DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Reishi Mantarı Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, doğada 4000 yıllık geçmişi olan, “Ölümsüzlük Mantarı” adıyla da bilinen, Ganoderma Kırmızı Reishi mantarı ve faydalarından bahsettim.

Reishi Mantarı Faydaları
03.08.2021
6.876
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere ölümsüzlük adıyla da bilinen, sofralarımızda yemek olarak kendine pek yer bulamayan, genellikle ilaç endüstrisinde kullanılan Reishi mantarı ve faydalarından bahsedeceğim. Doğanın asırlık mucizesi, 4000 yılık bir geçmişi olan Reishi mantarı özelikle Japonya, Çin ve Kore kültüründe sıklıkla görülmektedir. Sıcak ve nemli bölgelerde yaygın olarak yetişmekte olan, gövdeleri kısa şapkaları geniş yumuşak yapıya sahip bir mantar türüdür.  Ganoderma mantarı ismiyle de bilinen Reishi mantarı Çin’de asırlardır kullanılan bir mantar türüdür. Reishi mantarı siyah, beyaz, mor, yeşil, sarı ve kırmızı gibi birçok renkli çeşitleri vardır. En fazla kullanılan türü kırmızı olanıdır.  Sert yapısı ve acı tadından dolayı hazmı mümkün olmayan, kurutulmuş ya da ekstraktı alınmış şekilde tüketilebilecek bir mantar türüdür. Genellikle sert ağaçların üzerinde yetişen bir mantardır. Genellikle yetiştiği ağaç türleri elma, akçaağaç ve meşe ağacıdır. Tropikal iklimlerde yetişebilen bir mantardır.  Reishi mantarının insan sağlığı açısından çok fazla faydaları vardır.

Bu faydalarından bahsedelim şimdi. Kanser hücrelerinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca kemoterapinin yan etkilerini vücuttan atılmasına yardımcı olur. Meme, prostat, akciğer kanseri başta olmak üzere, kanser türlerine karşı koruyucu ve savaşma etkileri vardır. Aynı zamanda mide, bağırsak, mesane, rahim, rahim ağzı kanseri, hepatit A, hepatit B, hepatit C, tedavisi karaciğer yetmezliği, siroz tedavisi, diyabet tedavisi, yüksek tansiyon ve buna bağlı damar hastalıkları, HPV herpes gibi viral genital siğiller ve yaralarda etkileri gözlemlenmiştir.  Kan basıncını düşürmeye yardımcı ve LDL ve HDL seviyelerini düzenleyerek tansiyon düzenleyici etkisi vardır.  Bağışıklık sistemini güçlendirir aynı zamanda anti-aging etkisi ile hücre yenileme özelliğe sahiptir. Anti-inflamatuar özeliğe sahiptir.  Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.  Kan dolaşımını düzenler ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Kandaki oksijen miktarının artmasına destek olur ve cilt üzerinde iyileştirici etkileri vardır. Beyne giden oksijen miktarını arttırır. Sigara içenlerde nefes borusunda ve bronşlarda oluşan epitel dokusundaki tahribatın giderilmesinde etkileri gözlemlenmiştir. Kan sulandırıcı etkisi nedeniyle pıhtı oluşumunu engeller ve kan akışını hızlandırır, damar tıkanıklıklarını önler. Yüksek kan basıncının düşürülmesinde etkileri vardır. Stres ritim bozukluğu ve uyku düzensizliğini düzenlemede etkileri vardır. Yaşlanma karşıtı özellikler göstermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Böbreklerin düzenleyici fonksiyonlarında yardımcıdır.  Migren kaynaklı baş ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Astım, bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarda etkileri gözlemlenmiştir.  Kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde etkileri gözlemlenmiştir.  Basur tedavisinde olumlu etkileri vardır ve regl dönemi ağrılarında faydalıdır. Enerji verici özelliği ile kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar. Egzama, sedef hastalıklarında olumlu sonuçlar gözlemlenmiştir.

Ganoderma mantarının ekstraktının bakterilerin büyümesini durdurduğu gözlemlenmiştir. 15 farklı bakteriye karşı başarı ile kullanılmaktadır. Özellikle korona virüsü döneminde kullanılması gereken bağışıklık güçlendirici beta lukan içeren bir mantar türüdür. Aynı zamanda beta glukanlar vücutta tümör oluşumunda etkilidir, tümör oluşumunu engelleyici damarları güçlendirir. Alzheimer, unutkanlık, yaşlanma sonucu hafıza sorunlarını, öğrenme sorunlarında etkileri vardır. 1970’li yılların da çalışmalarda astımlı kişilerde öksürük ve benzeri semptomlarda azalma göstermiş ve o dönemlerde Reishi mantarı bu tür rahatsızlıklara iyi geldiği görülmüştür. AIDS, karaciğer, bronşit, alerjik durumlarda önerilir. Aynı zamanda akciğer ve böbrek dostudur.

Mantar türlerine alerjisi olanların doktorlarına danışarak kullanmalarını öneririm. Her bitkide olduğu gibi, doğa mucizelerinde de insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, doğada 4000 yıllık geçmişi olan, “Ölümsüzlük Mantarı” adıyla da bilinen, Ganoderma Kırmızı Reishi mantarı ve faydalarından bahsettim.

Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.