23 Ekim 2026, 16:04:57
Dolar 49,7374
Euro 55,7872
Altın 6.419,94
BİST 11.220,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
21°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 17°C

Uzmanlardan hayati KKKA uyarısı: Kene çıkarırken bu hataları yapmayın

Uzmanlardan hayati KKKA uyarısı: Kene çıkarırken bu hataları yapmayın
15 Temmuz 2026 00:00
758
A+
A-

ANKARA – BHA 

Yanlış müdahalelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) bulaşma riskini artırabileceğini belirten Kaplan, kenenin doğru yöntemle çıkarılması ve sonrasında 10 gün boyunca belirtilerin takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Bahar ve yaz aylarında doğada geçirilen sürenin artmasıyla birlikte kene vakalarında da artış yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, kene ısırmalarında yapılan yanlış müdahalelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Kaplan, yaptığı açıklamada, kene ısırmasının KKKA gibi hayati risk taşıyan hastalıkların bulaşmasına neden olabileceğini ifade etti. Kaplan, tarla, bağ, bahçe, ormanlık alanlar ve piknik bölgeleri gibi riskli alanlarda bulunan vatandaşların gerekli önlemleri almasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Doğaya çıkacak kişilere açık renkli, uzun kollu kıyafetler giymelerini öneren Dr. Kaplan, pantolon paçalarının çorap içine sokulmasının da kenelerin vücuda ulaşmasını zorlaştıracağını belirtti. Kenelerin uçmadığını veya zıplamadığını hatırlatan Kaplan, bu canlıların yerde yürüyerek insan vücuduna tutunduğunu ifade etti.

Uzmanlar, doğadan dönüşte hem kıyafetlerin hem de vücudun ayrıntılı şekilde kontrol edilmesini tavsiye ediyor. Özellikle kulak arkası, koltuk altı, kasık bölgesi ve diz arkası gibi bölgelerin dikkatlice incelenmesi gerektiğini vurgulayan Kaplan, çocukların da mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Merve Kaplan, vücuda tutunan bir kene görüldüğünde panik yapılmaması gerektiğini belirterek en sık yapılan yanlışlara dikkat çekti.

Kaplan, kenenin kesinlikle çıplak elle tutulmaması gerektiğini ifade ederek, “Kene, eldiven, bez ya da poşet gibi koruyucu bir malzeme kullanılarak deriye en yakın noktadan dikkatlice çıkarılmalıdır. Çıkarmakta güçlük yaşanıyorsa zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” dedi.

Uzmanlar ayrıca şu uygulamaların kesinlikle yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor:

  • Kenenin ezilmesi veya patlatılması,
  • Üzerine sigara basılması,
  • Kolonya, alkol, gaz yağı veya benzeri kimyasal maddelerin dökülmesi,
  • Çıplak elle çıkarılmaya çalışılması.

Bu tür yanlış müdahalelerin, hastalık etkenlerinin vücuda bulaşma riskini artırabileceği belirtiliyor.

Dr. Kaplan, kene vücuttan çıkarıldıktan sonra da dikkatli olunması gerektiğini belirterek, kişinin en az 10 gün boyunca sağlık durumunu gözlemlemesi gerektiğini söyledi.

Bu süreçte ateş, halsizlik, kas ve baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal veya iştahsızlık gibi belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Kaplan, erken teşhis ve doğru müdahalenin KKKA’nın olası ağır sonuçlarını önlemede büyük önem taşıdığını ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.