DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kedi Pençesi Bitkisi

Sesli Dinle

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Kedi Pençesi Bitkisi
15.06.2021
8.273
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, doğanın en iyi antiviral özelliğine sahip bitkilerinden birisi olan kedi pençesinden ve insan vücudundaki faydalarından bahsedeceğim. Kedi pençesi genellikle Güney Amerika’da bulunur. Boll çiçekli, asma şeklinde ve örgülüdür. 25 ile 30 fit yüksekliğe kadar ulaşabilen, hemen hemen her yüzeye tutunma ve tırmanma özelliğine sahip bir biti olarak bilinir.

Kedi pençesi adı, bitkinin bir kedinin pençelerine benzeyen kancalı dikenlerinden gelmektedir. Amazon ormanlarında en çok Peru’da küçük bir bölgede yetişir. Çok eski zamanlardan bugüne kadar insanlar, bu bitkinin kutsal bir anlamı olduğuna inanmışlar ve bu bitkiye değer vermişlerdir. Asırlar öncesinden bugüne kadar bu bitkinin, insanlar tarafından kutsal sayılmasının asıl nedeni, birçok rahatsızlığa şifa olmasından kaynaklıdır.

Kedi pençesinin insan sağlığına faydaları nelerdir bahsedelim. Mikrop öldürücü özelliği ile bilinmektedir. Dünyada bilinen en iyi Antiviral özelliğe sahip bitkilerden bir tanesidir. Alternatif tıpta bilimsel çalışmalar ile kedi pençesinin romatizmal artrit hastalıkları üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlarda etkilidir.  Aynı zamanda antioksidan, anti-inflamatuvar ve antimutajenik özellikleri vardır. Stresin neden olduğu, gerginlik, korku ve sinirsel rahatsızlıklara karşı rahatlatma etkisi vardır. Uykusuzluk problemlerinde yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır. Doğal ağrı kesici özelliği ile baş dönmelerine ve baş ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Yüksek kan basıncını düşürücü özelliği ile kan dolaşımını artırır ve kanın pıhtılaşmasına engel olur.

Kedi pençesi, bağırsak ve bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak yolunu temizleyerek sindirim fonksiyonlarını etkin hale getirmede yardımcıdır. Kolit, irritabl bağırsak sendromu, perfore bağırsak ve kandida mantarı gibi bağırsak hastalıklarının yanı sıra ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlığı olan kişilerde etkileri gözlemlenmiştir. DNA’nin kimyasal bağlarını onarır. Hipertansiyon ve nörolojik sağlık sorunlarını tedavi edici özelliği ile hücre içinde kalsiyum kanallarındaki baskıyı azaltma özelliğine sahiptir. Güney Amerika’da iltihaplanma kanser ve birçok enfeksiyonlarda, geleneksel bir ilaç olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Araştırmalara göre 20’nin üzerinde insanlarda, yapılan bir araştırmada 2 ay boyunca 700 mg kedi pençesi tüketmenin, enfeksiyonlarla mücadelede yer alan Beyaz kan hücrelerinin sayısının arttığı gözlemlenmiştir. Kedi pençesi, artrit, alerjik durumlar, astım, diyabet, kronik yorgunluk sendromu, kanser, viral enfeksiyonlar, hemoroid, kalp rahatsızlıklarında ve ülser gibi birçok rahatsızlıklarda tedavide yardımcı özelliğe sahiptir.  Kedi pençesi kemoterapinin yan etkilerini, vücuttan atılmasında yardımcıdır. Kemoterapiden sonra DNA zararının onarılmasında yardımcı olduğu bilinmektedir. Kemoterapi alımından sonra zarar gören sağlıklı hücrelerin, kısa sürede kendilerini onarmalarında oldukça etkisi vardır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kanser ve tümör hücrelerine karşı test tüpleri içerisinde mücadele verdiği bilinmektedir.

2006 yılında lösemi hastalığında, bir çalışmada laboratuvarda lösemi hücrelerinin gelişimine ciddi anlamda engel olduğu gözlemlenmiştir. Trombosit toplanmasını ve pıhtılaşmayı önleyen kedi pençesinin, nörolojik semptomların tedavisinde de etkileri vardır ve hipertansiyona karşı etkili bir bitkidir. Bu özelliği ile kalp krizi, inmeleri önler ve kan basıncını düşürmeye ve dolaşımı arttırmakta yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı, uçuk gibi ağız yaralarının oluşumunu engeller. Doğadan gelen bir antidepresan özelliği ile uykusuzluk problemlerinde etkilidir. Ayrıca uyku kalitesini artırır ve bu özelliğinden dolayı kedi pençesi kullanan kişiler, sabah uyandığında dinç ve dinlenmiş olarak uyanırlar. Ayrıca antidepresan ilaçları gibi sersemlik yapmaz.  Hissizlik, vücutta karıncalanmalar, ağrı ve kas zayıflığı gibi rahatsızlıklarda kedi pençesi kullanımı ile rahatlamalar gözlemlenmiştir.  Yetişkinlerde dikkat dağınıklığı tedavisinde kullanılabilir. Çocuklarda sinir rahatsızlıklarının tedavisinde kullanıma uygundur.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim. Bu hafta da sizlere, antiviral özelliği ile bilinen, asırlık doğa mucizesi kedi pençesi ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğan’ın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

ETİKETLER: , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.