DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Şifacı Papatya

Sesli Dinle

Özellikle papatya özlü duş jeli kullanımında, yorgunluğunuzu azalttığını hissedersiniz, günün yorgunluğunu ve gerginliğini alır.

Şifacı Papatya
23.03.2021
7.848
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere; “seviyor, sevmiyor…” diye başlarsam, eminim herkesin aklına ilk gelen şey papatya olacaktır. Papatya, birçok insan tarafından en sevilen çiçekler arasındadır.

Bazen saçların arasına sıkıştırılmış taç, bazen seviyor sevmiyor diye başlayan aşk falları, bazen de vazolarda yerini alan bir çiçektir. Mayıs ve ağustos aylarında yetişen papatya; yol kenarlarında, tarlalarda, parklarda kısacası kendine hayat bulduğu ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilen papatya çiçeğinin, güzelliğinin yanı sıra insan sağlığında da birçok faydası vardır.

Papatya; Papatyagiller familyasında yer alan, bellis, maticaria gibi çeşitli türlerden oluşan bitkilere verilen genel isimdir. Papatya çiçeğinin özünde, tanen ve glikozit gibi maddeler yer alır.

Papatya; spazm çözmede, gaz ve adet sancısı giderilmesinde etkisi vardır.

Papatyanın bileşiminde; uçucu yağlar, acı maddeler ve fenolik bileşikler yer alır. Ülkemizde,1100’ün üzerinde türü bulunur. Papatya, C vitamini açısından çok zengindir. Bu nedenle kozmetik, sağlık ve gıda sektöründe çok fazla kullanılmaktadır. Kozmetikte

Papatya: Papatya, kan damarlarındaki gerginliği azaltmaya yardımcı olur ve cildi sıkılaştırma özelliğine sahiptir. Papatya; antienflamatuar, anti mantar, antibakteriyel, antiseptik gibi birçok güçlü cilt koruma özelliğine sahiptir ve antioksidanlar içerir. Bu nedenle cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanılır. İçerisindeki C vitamini sayesinde, cildin vitamin ihtiyacını karşılar.  Koyu lekeleri temizler ve cildi aydınlatır. Cildin genç ve güzel görünmesini sağlar.

Papatyanın faydaları arasında; kırışıklıklar, düzensiz cilt tonu, çiller ve erken yaşlanma gibi belirtilerinin azaltılması yer alır. Bu tür belirtiler, cildin sıklıkla ultraviyole ışınları, kirlilik, sigara gibi zararlı çevresel etkenlere maruz kaldığında ortaya çıkar. Erken cilt yaşlanmasının görünür belirtilerini beklemek yerine, papatya serisi ürünler kullanmanız, cildinizin sağlığı açısından uygun olacaktır. Papatya stresi azaltır ve insanları sakinleştirilir. Ayrıca hipoalerjeniktir ve serbest radikalleri nötralize ederek cildin tahriş edici maddelerden arındırılmasına yardımcı olur. Alerji tedavisinde, egzama, akne ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarında etkilidir. Güzel bir cilde sahip olmanın olumlu faydalarını yaşamak istiyorsanız, cildinizin güzelliğini ve durumunu iyileştirebilecek papatya bazlı, çeşitli cilt bakım ürünleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Yapılan araştırmalara göre; bulantı, ağrı, iltihaplar, cilt rahatsızlıkları ve kanser gibi birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Papatya özünün cilt üzerinde görülen en büyük faydaları; cildi tekrar düzenlemesi, yenilemesi ve kuru cilt görünümünü azaltmasıdır. Hassas ciltlerde ve özellikle bebeklere özel yapılan ürünler de papatya özü tercih edilmektedir. Alerjik reaksiyonlara fazla ve hızlı tepki veren cilt tiplerinde, yatıştırıcı özelliği ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle, hipoalerjik bitki olarak adlandırılır. Cildi nemlendirirken, cilt hasarlarını minimalize eder. Papatya; aromaterapide kullanıldığında, özellikle antispazmodik etkisi ile baş ağrısı ve strese bağlı rahatsızlıkların yan etkilerini, saç derisinde minimalize etme özelliği vardır.

Yapılan bilimsel araştırmalarda,161 hasta üzerinde uygulanması ile papatyanın egzama ve sedef hastalarına önerilen, kortizon türevli medikal ilaçlara karşı etkinliği kıyaslanmıştır. Araştırmalar sonucunda ise özellikle sarı papatyanın %0.25 gibi küçük bir oranın, kortizonlu ilaçlarla aynı etkiyi gösterdiği görülmüştür. Sarı papatya, piyasadaki birçok şampuan içeriğinde bulunan sert kimyasalları kullanmadan, saça kolayca ışıltı verir. Sarı papatya; içeriğinde bulunan etken maddelerden, bazıları saç renginin korunmasında etkili olmaktadır. Yıpranmış saçlarda koparak kırılmalara karşı, uçtan uçak kırılmalara karşı koruyucu etkisi olmasının yanı sıra kimyasal ve ısıdan yıpranmış saç uçlarında onarıcı etki gözlenmektedir. Ayrıca, içeriğindeki antioksidan içeriği, yüksek maddeler, sönük görünümlü saçlara dolgunluk katmasına yardımcı olur.

Özellikle papatya özlü duş jeli kullanımında, yorgunluğunuzu azalttığını hissedersiniz, günün yorgunluğunu ve gerginliğini alır. Bir diğer yazımda doğanın bize sunduğu yeni bir mucize ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.