DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

YALNIZLAR KERVANI…

22.08.2019
7.039
A+
A-

Liderlik zor iş, hele ki siyasi liderlik çok daha zor.
Toplumun gündemini, ihtiyaçlarını takip edecek, gelişimini hedefleyecek, hizmet edecek, dünya devletleri ile sınır komşuları ile ilişkileri düzenleyecek ve sürdüreceksiniz. Tüm bunlar işlerin görünür olanları, bunları yaparken çoğunluğun yani ülkede yaşayan vatandaşların, ülke dışında yaşayan vatandaşların memnuniyetini kazanacaksınız. Diğer dünya ülkeleri liderlerinin de tabi ki…

Bunca iş yükünün layıkıyla yerine getirilebilmesi için takım çalışmasına ihtiyaç vardır. Liderin takımı da partililerden oluşur. Bu kadro, genel merkez, il teşkilatları ve ilçe teşkilatlarında görev alır. Bu görevlerle birlikte kendilerine bir takım imkânlar sunulmasını da beklerler, araç tahsisleri, özel kalem, sekreter vb. personeller, makam odaları ve daha ne mümkünse. Tüm bu imkânlar sonrasın da, iktidarda olunsun ya da olunmasın, eldeki imkânlarla nerede yönetim kurulu üyeliği var, nerede ne gibi işler var diye devlet kurumlarına göz atarlar.

Liderlerin onca iş yükünün altında birde bu gerçekler vardır. Bu kadrolar ve teşkilatlar, liderler için halka açılan kapıdır. Sunumlarının doğruluğu zaman zaman şaibeli de olsa liderlerin gözü kulağı, bilgi kaynağıdırlar.

Liderlerle beraber yapılan mesailer bir süre sonra neden ben Genel Başkan olmayayım fikrini akıllara düşürür. Bu uğurda yaşanan rekabet, sert üsluplar, uygunsuz ve maksadı aşan söylemlerle karşımıza çıkar. Bu rekabet uğruna, eskiden omuz omuza yapılan mesailer de unutulur gider.

Peki, yapıcı, faydalı takım arkadaşları yok mudur? Vardır elbette; üretken isimler ile başarılı olunur. Fakat onlar da türlü kumpas, lobicilik ve bin bir günah ile bir kenara atılmaya gayret ediliyor, dışlanıyor, önleri kesiliyor, pasifize edilmek için baskı altında kalarak büyük çarkın dişleri arasında eziliyorlar maalesef ki ömürleri uzun olmuyor.

Olguya örnek olabilmesi için tecrübe ve bilgi ile donatılı fikirlerimizden, İki hatıra ile örnek vererek sonlandıralım haykırışımızı:
Vaktiyle üst düzey görevde ki bir kimse, yönetici değişikliği sonrası görev yerini değiştirme telaşına düşmüştü. Gerekçesi ise yeni yönetici makamına oturur ve çantasından kahvesini çıkarıp masaya koyar, birlikte görev yapacağı kadrosuna seslenir ‘ Arkadaşlar burada kullanacağımız her lira bey tül maldır, milletin hizmet için verdiği vebaldir, bundan sonra bu prensip ile çalışacağız.’ İşte bu söz rahatsız etmiştir kimilerini ve kendi kahvemizi mi alacağız diyerek, söylem ve tepkilerini dinlerken içten içe hüzünlendiğim acziyet örneğiydi benim için.

Diğer hatıram ise bir parti genel başkanını ziyarettim den. Kabulüm sırasında bir partilinin, bir ilçe başkanının bizzat genel başkan dahil yönetime asılsız, yanıltıcı beyanlarından bahsedildiğine tanık oldum. Teşkilattaki sıkıntılardan, üretkenliği olmayan bu kişinin ve ailesinin şahsi ikbal peşinde olduğundan dem vuruldu. Durum bilgisi veren kişi odadan ayrılınca ben hoş görüye sığınarak ‘ sizin karakteriniz ve prensipleriniz ile uyuşmayan bu anlatılanlar hainliktir, hadsizliktir’ demiş bulundum. Sayın genel başkan ise, yardımcılarından, genel sekreter ve yardımcılarından, milletvekillerinden ve meclis üyelerinden, il başkan ve yardımcılarından oluşan uzun bir silsileyi sıraladı. Ve sordu; Bunca insan ne iş yapıyor, evet ortada bir hainlik var fakat bu bir kişi ile sınırlı kalmıyor. Bu isim bölgede en az bir milletvekili kaybına sebep oluyor, belediyede meclis üyesi kalmadı, bölge oyları eriyor fakat gerekli ( beklenilen ) tepki yok diyerek ve bu durum hemen yanı başımızda yaşanıyor, Edirne’den, Kars’ a uzanan bir liste var ortada. Adeta yalnızlığını ifade etti sayın genel başkan.

Bu girdabın çözümü siyasi görüşü ne olursa olsun, siyasetten yararlanma peşinde olmayan halkta, devletten geçinen değil, gerçekten iş yapan, üreten, istihdam sağlayan iş dünyasında, bir titrim olsun diyerek kurulan sivil toplum kuruluşlarında değil, hizmet üreten sivil toplum kuruluşlarındadır.

Birilerinin bunları da söylemesi, düşünmesi, görmesi gerekiyordu, nasip bizeymiş. Maksadımız bu ülkenin değerli isimlerinin suçlanmadan önce geniş bir açıdan gözlemlenerek durum tespiti idi. Hasılı gece gündüz demeden çalışan bu isimler takdir edilirken de tenkit edilirken de adaletli olmak gerek diye inanıyoruz.

Yenilik kavramının yanlış ya da eksik yorumlandığını düşünüyor veya farklı yorumluyoruz.
Zaman zaman dolaylı da olsa liderler de ifade etmeye çalışmıyor mu yalnızlıklarını?
Sorumluluk suçlamanın bittiği yerde başlar…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.