DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zengin İçerikli Doğa Harikası

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  doğanın sarı harikası, bir diğer adıyla da mükemmel gıda olarak bilinen, arıların en büyük mucizelerinden,  arı poleni ve faydalarından bahsettim.

Zengin İçerikli Doğa Harikası
26.10.2021
9.564
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, dünyanın en zengin içerikli, doğanın sarı harikası arı poleni ve faydalarından bahsedeceğim.

Doğanın en iyi işbirlikçileri olan arılar, çiçeklerden topladıkları besinleri şifa kaynağı bal yaparken,  dünyada tek zengin gıda olarak bilinen, besin değeri yüksek arı poleni üretiminde de büyük rol oynuyorlar.

Arılar, çiçeklerden çiçeklere polen taşıyarak hem bal üretimini hem de o çiçeklerin çoğalmasını sağlıyorlar. Bu işlemi yaparken kanatlarına yapışan onlarca besinleri arı polenine dönüştürerek kendilerinin de tüketebileceği besin kaynağını yani poleni oluşturuyorlar. Genellikle sarı renkte olan polen, kırmızı, siyah ve mor gibi farklı renklerde de olabiliyor. Arı poleni, Osmanlı döneminde bilinen ilk gıda takviyesi olarak kullanılmıştır.

Yüksek miktarda antioksidan özelliği olan Arı poleninin, %20’lik kısmı proteinlerden, %40-50’lik bölümü karbonhidratlardan, yüzde 10 -15′ lik bölümü yağlardan ve % 10-15’lik bölümü ise liflerden oluşmaktadır. Aynı zamanda içerisinde, insan sağlığı için önemli olan A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, VE P vitaminleri, enzim, minarel, yağ vitamin, protein, karbonhidrat, antioksidanlar ve 22 çeşit amino asit barındırıyor. Besin bileşenleri mevsimine göre farklılık gösterebiliyor.

Doğanın sarı harikası arı poleninin insan sağlığına başka ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Polenin insan vücuduna sayısız birçok faydaları vardır. Vücuda güç kazandırır ve kas yapısını güçlendirir. Özellikle çocukların gelişim çağında gereken vitaminleri karşılar. Güçlü antioksidanlar içerir ve vücudun yenilenmesini ve yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Vücuda doğal enerji verir, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Karaciğeri temizler, toksik maddelere karşı korur ve karaciğerin işlev kapasitesini arttırır.

Arı poleninde bulunan antioksidanların güçlü iltihap önleyici özelliği vardır. Bakterileri öldürerek bağışıklığınızı güçlendirir ve hastalıklardan korunmanızı sağlar. Enfeksiyon kurutucu özelliği ile yaraların çabuk kapanmasında etkilidir ve antimikrobiyal özelliği ile enfeksiyon oluşumunu engeller.

Arı poleni, kalsiyum, Demir ve fosfor gibi besin maddelerinin geri emilimini ve vücutta kullanımını arttırır. İçerisinde bulunan protein karbonhidrat ve b vitaminleri ile vücudu yorgunluğa karşı direnç kazandırır. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalarda %94’ü arı poleni kullanarak sağlıklarına kavuşmuşturlar. Bu araştırma sonucu, astım bronşit, koah gibi solunum yolu hastalıkları olanlarda oldukça etkili olduğu gözlemlenmiştir.  Yüksek miktarda antioksidan özelliğinden dolayı arı poleni akciğer dokuları üzerinde oldukça etkileri vardır.

Arı poleni mikroplardan vücudumuzu koruyarak doğal antibiyotik özelliği taşımaktadır. Sindirim sistemi üzerinde etkileri vardır ve düzenli kullanıldığında kısa sürede bağırsakları etkili bir şekilde temizlediği bilinmektedir. Alkol sigara gibi bağımlılık tedavisi gören kişilerde, bağımlılıktan kaynaklı istek geldiği anda arı poleni tüketildiğinde, bu isteği bastırdığı bilinmektedir. Düzenli olarak kullanıldığında arı poleni, alkol sigara gibi bağımlılıklardan kurtulmada etkileri oldukça yüksektir. Arı poleni sindirimde en kolay hazmedilen ve içerdiği etken maddelerin hızlı bir şekilde vücutta dolaşıma giren bir besin kaynağıdır.

Bir çay kaşığı arı poleninde 2 kilo kemiksiz ve yağsız ete tekabül eden ya da 10-12 litre sütteki esansiyele eş değer protein bulunmaktadır. Egzama, Sedef, mantar gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır ve cilde oldukça faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler ve kalp-damar hastalıklarının tedavisinde etkilidir, kalp kaslarının çalışmasını güçlendirir. Vücutta kan üretimine oldukça destek olur. Anne sütünün miktarını ve kalitesini arttırma özelliği ile bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlar.  İshali giderir ve bağırsak mikroplarını öldürür. H vitamini bakımından zengin olan arı sütü, deri ve göz kapağı iltihaplarını önler, görme kalitesini arttırır. Beyni besler, zekâyı çalıştırır ve düşünme yeteneğini arttırır. Antidepresan durumları yaşayan kişilerde beyni besler, sinirleri rahatlatır,  sakinleşmeye yardımcı olur ve uyku düzenini sağlar.

Arı poleni prostat sorunu yaşayan erkekler için faydalıdır ve prostata yakalanma riskini en aza indirerek, özellikle sık idrara çıkma durumlarında inflamasyonu azaltmaya yardımcıdır. Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık sorunlarını gidermede etkileri vardır. İnfertilite için oldukça etkili bir üründür. Yumurtalık fonksiyonunu canlandırır ve gebelik sürecini hızlandırır. Afrodizyak özelliği ile hormonsal güçlendirici olarak bilinir. Kadınlarda gebe kalmak için gerekli olan hormonları dengeler, yumurtanın kuluçka süresi boyunca dayanma ve hayatta kalma süresini arttırır. Arı poleni libidoyu güçlendirir ve enerji seviyenizi yükseltir. Erkeklerde sperm sayısı ve sağlıklı spermler üretimine yardımcıdır.

Arı poleni meyvelerle ve c vitaminleri ile kısa sürede bağırsakları temizler. Kas ve eklemlerdeki hasarları giderir, dokuları onarır ve kemik erimesini önler. Arı ürünlerine alerjisi olanların kullanmasını önermemekteyiz. Ayrıca sanayileşmiş bölgelerde elde edilen polenler sağlığımıza zararlı olabilecek kimyasallar, ağır metaller ve toksinler içerebilir.

Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  doğanın sarı harikası, bir diğer adıyla da mükemmel gıda olarak bilinen, arıların en büyük mucizelerinden,  arı poleni ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.