özellikle lif içeriği ve mineral maddeler, açısından daha zengin durumdadır. Yapılan kurutma işlemi ile meyvedeki şeker konsantrasyonu da arttığı için kuru meyve, iyi bir enerji kaynağı haline gelmektedir. Bu gibi özellikleriyle de özellikle çocuk ve gençler açısından kuru meyve tüketimi önemli görülmektedir. Ayrıca, uzun süre tok tutma özelliğinden dolayı, beslenme uzmanlarının da ara öğün tavsiyeleri arasındadır. Lezzetli, besleyici, hafif, hazırlanması, saklanması ve tüketimi kolaydır. Kurutulmuş meyvelerle çok çeşitli gıda formülasyonları hazırlanabilir. Örneğin; soslar, kek ve puding karışımları, bebek mamaları, dondurma çeşitleri gibi.

Hemen hemen bütün meyve çeşitleri kurutulabilmektedir. Ülkemizde en yaygın kurutulan meyveler; erik, elma, kayısı, incir, üzüm denebilir. Bunların yanında muz, tropikal meyveler, portakal, ayva, armut, kiraz, şeftali, çilek gibi meyveler de tüketicilerin talepleri arasındadır. Saydığım bu kurutulmuş meyvelerin hemen hemen hepsi vücudumuzun ihtiyacı olan potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir mineralleri açısından oldukça zenginlerdir. Ayrıca yüksek oranda A, C, K vitaminlerini de içerirler. Bunların yanında yüksek lif içeriğine sahiplerdir.

Kurutulmuş meyvelerin insan sağlığına faydaları saymakla bitmez diyebiliriz. Birkaç örneklemeyle bu faydaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kalp ve damar sağlığı için yararlıdırlar,
  • Ağız ve diş sağlığını korumada yardımcıdırlar,
  • Kas ve eklem iltihaplarını gidermede yardımcıdırlar,
  • Cildi korur, sağlıklı görünümü artırırlar,
  • Enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirirler,
  • Hücre yenilenmesine yardımcı olurlar,
  • Vücut direncini artırır, kan dolaşımını hızlandırırlar,
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve bağırsak sağlığını korumada etkilidirler,
  • Vücuda enerji verir, stresi azaltırlar.

Değerli okurlarım, önümüz kış ve üzerimize düşeni yapmayıp önlem almadığımız sürece Corona virüs bizleri rahat bırakmayacak görünüyor. Uzmanların uyarılarını ve önerilerini göz ardı etmeyelim ki hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdekilerin sağlığını koruyabilelim. Sağlıklı ve güvenli beslenme, sağlıklı ve her türlü zararlı dış etkene karşı güçlü vücut demektir.

Sağlıklı ve güvenli çalışmalar dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.