DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sıvı Altın Jojoba Yağı Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, çöl güzeli adıyla da bilinen, cilt bakım ve kozmetik sektörünün vazgeçilmez sıvı altını, jojoba yağı ve faydalarından bahsettim.

Sıvı Altın Jojoba Yağı Faydaları
22.02.2022
8.044
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, kozmetik, dermo kozmetik ürünlerinde ve genel sağlık bakımından vazgeçilmez şifalı bitkiler kategorisinde yer alan,  jojoba yağı ve faydalarından bahsedeceğim.

Jojoba, Hindistan, Meksika, California ülkeleri ve çöllerde yetişen çalı türü ve çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde ise Denizli, Ankara, Malatya, Afyon, Mersin, Adıyaman, Nevşehir, Kayseri gibi birçok illerimizde jojoba bitkisi ekimine başlanmıştır. Jojoba bitkisi,  her mevsim yeşil kalan, yaprakları kalın, mavimsi ve yeşil renkte, üç yaşından sonra çiçeklenmeye başlayan ve meyveleri kahverenginde yer fıstığına benzeyen bir çöl bitkisidir.

Jojoba bitkisi Tohumlarından yetişir ve tohumlarının %50 den fazlası yağdır. Özelikle çöllerde 200 yıldan fazla yaşayan jojoba bitkisinin kökleri toprağın en derinine ulaşarak, toprağın en değerli vitamin ve mineralleri ile beslenerek, şifa kaynağı olmaktadır. Kuraklığa ve sıcaklığa uzun yıllar dayanır.

Doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan, Jojoba yağı içeriğinde, uzun zincirli yağ asitleri, trigliserit ve alkolik bileşikler barındırır. Jojoba yağı diğer sağlıklı yağlara göre raf ömrü ve yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklılığı oldukça fazladır. Antialerjen ve antibakteriyel özellikte olan jojoba yağı, içeriğinde cilt sağlığı ve genel sağlığa faydalı esansiyel yağ asitlerine sahip bir bitkidir.

Çöl güzeli adıyla da bilinen jojoba yağının, insan sağlığına faydaları nelerdir bahsedelim. Cilt bakımı dünyasında sıvı altın adıyla da anılan, jojoba yağı kozmetik, dermokozmetik ürünlerde, makyaj ürünlerinde, saç bakım ürünlerinde önemli bir yere sahiptir.

Sıcağa dayanıklılığı olduğundan, sanayi de yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlerinde, mobilya, yer, otomobil cilası ve uzun süre yanan mumlar gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Gıda sektöründe de oldukça sık kullanılan jojoba yağı tatlı, çikolata, şekerli çubuklardan içeceklere kadar birçok ürün içerisinde kullanılmaktadır.

Jojoba yağı, cilt sağlığında nemlendirici kremler, el ve tırnak bakım kremleri, losyonlar, cilt maskeleri, kişisel bakım ürünleri, şampuanlar, saç bakım kremleri, saç maskeleri gibi birçok alanda vazgeçilmez önemli bir yere sahiptir.

İçeriğinde A ve E vitamini barındırır. Antioksidan etkileriyle güçlü yağ asitlerine sahip olduğundan, jojoba yağı içerikli kremler, cildin her dönem genç görünmesini sağlamaya yardımcı olur. Ciltte gözeneklerin açılmasına yardımcıdır. Yoğun nemlendirici özelliği ile cildi yumuşatır ve ipeksi bir görünüm sağlar. Cildin derinliklerine nüfuz ederek, cildi güçlendirir ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Özellikle kuru ciltleri nemlendirir ve gün boyu yumuşak kalmasını sağlar.

Jojoba yağı içerikli makyaj temizleyici ürünler, en ağır makyaj artıklarını dahi cilde zarar vermeden hızlıca arındırır. Ciltte oluşan akne ve siyah noktaların tedavisinde etkilidir. Ciltte oluşan yanma, dökülme ve kuruma gibi cilt sorunlarına iyi gelir. Cilt elastikiyetini arttırır ve cildi sıkılaştırır.

Jojoba yağı, Selülit ve çatlaklara karşı etkilidir.  Hamilelik döneminde, kilo alıp verme durumlarında çatlak oluşumunu önlemede ve oluşan çatlakları tedavi etmekte oldukça etkilidir.Vücutta kolajen üretimini destekler ve yaş ilerledikçe vücutta azalan kolajen üretimini arttırmaya yardımcı olur.

Deri kanserinin tedavisinde oldukça etkili jojoba yağı, deride oluşan lezyonları iyileştirir. Jojoba yağı böcek, sinek ısırıkları, sivilce, güneş lekeleri ve uçuk virüsünün tedavisinde oldukça etkileri vardır.

Ayak kokusunu gidermede etkilidir. Bu özelliği ile de ayak bakım kremlerinde sıkça kullanılan bir yağdır. Jojoba yağı içerikli şampuanlar ve saç bakım ürünleri saç derisini besler sebum yağ dengesini sağlar. Saçların daha dolgun ve parlak görünmesine yardımcıdır. Jojoba yağı içerikli saç bakım kremleri, maskeler, Isıl işlemle yıpranan ya da boyama gibi kimyasal işlemler sonucu yanan saçların onarılmasında oldukça etkilidir. Saçları kökten uca besleyerek saç bakımını sağlar. Saçları içten beslerken dıştan şekil almasını ve daha parlak görünmesini sağlar. Kepek oluşumunu engeller, saç derisini besleyerek, saç derisinde oluşabilecek sorunları en aza indirir. Yeni saç oluşumuna destek verir.

Bakteri ve mantarlara karşı koruyucu özelliği bilinen jojoba yapı göz ve deri enfeksiyonlarını önleme özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı göz farları, allıklar, rujlar, maskaralar ve birçok kozmetik ürünlerinin içerisinde kullanılan büyüleyici görünüm sağlayan, şifa kaynağı bir yağdır.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, çöl güzeli adıyla da bilinen, cilt bakım ve kozmetik sektörünün vazgeçilmez sıvı altını, jojoba yağı ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.