DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Moringa Ağacı Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, bin bir derde deva 300’den fazla hastalıklara şifa olan, doğanın mucizevi bitkisi Moringa ağacı ve faydalarından bahsettim.

Moringa Ağacı Faydaları
10.08.2021
9.522
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, son yılların en popüler doğa mucizesi olan moringa ağacı ve faydalarından bahsedeceğim. Moringa Hindistan’ın Kuzey bölgelerinde yetişen, zengin içeriğe sahip olan, sağlığa ve özellikle zayıflamaya yardımcı bin bir derde deva şifalı bir bitki türüdür. Kumlu toprakları seven, tropik ve yarı kurak iklimleri tercih eden, 1 yıl içerisinde 3 metre ile 10 metre aralığında büyüyebilmekte olan, kış mevsiminde yapraklarını döken bahar mevsiminin gelmesi ile yeniden filizlenen ve çiçek açan dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilebilen bir ağaçtır. Ülkemizin Akdeniz bölgesinde yetişebilen, mucizevi bir bitki olan Moringa’nın yapraklarından, kökünden sapına kadar her bölümü ayrı bir önem taşır.  Günümüzde yaprak, çay ve kapsül şeklinde tüketilmektedir.

Moringa ağacının faydaları nelerdir, bahsedelim. Lifli yapısından dolayı sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olur, vücuda tokluk hissi verir, özellikle kabızlık problemlerin de bağırsak hareketlerinin düzenlemesinde yardımcıdır. Protein oranı çok yüksek karbonhidrat oranı az ve yağ oranı düşüktür. Bu nedenle de zayıflamaya yardımcı olur. Yapraklarından elde edilen çay kilo vermede kullanılabilmektedir. Metabolizmayı hızlandırdığından dolayı vücutta yağ depolanmasını engeller ve sağlıklı zayıflama ya destek olur. Moringa yaprakları zengin vitamin mineral ve amino asit kaynağıdır. Yüksek miktarda A, C, E, K vitamini, kalsiyum, demir, potasyum içerir ve protein oranı yüksek olduğundan vitamin ihtiyacımızı karşılamaktadır.

Bağırsaklarda gösterdiği desteği mideye de göstererek, ülser, gastrit yara gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. A vitamini bakımından çok zengin olduğu için göz sağlığını korumaya yardımcıdır ve görme bozukluklarının azalmasına yardımcı olarak görme kalitesini de bu sayede arttırır. Yüksek derecede mineral içerir ve bu sayede vücuttaki mineral eksikliklerini gidermede yardımcıdır. İçeriğinde vitamin, mineral ve proteinler sayesinde anne sütünü arttırmaya yardımcıdır ve anne sütünün kalitesini arttırır. Köklerinde afrodizyak etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan antioksidan bileşenleri sayesinde cilde güzellik verir. Düzenli kullanıldığında ciltteki kırışıklıkları en aza indirerek, cilde parlaklık ve tazelik verir. Düzenli moringa kapsülü ve çay içenlerde cildin yaşlanması daha yavaşlar. Bu kişiler daha güzel ve genç bir cilde sahip olurlar. Yaşlanma savaşçısı olarak bilinen moringa, geleceğin süper besinlerinden kabul edilmiştir. Muzdan 3 kat daha fazla potasyum, portakaldan 7 kat daha fazla C vitamini, lahanadan 8 kat daha fazla magnezyum, ıspanaktan 3 kat daha fazla demir, yoğurttan 2 kat fazla protein, sütten 4 kat fazla kalsiyum ve aklınıza gelecek bir çok meyve ve sebzeden daha fazla vitamin içeren özelliğe sahiptir.

Moringa yaprağı vücudumuzun günlük protein ihtiyacının %42’sini ve kalsiyum ihtiyacının % 125’ini sağlar. İçeriğinde yüksek miktarda B vitaminleri barındırarak vücutta fazla yağları enerjiye dönüştürür ve metabolizmayı hızlandırır. Moringa, vücutta glikoz seviyelerini düşürmede yardımcıdır ve diyabetik hastalıklardaki hücre hasarını azaltmaya yardımcıdır. Düzenli kullanımda kan şekeri ve kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Kalp rahatsızlıkları ve damar sertliğine karşı vücutta koruma sağlar. Beyin fonksiyonlarının korunmasında etkileri bilinmektedir ve bu özelliği ile alzheimer hastalığının tedavisinde önerilmektedir. Antioksidan özelliği ile karaciğer sağlığını korumaktadır. Kansere karşı koruyucu olduğu araştırmalara göre kanıtlanmıştır ve tümör oluşumunu engeller. Moringa çayının 100 gram tohumu 1 litre suya döküldüğünde suyun içerisindeki pisliklerin dibe çekilmesini sağlıyor ayrıca sudaki yüksek oranda bakteri öldürücü özelliği ile suyun içeriğinin temizlenmesinde etkileri vardır. Doğal mineral eksikliğini giderme özelliğine sahiptir.  Moringa ağacının 300 çeşit hastalıkla ilgili mücadele gücünün olduğu bilinmektedir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, bin bir derde deva 300’den fazla hastalıklara şifa olan, doğanın mucizevi bitkisi Moringa ağacı ve faydalarından bahsettim.

Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.