31 Ekim 2026, 11:18:04
Dolar 49,9422
Euro 55,7635
Altın 6.222,90
BİST 10.759,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 20°C
Çar 16°C

Ankara ile Viyana arasında ekonomik iş birliği

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen “İhracat, Yatırım ve Ticaret Fırsatları Zirvesi”ne katıldı. Baran, Türk ve Avusturya iş dünyasının üçüncü ülkelere uzanan ticaret köprüleri kurması gerektiğini vurguladı.

Ankara ile Viyana arasında ekonomik iş birliği
8 Kasım 2025 18:23
1.666
A+
A-

Ankara ile Viyana arasında ekonomik iş birliği

Zirvede konuşan Baran, Avusturyalı yatırımcıları Ankara’da sağlık, teknoloji ve enerji sektörlerinde ortak yatırım yapmaya davet ederek, “Türk firmalarının Avusturya’nın Avrupa Birliği ağında daha güçlü yer bulmasını ve iki ülke özel sektörünün birlikte üçüncü ülkelere uzanan ticaret köprüleri kurmasını arzu ediyoruz” dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişki

Baran, Türkiye ile Avusturya ilişkilerinin 101’inci yılına dikkat çekerek, ülkede yaşayan yaklaşık 300 bin Türk vatandaşının iki ülke arasında güçlü bir köprü oluşturduğunu söyledi. 2002’den bu yana Avusturyalı şirketlerin Türkiye’ye 11 milyar doları aşan yatırım yaptığını belirten Baran, “Avusturya, Türkiye’ye en çok doğrudan yatırım yapan 6. ülke konumunda. Hemen hemen tüm sektörlerde yatırımları mevcut” dedi.

Türk vatandaşlarının Avusturya’da da aktif yatırım yaptığını ifade eden Baran, “Yaklaşık 6 bin 500 Türk firması Avusturya’da faaliyet gösteriyor ve 10 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor” bilgisini paylaştı.

Ticaret hacmi ve Ankara’nın yatırım potansiyeli

[eii post_id=”118269″ theme=”1″]

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024’te 3,8 milyar dolar olduğunu aktaran Baran, “Ticaretimizi dengeli bir şekilde geliştirmek istiyoruz” dedi. Ankara’nın ekonomik potansiyeline de değinen Baran, başkenti modern sanayi altyapısı, güçlü lojistik ağı ve nitelikli insan kaynağıyla yatırımlar için cazip bir merkez olarak tanımladı.

ATO Başkanı, yatırımcıların yanında olduklarını vurgulayarak, “Yatırım sadece ekonomik bir karar değil, karşılıklı güvenin sonucudur. Gelecek tek başına hareket edenlerin değil, birlikte yürüyenlerin olacak. Ankara hazır. Türkiye hazır. Bu dostluk ve vizyonla geleceği birlikte yazabiliriz” ifadelerini kullandı.

Baran, Avusturyalı besteci Mozart’ın Türk Marşına atıfta bulunarak, “Biz ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere her alanda ilişkilerimizi geliştirerek Avusturyalı kardeşlerimizin yeni bir Türk marşı bestelemesine esin kaynağı olmayı arzu ediyoruz” dedi.

Zirve, Avusturya Yatırım Ajansı temsilcisi Dr. Alejandra Navarro de Chalupa’nın ticari ve yatırım fırsatlarına ilişkin sunumuyla devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.