DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Şifa Kaynağı Curcumin ( Kurkumin )

Sesli Dinle

Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların yanı sıra vücut direncini artırarak dayanıklılık sağladığından dolayı, günümüzün hastalığı Covid-19 da bağışıklığı güçlendirici özelliğinden dolayı oldukça etkilidir.

Şifa Kaynağı Curcumin ( Kurkumin )
04.05.2021
7.281
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, baharat sevenlerin vazgeçilmezi, zerdeçalın etken maddesi Curcumin’in faydalarından bahsedeceğim.

Daha çok Çin ve Hindistan da yetiştirilen  Zerdeçal Afrika, Endonezya, Peru,  Japonya, Tayland,  zerdeçal yetiştiriciliğinde bilinen ülkelerdir. Ülkemizde ise Akdeniz bölgesi zerdeçal yetiştiriciliğinde en uygun bölge olduğundan, Antalya ilinde yetiştirilme işlemi gerçekleşmiştir.  Manavgat, Anamur, Serik, Gazipaşa ilçelerinde hala üretim devam etmektedir.

Genellikle ılıman ve nem koşullarının sağladığı bölgelerde yetişmekte olan bu bitkinin, gün geçtikçe Türkiye’de de üretimi artmaktadır. Yüksek derecede antioksidan ve anti-inflamatuar özelliğe sahip olan curcumin sarı renktedir.  Çok eski çağlardan bu yana özellikle sağlık konusunda kullanılan, Hint tıbbında kan temizleyici ve yara iyileştirici olarak değerlendirilir. Zencefil ile aynı familyaya ait güçlü bir şifalı bitki olan Zerdeçalın içeriğinde, %3’ü curcumin bulunur.

Peki bu bitkinin ve etken maddesinin faydaları nelerdir?
Curcimin yapısında bulunan özel bir aminoasit yapısı sayesinde insülin duyarlılığını arttırır  Bu nedenle de kronik diyabet, özellikle tip 2 diyabette oluşan insülin bağımlılığını azaltmada yardımcıdır. Diyabete bağlı oluşan göz retinasında ki hasarlarda curcumin kullanımında, %35 iyileşme gözlemlenmiştir. Kan plazmasındaki trigliserit ve kolesterol seviyesini azaltır. Stres başta olmak üzere, tükürük bezi salgısında artış gözlemlenebilen kişiler için, curcumin tükürük bezinde amilaz salgısını azaltarak tükürük salgısını azaltır. Karaciğer enzimlerinin dengelenmesine yardımcı olur ve karaciğeri detokslar. Cilt sağlığında oldukça etkisi vardır, kan şekerini düzenler, anti-kanser özelliği vardır ve kolon kanserinde curcumin etkilidir. Kolorektal kanserli hastalarda 6 gram curcumin alımı bağırsak dışında ihmal edilebilir dağılımla birlikte kolorektumda tıbbi olarak etkili olmuştur. Pankreas kanserinde tümör büyümesini ve metastaz oluşumunu bloke eder.  Lösemi kanseri, curcumin lösemiye karşı normal hücrelerde herhangi bir tehlike oluşturmaz. Lösemide hücre ölümünü teşvik eder, sinerjik etki oluşturur.

Akciğer kanseri, akciğer hücrelerinde curcumin oksijen kök sürükleyici ve antioksidan şekilde hareket eder ve bir anti-enflamatuar ajandır. Göğüs kanserinde, göğüs kök hücrelerinin kendi kendine yenilenmesini inhibe ederek meme kanserini önler. Buna benzer  birçok kanser türlerinde iyileştirici olarak, oldukça faydaları vardır. Kan pıhtılaşmasını önler, kolesterolü dengeler, eklem ağrılarını hafifletir. Beyin fonksiyonlarını arttırır, ruh sağlığına iyi gelir, omurilik yaralanmalarında, gastrit ve ülser de, travmatik beyin hasarlarında, ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarında, birçok rahatsızlıklarda oluşan iltihaplanmalar da iltihap kurutucu özelliği vardır. Göz kuruluğu gibi bir çok göz rahatsızlıklarında olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir. Curcumin anti-viral anti-bakteriyel ve anti-fungal etkisi vardır. Curcumin beyin hücreleri yenilenmesinde yardımcı olur ve alzheimer hastalığında oldukça etkisi vardır. Kalp damar hastalıklarında etkileri gözlemlenmiştir. Curcumin Aspirin gibi birçok Ağrı kesiciden daha etkili bir anti-inflamatuar doğal bir bileşiktir. Curcumin, kıkırdak yapının yeniden oluşumunda ve yapımında etkisi olduğundan kireçlenmelerde ve eklem rahatsızlıklarında faydaları oldukça yüksektir.

Curcumin’in safra kesesinin safra üretimini arttırarak sindirimi rahatlattığı bilinmektedir. Antidepresan özelliği ile sakinleştirme özelliği vardır. Strese karşı etkilidir. Serotonin ve depomin seviyelerini arttırmada yardımcıdır. Oldukça zengin asit içeriği sayesinde mide oranını dengeler.

Asırlardan bu yana özellikle sağlık konusunda kullanılan curcumin inflamasyon önleyici olarak yanık tedavisi ile beraber kesik ve yaraların tedavisinde oldukça etkilidir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların yanı sıra vücut direncini artırarak dayanıklılık sağladığından dolayı, günümüzün hastalığı Covid-19 da bağışıklığı güçlendirici özelliğinden dolayı oldukça etkilidir. Astım bronşit tedavisinde oldukça etkilidir. Çocukların gelişiminde etkileri bulunmaktadır. Vücutta antioksidan özelliğinden dolayı yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Curcumin vücudumuzda biyo dönüşümü ve emilimini piperin ile kullanımı ile vücutta %2000 daha fazla arttırmaktadır. Curcimin ve piperinin birlikte kullanımında anti-kanser özelliği oldukça yüksektir. Curcimin kanserli hücrelerin kendine özel oluşturduğu kan damarının oluşumunu engelleyerek kanser hücrelerinin başka organlara metastazını engeller. Ayrıca kanserli hücre ve sağlıklı hücre arasındaki bağı keserek kanserli hücrenin sağlıklı hücrelere zarar vermesini önler. Piperin ise tümör oluşumuna karşı riski azaltır ve kanser hücrelerinin olgunlaşmasını engeller. Yine zeytin yağı, piperin ve curcumin üçlü kombinasyonu vücutta curcumin emilimini en yüksek düzeye çıkarır. Doğanın bu muhteşem üçlüsü bir arada sinerjik etki gösterdiği bitkisel olarak kanıtlanmıştır.

Asırlardır doğanın bize sunduğu mucizevi bitki Zerdeçalın özü curcumin ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın, hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.