DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kara Mürver’ in Faydaları

Sesli Dinle

Kara mürver, vücudumuzun normal fonksiyonlarının devam edebilmesi için içeriğinde birçok vitamin ve mineral ayrıca besin öğeleri barındırmaktadır.

Kara Mürver’ in Faydaları
07.09.2021
8.130
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, doğada insan sağlığı için en faydalı bitkilerden biri olarak bilinen, ayrıca antioksidan içeriğinden dolayı zengin olan, Kara mürver ve faydalarından bahsedeceğim.

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde doğal ortamlarda yetişebilen Kara mürver, ayrıca Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da yetişebilen, çok sayıda türü bulunur. Bazı türleri ağaç, bazı türleri ise otsu bir bitkidir. Kara mürver meyvesinin çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

İnsan sağlığı açısından önem taşıyan bu değerli bitkinin özellikle yaprak, kabuk ve sap kısımları çiğ tüketime uygun değildir. Bu nedenden dolayı Kara mürver uygun şartlarda ve alanında uzman kişiler tarafından üretilmiş ve takviye halinde kullanılmasını öneririm.

Kurutulmuş ya da pişirilmiş meyve ve çiçekleri kullanılması uygun olmamaktadır. Buharlama sistemi ile en doğru yöntemlerle ve stabil ortamlarda üretilmiş olmasına dikkat etmenizde fayda var.

Eski Mısır’da cilt sağlığı, yanık ve yaraların tedavisinde kullanılan, tıbbi aromatik bir bitki olarak bilinir. Son yılların en popüler bitkilerden biri olan ve gıda takviyesi olarak ta gününüzün veba hastalığı, covid 19 hastalığına karşı büyük etkileşimi olan Kara mürverin, insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Kara mürver, vücudumuzun normal fonksiyonlarının devam edebilmesi için içeriğinde birçok vitamin ve mineral ayrıca besin öğeleri barındırmaktadır. İçeriğinde karbonhidrat, A vitamini, B6, folik asit, potasyum, C vitamini, kalsiyum, demir içermektedir.  Ayrıca yüksek lif içermesinden dolayı sindirim sistemi için önemli bir yere sahiptir. Antioksidan aktiviteleri ile bilinen polifenoller, Kara mürver de büyük oranda bulunduğundan önemli biyoaktif bileşik grubudur.

İçeriğinde bulunan antioksidan bir madde olan flavonoitler, grip ve birçok virüse karşı etkilidir. A,B ve C vitaminleriyle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı doğal bir koruyucudur. Aynı zamanda vücudun antikor üretmesini destekler ve C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca artan antikorların yüksek ateşe neden olma ihtimalini de düşürür.

Araştırmalara göre 64 kişiye 125 gramlık Kara mürver ekstresi verilmiş ve kısa süre içerisinde grip, nezle, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi semptomlar da azalmalar görülmüştür. Kırmızı orman meyvesi adıyla da bilinen Kara mürver, C vitamini bakımından oldukça zengindir. 100 gram Kara mürver 35 gram C vitamini içermektedir. Çiçekleri, yaprakları ve köklerinde ağrı kesici etkisinden dolayı özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı iyileştirici etkisi vardır. Romatizma ağrılarında, bel ağrısı, cilt ödemleri gibi rahatsızlıklarda etkilidir.  Beyaz kan hücrelerini arttırarak bağışıklığı güçlendirme özelliğine sahiptir. Depresyonu önler, iyi ruh halini arttırır, kolesterolü düşürür, idrar söktürücü özelliği vardır, anne sütünü artırır, mide duvarını güçlendirerek reflü, ülser oluşumunu engeller,  kolajen üretimini artırarak kemik diş ve kas yapılarını güçlendirir.

İlerleyen yaşlarda görülme ihtimali olan kemikte su kaybını geciktirir, kanser hücreleri ile savaşır,  kandaki ürik asit seviyesini düşürerek kan basıncını dengede tutar. Antioksidan, antibakteriyel ve antiviral etkisinden dolayı özellikle kış aylarına doğru kullanılması önerilen Kara mürver, vücudun dinç ve zinde kalmasını sağlar.

Kara mürver uzun yıllardır geleneksel tıpta bronşit, baş ağrısı, öksürük, diş ağrısı, kabakulak, çiban, hemoroid, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok rahatsızlıklarda koruma amaçlı kullanılmıştır. Alerji ataklarını hafifletir, bağışıklık sistemini güçlendirir, bakteri ve enfeksiyonlara karşı korur, adet döngüsünü, bağırsak hareketliliğini düzenler ve diyet yapanlarda kilo vermede yardımcıdır, balgam söktürücü özelliği vardır, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcıdır.

Bağışıklık duvarım güçlensin, hastalıklara karşı direncimiz artsın diyorsanız eğer,  her bireyin düzenli olarak kara mürver kullanmasını tavsiye ederim.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, insan sağlığına en faydalı bitki ve özellikle covid 19’a karşı etkileri ile bilinen kara mürver ve faydalarından bahsettim.

Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.