DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Suların Durulmadığı Suriye’ de Esat Ailesi Kökeni…

Tarihi Darbelerle dolu Suriye’de Esat ailesi hakkında ki iddiaların gerçekliği …
2 Kuşak önce Devlet memuru olabilmek için Soyadının değiştirildiği iddiası.

Suların Durulmadığı Suriye’ de Esat Ailesi Kökeni…
03.07.2020
106.372
A+
A-

Araştırmacı gazeteci, yazar Ömür ÇELİKDÖNMEZ yakın tarihli bir yazısında (https://www.dikgazete.com/makale/amp/2435?__twitter_impression=true) PKK, APO geçmişini, Esat ailesini ve Suriye de ki yaşananları konu almış.

Yazının bir bölümüne ait somut bilgileri detaylıca ele almakta fayda var.

Tecrübenin Sesi’ olarak yayımladığımız haberimizde ( Tecrübenin Sesi ) bu konuda önemli detaylar bulunmakta. Nasıl mı?

Haberimizde konuğumuz olan Şeref Marşhan ABAZA kimdir?

Hafız Esat’ ın SSCB’ de askeri eğitim aldığı dönemde yakın arkadaşı olan ve sonrasında da dostluğun artarak devam ettiği Memduh Marşhan Abaza, Suriye ve Esat ailesi hakkında ki birinci önemli ayrıntıdır.

Hafız Esat ile Memduh Marşhan Abaza çok yakın dosttular. Öyle ki Hafız Esat sevdiği ve evlenmeyi arzu ettiği kız olan Enise Mahluf hanımın ailesinden bir türlü onay alamıyordu ve durumu dostu Memduh ile dertleşerek paylaşmıştı. Bunun üzerine Memduh Abaza, zengin ve seçkin bir aile olan Enise hanımın ailesi ile irtibata geçerek, Kafkas örf ve adetlerinin incelikleri ile aileyi ikna etmiş ve evliliğe vesile olan en etkin isim olmuştu. Hatta bu ikna edişin Kafkas örf ve adetlerine uygun şekilde Enise Mahluf hanımın kaçırılarak sağlandığı da söylenir.

Hafız Esat gibi Hava subayı ve pilot olan Memduh Marşhan Abaza, Suriye’ nin darbelerle dolu, çalkantılı döneminde kişiliğiyle, başarılarıyla göze batar ve askeriyeden atılır. Bunun üzerine bir süre Ürdün’ e giderek yerleşir, görev yapar. Sonrasında Ürdün Kralından izin isteyerek tekrar Suriye’ye döner, kısa bir süre tutuklu kalmasının ardından Hafız Esat’ ın desteğiyle görevine döner. Asker çocuğu olan Memduh Marşhan Abaza, eğitimleri yanı sıra ailevi tecrübeleriyle ve Hafız Esat ailesiyle olan dostluğu sayesinde hızlı bir yükseliş dönemine girer.

O dönemde her ay darbeye teşebbüs edilen veya yaşanan Suriye’de, Hafız Esat Genel Kurmay Başkanı ve Savunma Bakanı olarak darbe yapmaya hazırlanmaktaydı. Bu konuda ise yine Kafkas kökenli bir aileden stratejik destek alıyordu.

Planlarında başarılı olan Hafız Esat ülkenin yönetimine geldiğinde Memduh Marşhan Abaza’yı Genel Kurmay Başkanı, Milli Savunma bakanı yapmıştı. Hafız Esat tarafından Müslüman Kardeşler ile sorunun çözülmesi amacıyla ara buluculuk görevi yine bu isme verilmişti. Ancak o dönemde varlıklarını arttırarak gösteren ve yoğun eylemler yapan Müslüman Kardeşler örgütünün suikast mı, saldırımı olduğu net olmayan bir olayda aracının patlamasıyla Memduh Marşhan Abaza hayatını kaybetmişti.

Müslüman Kardeşler eylemlerini, saldırılarını arttırarak devam ettirmekteydi, köy basmalar, yol keserek araçlarda ki kişileri mezhepsel nedenlerle infaz etmeler yaşanmaktaydı.

Okuldan, eve dönen 15 yaş altında ki gençlerin köy otobüsünden indirilerek herkesin gözü önünde infaz edilmesi ve kafalarının kesilerek yol üzerinde ki direklere asılması Hafız Esat’ ı harekete geçirdi. Müslüman Kardeşlerin yoğun olarak yaşadığı ve merkezi olan HAMA şehrine saldırı başlatıldı. Ordunun başında ise İstihbarat Komutanlığı yapmış olan Topçu General Velid Abaza vardı. Velid Marşhan Abaza, Memduh Marşhan Abaza’ nın kardeşiydi.

Esat ailesi Memduh Marshan Abaza’ nın ölümü sonrası aile ile dostluk ve bağlarını kesmemişti, zaten ailenin fertleri iyi eğitim almış, zeki, cesur ve sadık kimselerdi.

Velid Marshan Abaza, Suriye ordusunda İstihbarat dahil birçok önemli komutanlıklar yapmış, İç İşleri Bakanlığına kadar yükseltilmişti.

Oğullarından Halit Marşhan Abaza halen hem parti yetkilisi hem İsrail sınırında Golan tepelerine hakim şehir Valiliği görevini yürütmekte. Eşi Janset Kazan Abaza ise halen Milletvekili ve Şehit – Gazi Aileleri Vakfının Genel Başkanlığı görevlerini sürdürmekte.

Kısa ailevi bağlarını anlattığımız ve Özel Haberimizde röportajımıza yer verdiğimiz Dr. Şeref Marşhan Abaza ise Türkiye için çok daha yakın bir isim.

İstanbul’ da tıp eğitimini tamamlayan Şeref Abaza, Yusuf Aslan, Hüseyin İnal ve Deniz Gezmiş’ in yakın arkadaşıydı. Yusuf Aslan’ nında baba tarafından Kafkas ( Şapsığ ) kökenli, anne tarafından ise Abhaz ( Laçışpa ) kökenli olması sebebiyle aralarında yakın bir bağ vardı. Eğitimi sırasında aynı isimlerle protesto yürüyüşüne katılması sebebiyle tutuklanmış ve uzun süre hapis yatmıştı. O dönemde Türkiye ile Suriye ilişkileri değişkenlik gösteriyordu. Hafız Esat, Türkiye’ den Dr.Şeref Marşhan Abaza’ nın serbest bırakılarak Suriye’ ye gönderilmesi, Yusuf Aslan ve arkadaşlarının da Suriye’ ye sınır dışı edilmesi için istekte bulunuyor ve karşılığında istenilecek kefalet bedelinin ödeneceğini, ayrıca o dönemde Suriye’ de tutuklu istenilecek tüm kişilerin aynı şekilde şartsız serbest bırakılarak Türkiye’ ye gönderileceği sözünü veriyordu.

Teklifin reddedilmesi üzerine Dr. Şeref Marşhan Abaza, Türkiye’ de uzun yıllar tutuklu kalır ve sonrasında eğitimini tamamlayarak Suriye’ ye döner. Suriye de 3 dönem milletvekilliği yapar.

Türkiye’de, Kafkas kökenli diyerek genelleyebileceğimiz yoğun nüfus içerisinde Abhaz kökenli ve Marşhan ailesi ferdleri bulunmaktadır. Geçmişte Suriye’ ye giden Kafkas kökenli resmi personellere ya da siyasi isimlere bu aile ev sahipliği yapmıştır. Aynı şekilde Türkiye’ye de birçok ziyaretlerde olmuştur, yani yakın ve güçlü bağlar mevcuttur.

İsimlerini andığımız Memduh, Şeref, Velid kardeşlerin anneleri Kosh Khan ise yine Abhaz kökenli Kudcba ve Liy ailelerine mensuptur. Yani Marşhan Abaza kardeşler anne tarafından olan bağları ile hem Türkiye’ de hem de dünyanın birçok yerinde güçlü akrabalık bağlarına sahiptir. Zaten Memduh Marshan Abaza’ nın, Suriye’ de askeriyeden atılması sonrası Ürdün’ e gidebilmesi ve rahat şekilde yaşayabilmesi, Ürdün Kralının özel iznide yine Ürdün’de yaşayan Kafkas kökenli akrabaları sayesinde mümkün olmuştur.

Çarlık Rusyası sürgünleri ile sınırlı olmayan doğal ve yaşamsal göçler sebebiyle dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Kafkas kökenli kimseler, örf ve adet bağları sebebiyle akrabalık bağlarına önem verirler. Genetik donanımları, sadakatli karakterleri, askeri, istihbarat, devlet yönetimi alanlarında ki becerileri ile birçok önemli görevlerde bulunurlar. CIA kurucuları arasında da isimleri geçer bu kimselerin, hatta Vatikan’ da etkili bir Kardinalinde Abhaz, Liy ailesine mensup olduğu bilgisiyle de uluslararası bağları son derece güçlüdür Kafkas halkalarının.

Bu özet bilgilerle ; Memduh Marşhan Abaza’ nın bir sohbetinde Hafız Esat ile olan dostluğunu ‘ Aynı kültürde olunca anlaşmak ve dost olmak daha kolay olur’ sözüyle Esad ailesinin Kafkas kökenli olduğu düşünülüyor. Beşar Esat’ ın dedelerinin fotoğraflarına bakıldığında ise Kafkas tarzı elbiseler giyildiği göze çarpıyor.

Yani Ömür Çelikdönmez‘ in kaleme aldığı yazısında ifade ettiği Esat ailesi Kafkasya kökenli iddiası karşılıksız değil …

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.