DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Karnıyarık Otu Faydaları

Sesli Dinle

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Karnıyarık Otu Faydaları
27.07.2021
9.152
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, antik çağlardan bugüne kadar vücudumuzun genel sağlığını geliştirmek amacı ile ayrıca bazı hastalıkları tedavi etmek için kullanılan karnıyarık otu ve faydalarından bahsedeceğim. Karnıyarık otunun kökeni Hindistan’a dayanmaktadır. Bunun yanı sıra Asya, Akdeniz ve kuzey Afrika’ya özgü olmakla birlikte dünyanın birçok yerinde yetişmesi mümkündür.

Ayurvedik tıpta kullanılan çalı görünümlü karnıyarık otunun, tohumlarının kabuğundan elde edilen yapısında bol miktarda lif bulunur. Genellikle 30 cm boylarında, koyu renkli çiçekler açan, tüysü ve otsu bir bitkidir. Suyun içine atıldığında tohumlar şişerek on kat kadar büyür ve jelatinleşir. Diğer müsilajlarda olduğu gibi bağımlılık yapmaz. Özellikle kilo verme diyetlerinde yardımcı doğal bir liftir. İçeriğinde beta-karoten, kalsiyum, C vitamini, sorbitol, polisakkaritler, proteinler ve yağ asitleri bulundurur.

XVI. Yüzyıldan bugüne kadar Avrupa ülkelerinde ishal ve kabızlığa çare olarak kullanılan bir bitkidir. Kaygan yapısıyla sindirim sisteminden kolayca atılabilen ve çözünebilir lif olması sebebiyle tamamen parçalanmadan ve emilmeden sindirim sisteminden geçebilmektedir.

Karnıyarık otu ve tohumunun insan sağlığına ne gibi faydaları olduğundan da bahsederek, kullanım amacını netleştirmeye çalışalım. Kilo vermede yardımcıdır ve gaz söktürücü özelliğe sahiptir. Vücutta doymuş yağ oranını azaltır. Aynı zamanda yara ve enfeksiyonlarda tedavi amaçlı kullanılabilir. Bakteri, mantar, sindirilmemiş besinlerin ve fazla laktik asidin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Bağırsak ve mide ülseri tedavisinde kullanılır aynı zamanda karaciğere faydalıdır. Yüksek tansiyona iyi gelir, glikoz azaltma özelliği ile diyabet hastalarına fayda sağlar. Kalp-damar sağlığına faydalıdır. Kabızlığa karşı müshil olarak kullanılır. Hemoroid anal fissür problemlerini giderdiği için ameliyattan sonra önerilir.  Karnıyarık otu bağırsak mukozasını bozmadan çok güçlü bir detoks etkisi yaratmaktadır. Aynı zamanda bitkinin tohumunda bulunan bitkisel polisakkarit ile etkili prebiyotikler bulunmaktadır. Prebiyotikler bağırsak bakterilerini besleyen ve büyümelerine yardımcı olan sindirilmez bileşiklerdir. Karnıyarık otu prebiyotik etkileri olan lifli bir bitki türüdür. Fermantasyona karşı bir şekilde dirençli olan karnıyarık otunun bir kısmı bağırsak bakterileri tarafından fermente edilebilir özelliğe sahiptir. Karnıyarık otu diğer lif türlerine göre daha az fermente edildiğinden bağırsaklarda şişkinlik ve rahatsızlık hissi oluşturmaz, aksine sürekli gaz problemi yaşayan kişilerin düzenli olarak karnıyarık tüketmesi şişkinlik ve gaz semptomlarının azalmasında yüksek oranda yardımcı olur.

Karnıyarık otu bağırsaklarda detoks etkisi amacı ile kullanılacaksa eğer, yanında Probiyotik ile birlikte aynı zamanda farklı esansiyel yağlar ile de kullanılmasında fayda vardır. Bağırsaklarda detoks etkisinden dolayı kişilerde daha genç ve daha güzel bir cilde sahip olma imkânı da elde etmektedir. Bu özelliği ile de birçok kadın karnıyarık otunu düzenli bir şekilde kullanmaktadır. Karnıyarık otu, antikor üretimi ile birlikte antioksidan etkisi yaratıp pek çok sayıda dış etmenlere karşı da oldukça koruyucu etkisi bulunmaktadır. Düzenli kullanımında özellikle kolon kanser riskini azalttığı bilinmektedir.  Tohumları kandaki yüksek kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Bağırsakları toksinlerden arındırır ve düzenli çalışmasını sağlar. Aynı zamanda midenin daha yavaş boşalmasını sağlar Bu nedenle de erken acıkmayı önler. Tokluk hissi vererek kilo vermede yardımcı olur. Lifli yapıya sahip olması nedeniyle bağırsak duvarlarını temizleyici özelliği vardır. Bağırsak ve mide ülseri tedavisinde etkileri gözlemlenmiştir. Kan şekerini düzenler ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılmaktadır. Yüksek kolesterolü düzenlemede etkilidir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar Bu hafta da sizlere, antik çağlardan bugüne kadar vücudumuzun genel sağlığını geliştirmek amacı ile aynı zamanda ikinci beynimiz olan bağırsak sağlığı açısından önem taşıyan karnıyarık otu ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.