DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Temiz Sayfa

Sesli Dinle

Kimi ilim sahipleri kişilerin nasiplerini aramalarından daha yoğundur, nasibin sahibi olduğu kişiyi arayışı der. Rızık içinde aynı söylem geçerlidir.

Temiz Sayfa
02.01.2023
3.872
A+
A-

Selam olsun siz değerli satır dostlarıma. Yeni yılın ilk yazısıyla “Bismillah” diyelim güzel gündemleri, sevinçleri, mutlulukları paylaşacağımız, satırlara nakşedeceğimiz bir yıl geçirebilmek umudu ve duasıyla.

Daha birkaç gün önce gibi gelse de gerçeklik hızla akıp giden zamanı teyit ediyor. 2021 yılını uğurlarken son yazım “Bizi Aşan Güç” başlığıyla siz satır dostlarıma arzımdı. Yazım da nelerden bahsettiğimi satır dostlarım anımsayacaktır. Anımsamayanlar ya da okumak isteyenler vakit ayırarak okuyabilir ve dinleyebilirsiniz.

Bir bütünün parçası olarak değerlendirdiğim yazılarım içeriğine 2023 yılının ilk yazısıyla katkıda bulunayım. Yeni yıldan bir yığın beklentilerimiz, umutlarımız, hayallerimiz var elbet. Bu durumu veda ettiğimiz 2022 yılı son yazım olan “Kapanış” başlığıyla siz dostlarımla paylaşmıştım.

Olguya dem vuracağımız bir hikâye ile söze başlayalım. Hikâyemizin daha cazip hale gelmesini sağlayacak mistik tanımlamalar, manevi isimler kullanmaktan kaçınacağım aynen daha entelektüel görünmesi için bilmem hangi düşünür, bilmem hangi ünlü filozoftan alıntılanmış hikâye olarak sunmayacağım gibi.

Bizler kendi dönemimizin, kendi yaşamımızın, kendi hikâyemizin âlimi, düşünürü olalım. Hikâyemiz şöyle;

Bir vatandaş alışveriş için aracından ayrılır. Hikâyenin orijinal halinde vatandaş dediğim kimse halife olsa da, alışveriş dediğim hal namaz olsa da, araç dediğim binek at olsa da, teyp atın semeri olsa da ben yukarıda ifade ettiğim mantık ile daha sade bir şekilde ifade etmek istedim. Neticede esas olan olgu değil mi?

Bu vatandaş aracını park ettiği yerde bulunan bir kimseden araca bekçilik etmesini ister. Aklında ki düşüncede geri döndüğünde bu kişiye bir miktar ödeme yapmak vardır. Araca bekçilik yapmayı kabul eden kişi, yalnız kaldığı anda aracın teybini söker ve oradan ayrılır.

Araç sahibi döndüğünde durumu görür. Bir süre sonra gittiği pazarda kendi aracına ait çalınan teybi görür, tanır. Satıcıya teybi kaç liraya satın aldığını sorar. Satıcının verdiği cevapta belirtili rakam kendisinin araca bekçilik edilmesi sonunda vermeyi düşündüğü rakamla aynıdır.

Hikâyede anlatılmak istenen; bekçilik teklifini kabul eden kişinin nasibinde olan rakam zaten kendisine ulaşacaktır. Ancak bu kişi nasibini hak olmayan şekilde edinmiştir. Helali haram etmek bu olsa gerek.

Kimi ilim sahipleri kişilerin nasiplerini aramalarından daha yoğundur, nasibin sahibi olduğu kişiyi arayışı der. Rızık içinde aynı söylem geçerlidir.

Zaten yazgımızda olan nasiplerimizi yani iş, makam, para gibi sayısız dünyevi kazanımlarımızı doğru şekilde elde edinebilmek umuduyla yeni yıla merhaba diyenlerdenim. Aynen siz satır dostlarım gibi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.