DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Spirulina; Denizden Gelen Mucize

Sesli Dinle

Daha sağlıklı bir nesil için bolca tüketmemiz gereken bir besin kaynağıdır Spirulina.

Spirulina; Denizden Gelen Mucize
20.04.2021
7.092
A+
A-

Merhaba değerli okurlar bu haftaki yazımda sizlere denizden gelen mucize Spirulina’nın özelliklerinden bahsedeceğim.

3.5 milyar yıl önce keşfedilmiş mavi ve yeşil renklerde oluşan mikroskobik bir yosun türüdür. Japonya, Çin, Fransa Meksika ve İspanya gibi ülkelerde başlayan Spirulina yosunu denizden gelen mucize adıyla günümüzün gözdesi olarak Türkiye’de de üretiliyor.

Üretim şekli özel havuzlar ve özel sera yöntemleri ile yapılıyor. Olgunlaşan Spirulina’nın sudan alınarak kurutulması işlemi dışında yapılan herhangi bir uygulaması yoktur. Doğal hali ile kurtulan yosunlar tablet ya da toz haline getirilerek besin kaynağı olarak kullanılır. İçeriğinde C vitamini yanı sıra A, B1, B2, B3, B6, B12 ve E vitaminleri barındırır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır, folik asit, selenyum gibi birçok vitamin, minarel ve enzim içerir. Özellikle içeriğinde enzim aktivitesini ve DNA sentezini artıran pigmentler bulunur.

21. yüzyılda değeri bilinen şifalı bitki görünümlü bu organizmanın hastalıkların yanında, yaşlılık üzerinde bile etki edecek bir gücü vardır. İçeriğinde besin miktarının çeşitli ve fazla olması ayrıca protein, vitamin, mineral açısından zengin olması tüketimini ve üretimini gün geçtikçe arttırmaktadır.

İçeriğinde bulunan proteinlerin, minerallerin ve vitaminlerin kendine öz olması nedeniyle vücut tarafından emilim miktarı %90’a kadar ulaşmaktadır. Ciltte mükemmel bir arındırıcı özelliği vardır. İçme sularından kaynaklı arsenik zehirlenmesi yaşayan kişilerde olumlu sonuç gözlemlenmiştir. Ağır metal zehirlenmelerine karşı güzel sonuçlar alınmıştır.  Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin florasını destekleyen yosun, sindirim sisteminin yanı sıra bağışıklık güçlendirici özelliğe sahip olması nedeniyle insan kimyasını onarıcı etkiye sahiptir. Kanserli hücreleri ve tümör hücrelerini yok edici özelliği bulunur. Kemoterapinin yan etkilerini vücuttan attırıcı özelliğe sahiptir. Kandaki kolesterolü düşürür aynı zamanda kolesterolü dengeler. Japonya’da bilim adamları ağır şeker hastalarına 8 hafta boyunca Spirulina kullanarak hafif şeker hastaları seviyesine getirdiğini iddia etmişlerdir.  Yani şeker ve kolesterolün normal seviyede tutulmasına destek olan muhteşem bir doğal besin kaynağıdır.

İnsan vücudunda enerji yönünden de destek verdiği görülmüştür. Beyni besleyici özelliği ile yaşlılıkta oluşan hafıza ve bellek sorunlarında etkisi görülmüştür. Demir emilim miktarı yüksek olduğundan Spirulina beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek kansızlık sorunu olanlar için muhteşem bir kaynaktır. Metabolizmayı hızlandırma etkisi ile kilo vermeye yardımcıdır. Yüksek derece E vitamini içerir ve antioksidan özelliği ile stresin neden olduğu yaşlanma etkilerine karşı vücudu korur.  Cildi ve saçları besler canlandırmaya yardımcı olur. Cilt üzerinde rahatlatıcı etkisi ile kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur. Mide ülseri gastrit gibi mide rahatsızlıklarında etkisi görülmüştür.  Sporcuların birçok olimpiyat ve dünya şampiyonlarının vücut ve kas gelişiminde Spirulina kullandıkları bilinmektedir.  Alkol, sigara, hava kirliliği gibi dış etkenlerden vücudu korur. Özellikle vejetaryenler için önemli olan B12 vitamini bakımından oldukça zengindir. Spirulina hücre yenilemesi ve çoğalma sürecini destekleyici özelliğe sahiptir. Cilt güzelliği için faydaları oldukça fazladır. Akne ve sivilce giderilmesine yardımcı olur. Hücre yenileme özelliğinden dolayı yaraların hızlı bir şekilde kapanmasını sağlar. Japonya’da 50- 60 yaş üzeri yaşlıların %70’den fazlası düzenli Spirulina tükettiği bilinmektedir.

Çin’de bilim adamları kemik iliği hücrelerinin yenilendiğini ve desteklendiğini kabul etmişlerdir. Şeker, tansiyon, kolesterol, sindirim, kansızlık, gastrit, ülser, kemik erimesi gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.

Daha sağlıklı bir nesil için bolca tüketmemiz gereken bir besin kaynağıdır Spirulina. Bu haftalıkta bu karar. Haftaya doğanın yeni bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.