DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zeytin Yaprağı Ekstratı

Sesli Dinle

Zeytin yaprağı ekstraktı yapılan araştırmalarda, Covid-19 virüsüne karşı tedavi edilen hastalar için kullanılabilir sonucuna varılmıştır.

Zeytin Yaprağı Ekstratı
25.05.2021
5.744
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere dalları ile sembolik olarak barışı temsil eden şifa kaynağı zeytin yaprağı ekstraktı ve faydalarından bahsedeceğim.

Dünyanın en uzun yaşayan ağacı olarak bilinen zeytin ağacı, yaklaşık 1000 yılı aşkın kadar yaşayabilmektedir. Zeytin ağacının uzun yıllar yaşanmasının sebebi, içeriğinde oleuropein adı verilen bir maddeye borçludur. Bu madde zeytin ağacının tamamında bulunur ve bu özelliğiyle ağaç zararlı mikroorganizmalara karşı kendini korur. Oleuropein maddesi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici ve serbest radikallere karşı savaşması için güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Yapraklardaki bu madde miktarı çok fazladır ve sıcaklığa dayanıklıdır ve suda çözünür özelliktedir.

Dört mevsim yeşil kalan zeytin ağacı, Asya, Afrika ve Akdeniz Bölgesi’ne özgüdür. Genellikle boyları kısa ve nadiren 10-15 metre uzunluğa ulaşır. Gümüşümsü yeşil yaprakları vardır. Zeytin ağacının meyvesi asırlardır gıda olarak tüketilmekte, yaprakları ise yaraların tedavisinde kullanılmaktadır.

Faydalarından bahsetmeye devam edelim. Antibakteriyel, antivirüs, antifungal özelliklere sahiptir. Kalp sağlığını korumada yardımcıdır, kemik sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan etkisi vardır, kötü kolesterolü engeller, hücre yenileme özelliğine sahiptir. Koroner damarlarda kan akışını arttırdığı ve kan pıhtılaşmasını, kan dolaşımını düzenlediği bilinmektedir. Bu sebeple de kalp rahatsızlıklarında etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenler sayesinde birçok virüse karşı antiviral aktivite gösterdiği bilinmektedir.  Zeytin yaprağı ekstraktı yapılan araştırmalarda, Covid-19 virüsüne karşı tedavi edilen hastalar için kullanılabilir sonucuna varılmıştır. Alternatif tıp uzmanları, zeytin yaprağındaki şifanın acı tadında gizli olduğunu belirtmişlerdir.  Asırlar öncesi Anadolu’da halk arasında zeytin ağaçlarının yaprakları ateş düşürücü, mikrop öldürücü, kan şekerini ve yüksek tansiyonu düşürücü, idrar söktürücü özelliklerinden dolayı yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Meyvesinde ve yapraklarında bulunan faydalarından bahsetmeye devam edelim.

Zeytin yaprağı ekstraktı ilaçlarla birlikte tedavi edici olarak kullanılabilir. Ateş düşürücü iştah açıcı ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Mide asidi salgıları ve peptik ülser üzerinde olumlu etkileri görülmüştür. Hücre yenileme özelliği ile derideki kırışıklık ve çizgilerin azalmasına yardımcı olur. Vücuttan ödem attırıcı özelliğe sahiptir. Polifenoller açısından oldukça zengin bir ağaç türüdür.  Yapılan çalışmalarda yüksek miktarda oleuropein içeren zeytin yapraklarından elde edilen fenolik kısmın, hücre bütünlüğünü koruyarak birçok hastalığın oluşumunu önlediği bilinmektedir. Bağırsak düz kaslarında yumuşama oluşturduğu için gaz oluşumunu engelleyerek yağların sindiriminde etkileri vardır ve bu özelliğiyle kilo vermeyi kolaylaştırır. Yapılan araştırmalarda 3 gün boyunca mantar enfeksiyonu olan ciltte enfeksiyonun yayılmasının durduğu gözlemlenmiştir. 2009 yılında Yunanistan’da yapılan bir çalışmada zeytin yapraklarının güçlü bir antioksidan etkiye sahip olduğu ve kanser hücrelerinin üremesini engellilediği gözlemlenmiştir. Zeytin yaprağı ekstraktı, meme kanseri, mesane kanseri ve beyin kanseri ile ilgili kanserli hücrelerin çoğalmasını da engellediği görülmüştür. Ayrıca kanser hücreleri üzerinde yapılan çalışmalarda metastazı durdurduğuna dair çalışmalar vardır. Yüksek tansiyona iyi gelir. Menenjit hastalığında etkileri görülmüştür. Kronik sinüzit migren türü rahatsızlıklarda etkileri vardır. Sinir hücrelerinde rejenerasyonu arttırarak, alzheimer ve parkinson hastalığı gibi birçok sinirsel hastalıkların ilerlememesine yardımcı olur. Tip 2 diyabet hastalarında kandaki glikozun hızlıca dokulara geçerek kandaki şekeri düşürdüğü gözlemlenmiştir. Karaciğeri korur ve karaciğer yağlanması tedavisinde olumlu etkileri görülmüştür. Artrit, eklemlerde oluşan şişkinlik ve ağrılara sebep olan bir eklem hastalığıdır ve zeytin yaprağının inflamasyon karşıtı özellikleri olması sebebiyle doğal bir artrit rahatsızlığını çözüme ulaştırma özelliğine sahiptir.

Zeytin yaprağı ekstraktı cilt bakım kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Zeytin yaprağı ekstraktı doğal tatlandırıcı stevya ile birlikte kullanıldığında sinerjik etki gösterir ve sitevya sayesinde acımsı tadı daha tatlı hale gelir. Zeytin ağacının faydaları, mısırlıların zamanından bu zamana kadar bilinmektedir.  Her zaman sağlık veren ve hayat veren bir ağaç olarak kabul edilmiştir. Her bitkinin vücuda faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak üretilmiş, gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim. Bu hafta da sizlere, dalları ile sembolik olarak barışı temsil eden şifa kaynağı, zeytin yaprağı ekstraktı ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.