DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeşil Altın, Mate Yaprağı Ve Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, zayıflatıcı etkisi ile bilinen, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin, bir diğer adıyla “Yeşil altın”, Mate yaprağı ve faydalarından bahsettim. 

Yeşil Altın, Mate Yaprağı Ve Faydaları
11.01.2022
9.124
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, zayıflatıcı etkisi, doğal yenileyici ve tazeleyici özellikleri ile bilinen, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin, Mate yaprağı ve faydalarından bahsedeceğim.

Mate bitkisi, Çin, Şili, Peru, Brezilya ve Arjantin de doğal olarak yetişen, 200’den fazla türü olan, zengin aroma ve hoş bir lezzete sahip bir bitkidir. Yaklaşık 18 metre yüksekliğe ulaşabilen, yaprak dökmeyen, çiçek ve meyvesi olan, subtropik iklimde yetişen bir ağaç türüdür. Yaprakları içecek ve yemek yapımında kullanılır.  Ekim ve Kasım aylarında çiçek açar ve Mart ayından itibaren Haziran ayına kadar meyve vermektedir.

Mate bitkisinin sağlık üzerinde etkileri olmasıyla birlikte, içeriğindeki kafein benzeri alkaloidler, antioksidan özelliklere sahip bileşikler içerdiği bilinmektedir. Aynı zamanda antiinflamatuar, antiromatizmal, antiobezite etkileri olduğu bilinmektedir. İçerdiği bileşikler arasında fenolikler, klorojenik asit, kafein, klorofil, yoğunlaştırılmış tanenler ve saponinler bulunmaktadır.

Avrupa ülkelerinde yeşil altın adıyla da bilinen, Mate bitkisinin insan sağlığına ne gibi faydalar vardır bahsedelim. Mate yaprağı içeriğinde bol miktarda bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücuda oldukça fayda sağlayan bir bitkidir ve şifalı bitkiler kategorisinde yer almaktadır.

Mate bitkisinin içeriğinde bol miktarda kafein olduğundan uyarıcı etkisi vardır, güçlü idrar söktürücüdür, aşırı iştahın dengelenmesinde yardımcıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanı temizler, kalp-damar sağlığını korur, saç köklerini besler ve kuvvetlendirir, yorgunluğu ve sitresi azaltır aynı zamanda zihni açar ve uykusuzluğa iyi geldiği bilinmektedir. Magnezyum potasyum ve manganezden de zengin olan bitki, kötü kolesterolü düşürür, iştahı azaltarak ve yağ yakmaya yardımcı özelliği ile kilo vermede etkilidir. İçerdiği vitamin ve mineraller vücuttaki yağ parçalayıcı enzimlerin aktivitesini engelleyerek yağ emilimini azaltır. Bu özelliği ile açlık duygusunun ve aşırı iştahın önüne geçmede etkilidir. Spor yapan ve ağır bedensel aktivite gösteren kişilere mükemmel bir enerji kaynağı olarak bilinir.

Ödem attırıcı özelliği ile karbonhidrat kısıtlı zayıflama diyetlerinde oldukça etkilidir. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları çalıştırıcı etkiye sahiptir. İçeriğinde A,C, B1, B2, B3, B5, vitaminleri ve klorofil, kalsiyum, magnezyum, Demir, potasyum, manganez, selenyum, fosfor ve protein yapıtaşı olan 20 den fazla vitamin, 15 farklı aminoasit türü barındırmaktadır. Yeşil çaydan daha yüksek antioksidan içeriğe sahip mate yaprağı,  romatizmal, kalp-damar hastalıklarına karşı ve birçok rahatsızlıklarda koruyucu özelliğe sahiptir. Doğal hücre yenileyici özelliği ile cildi tazeleyici ve canlandırıcı özelliğe sahiptir. Mide rahatsızlıklarında etkileri bilinmektedir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, zayıflatıcı etkisi ile bilinen, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin, bir diğer adıyla “Yeşil altın”, Mate yaprağı ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.