DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

L Karnitin Mucizesi

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, sporcuların performansını arttıran, kas ve kemik yapısı için önem taşıyan, kalp dostu olarak bilinen,  zayıflamak isteyenlerin diyet listesinin en başında olması gereken l-karnitin ve faydalarından bahsettim. 

L Karnitin Mucizesi
14.12.2021
11.690
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, özellikle sporcuların tercih ettiği, yağ yakımını hızlandırarak kilo vermede destek, L karnitin ve faydalarından bahsedeceğim.

L Karnitin, yağların hızlı ve kolay yakımını sağlayan sporcuların performansını optimize eden, amino asit olarak da bilinen bir bileşendir.  Birçok besin incelendiğinde içeriğinde l karnitin vitamininin bulunduğu gözlemlenmiştir. Bu besinler, kırmızı et, kuzu eti, tavuk eti, süt ve süt ürünleri, avokado, kuş konmaz ve buğday gibi bitkisel kaynaklarda l-karnitin içermektedir. Et ve hayvansal gıdalardan kolayca alınan l karnitin vitamini kişiye enerji verme görevine sahiptir.

L karnitin ve D karnitin olmak üzere iki formda incelenir. Karnitin, doğada bulunan iki formundan aktif formu l-karnitindir. L karnitin, vücutta doğal olarak karaciğer ve böbrekte metiyonin ve lizin adında amino asitlerinden üretilen  ve insan vücudunda doğal olarak bulunan bir bileşendir.  C ve D vitaminlerinin l karnitin üretiminde büyük etkileri vardır. Üretilen l-karnitin kalp, kas, beyin ve sperm gibi dokularda depolanır. Bu nedenle l karnitin için amino asit ve vitamin benzeri bir madde denilebilir.

L karnitin hakkında en çok merak edilen konu ise zayıflamaya yardımcı olduğu üzeredir. L karnitin, yağ asitlerini kandan mitokondriye taşır ve hücrelerde enerji üretir. Aynı zamanda egzersiz sırasında metabolik atık birikimini azalttığı yapılan araştırmalar ile gözlemlenmiştir.

L-karnitinin, başka ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Karnitin, yağ yakımını hızlandırır vücudun yağ depolamasını önlemekle birlikte kaslardaki oksijen kullanımını da arttırır. Bu özelliği ile l karnitin, diyet esnasında vücut depomuzda bulunması gereken önemli bir bileşendir. İştah kapatmaya ve vücut yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olur.

Düzenli kullanıldığında kan şekerini dengede tutar. Özellikle sporcuların uzun süre kullanıldığında, kasları güçlendirir ve kas kütlesinde artış sağlar. L Karnitinin kas liflerinde ki glikojen depolanmasını arttırdığı görülmüştür ve kasları dolgun ve iri tutmak için yeterli enerji depolama konusunda gereklidir.

Testosteron, kas hücresindeki reseptörlere bağlanır. Bunlar testosteronu kas hücresinin çekirdeğine taşır ve orada DNA, kopyalar üretmesi için uyarılır ve böylece kas büyümesi teşvik edilmiş olur. L-karnitin kullanan sporcuların enerji seviyesi ve atletik performansları artmakta ve yorgunlukları da azalmaktadır.

L karnitin yağ yakıp glikojen depolamasını artırarak enerji üretimini desteklediği bilinmektedir. Sporcuların kullandığı l-karnitin kaslardaki enerji seviyesini sabitleyerek egzersizlerde meydana gelen yorgunluğu azaltmaktadır. Kaslarda yeterli miktarda l-karnitin olmadan antrenman yapıldığında yorgunluk hissi oluşabilir ve kas büyümesi üzerinde olumsuz etki oluşur. Bu nedenle özellikle spor ve diyet yapanların, düzenli vede yeterli miktarda günlük l-karnitin kullanmaları önerilir.

Kol, bacak ve ayaklarda beliren his kaybı ve ağrıların giderilmesinde faydaları vardır. Kemik erimesi ve kemik kaybı sürecini yavaşlatır. Yaşlıların ve menopoz sonrası kadınların temel sorunlarından biri olan kemik kaybı, kemik erimesi, eklem iltihabı, kıkırdak ya da diğer kemik rahatsızlıklarında kemik kaybı sürecini yavaşlatır ve kemiklerin yapısal özelliklerinde iyileşme sağlar.

Emziren annelerde ortaya çıkan keratin eksikliğini dengede tutar. Depresif bozuklukları azaltmaya yardımcıdır. L-karnitin oksidatif stresin azalmasına yardımcıdır. Kalp dostudur ve kalp hastalarının tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda anjin hastalarının kalp ağrısı olmadan egzersiz yapabilmelerini sağladığı gözlemlenmiştir. Özellikle kalp krizinden sonra l karnitin kullanan kişilerin bir kriz daha geçirme ihtimali azaldığı bazı çalışmalarla gözlemlenmiştir. Damar sertliği ve periferik damar hastalığında faydaları bilinmektedir.

Bağışıklık sistemini destekler ve hastalıkların gelişme sürecini hızlandıran serbest radikallere karşı savaşır, antioksidan görevi görür. Beyin üzerinde yaş ve strese bağlı oluşan hasara karşı koruyucu etkisi vardır. Özelikle Alzheimer üzerinde etkileri olduğu bilinmektedir.  Aynı zamanda kas kütlesi ve kemik kütlesini arttırır, böbrek sağlığını korur, hipertiroid hastalarında semptomların azalmasında yardımcıdır, sağlıklı sperm oluşumunu sağlayan bir bileşendir. Saçlardaki enerjiyi artırarak saç büyümesinde yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, sporcuların performansını arttıran, kas ve kemik yapısı için önem taşıyan, kalp dostu olarak bilinen,  zayıflamak isteyenlerin diyet listesinin en başında olması gereken l-karnitin ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.