DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Şifa Deposu Kuşburnu

Sesli Dinle

Bağışıklık duvarım güçlensin, hastalıklara karşı direncimiz artsın diyorsanız eğer, özellikle sonbahar kış aylarına doğru, çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak kuşburnu bitkisi ve kuşburnu ekstraktlı ürünler kullanmasını tavsiye ederim.

Şifa Deposu Kuşburnu
14.09.2021
8.116
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, doğal şifa deposu kuşburnu bitkisi ve faydalarından bahsedeceğim.

Kuşburnu, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde doğal ortamlarda yetişir. Asıl vatanı Türkiye olduğu ve buradan dünyanın birçok bölgesine zaman içinde yayıldığı bilinmektedir. Ülkemizde daha çok Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde ayrıca Ege ve iç Anadolu bölgelerinde de yetişir.

Bir diğer adıyla yaban gülü ve itburnu olarak da bilinir. İlkbaharda filizlenir, yaz boyunca yeşil kalır, açık pembe, koyu pembe ve beyaz renkli hoş kokulu küçük çiçekleri vardır. Çiçeklerin tabanı olgunlaşınca taç yaprakları dökülür ve kuşburnu denilen parlak kırmızı meyvelere dönüşür. Meyveleri Eylül Ekim aylarında toplanır. Genellikle çay ve marmelat olarak tüketilen bitkilerden olan kuşburnu, gülgiller familyasından olan ve 1 ile 5 metre kadar uzayabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir bitkidir.  Tohum gibi düşünülen çekirdek kısımları, kuşburnunun asıl meyveleridir. Yalancı meyve kabuğu olarak bilinen bölümünde ise, C vitamini oldukça yoğundur.

Kuşburnu, bol miktarda C vitamini deposudur ayrıca fosfor potasyum bakımından oldukça zengindir. A vitamini olan karoten, B1, B2, E ve K vitaminleri içermektedir. Mineral yönünden oldukça zengin olan yapısında, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bakır, çinko, sülfat, klorür ve nitrat gibi anyonlarda bulundurur. Vitamin deposu kuşburnunun, insan sağlığına ne gibi yararları vardır, bahsetmeye devam edelim.

Kuşburnu özellikle kış hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendirir grip ya da nezle gibi rutin kış hastalıklarına karşı vücudumuzda önemli bir koruma sağlar. Aynı zamanda nefes darlığı, bronşit, öksürük, astım gibi solunum yolu hastalıklarında etkileri vardır. Böbrek hastalıklarında kullanılır, safra söktürür,  böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler, damarları güçlendirir, sakinleştirici özelliğe sahiptir ve baş ağrısını giderir, romatizma ağrılarını hafifletir, kötü kolesterolü düşürür, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

Kuşburnu vücutta biriken ödemin atılmasında ve iltihapların hızla iyileşmesinde etkileri vardır. Özellikle çocuklarda kronik öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı sorunlarında etkilidir. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı zararlı maddelerden arındırarak temizler. Kandaki şeker oranını dengede tutar. Yüksek derecede antioksidan içeriğe sahiptir. Polifoneller ve E vitaminleri aynı zamanda karotenoidler gibi oksidanları yüksek derecede içermektedir. Bu özelliğinden dolayı kuşburnu, serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve oksidatif stresi azaltır. Kan şekerini dengede tuttuğundan dolayı özellikle şeker hastalarının öncelikleri arasındadır.

Kuşburnu, bağırsak aktivitelerini artırarak kabızlık sorununda fayda gösterir ve kilo vermede yardımcıdır. Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. Cildin yenilenmesini ve elastikiyetini oluşturmaktadır ve çok yüksek derecede C vitamini içerdiğinden dolayı kolajen üretimini uyarır, bu nedenle de cildin güneşin zararlı ışınlarından korunmasını aynı zamanda sıkı ve genç görünmesini sağlar. Ciltte oluşan ince çizgi ve kırışıklıkların oluşmasının geciktirilmesi gibi olumlu etkiler de sağlamaktadır. Ölü hücreleri temizler, akne ve sivilcelerin kurumasında ve yara izlerinin tedavisinde önemli rol oynar. Bu özelliğinden dolayı da cildin daha sıkı ve genç görünmesini sağlar.

Kanserli hücreyle savaşır aynı zamanda kardiyovasküler ve tümör oluşumlarını engellemeye destek olduğu bilinmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda kuşburnunun içeriğinde bulunan tiliroside adlı antioksidan maddenin yağ yakımını hızlandırdığı ve kilo vermede yardımcı olduğu bilinmektedir. Ağrıları ve inflamasyonu azaltır. Eklem iltihabını hafifletir, bağışıklığı güçlendirir, diyabet kontrolünde etkilidir, kolajen üretiminde önemli rolü olan kuşburnu kemik sağlığını geliştirir. Kuşburnu ilaç ve kozmetik sektörünün yanı sıra son yıllarda gıda endüstrisinde koruyucu madde olarak kullanıma başlanmıştır.

Bağışıklık duvarım güçlensin, hastalıklara karşı direncimiz artsın diyorsanız eğer, özellikle sonbahar kış aylarına doğru, çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak kuşburnu bitkisi ve kuşburnu ekstraktlı ürünler kullanmasını tavsiye ederim.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, özellikle sonbahar ve kış aylarında kullanılmasını önerdiğim doğal şifa deposu kuşburnu bitkisi ve faydalarından bahsettim.

Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.