DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kantaron Çiçeği Mucizesi

Sesli Dinle

Avrupa’da birçok hekim antidepresan ilaçlarını azaltırken, kantaron bitkisinin desteğini hastalarına sunarak, tekrar başa dönme riskini ve endişesini minimuma indirmektedir.  Yani kısacası stres ve gerginlik düşmanıdır.

Kantaron Çiçeği Mucizesi
06.04.2021
7.453
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere doğanın bizlere sunduğu kantaron çiçeği mucizesinden bahsedeceğim. Bugüne kadar hepinizin en az bir defa olsun karşınıza çıktığına hiç şüphem yok. Şehirler arası yolculuklarınızda, yol kenarlarında ve tarlaları doldurduğuna şahitlik ettiğimiz, belki ne işe yaradığını bilmememize rağmen, görünce içimizi mutlulukla dolduran altın renginde güneş gibi açmış harika bir şifa kaynağıdır sarı kantaron. Altın sarısına benzeyen çiçeklerinden dolayı adı sarı kantaron olarak bilinmektedir. Kantaron çiçeği ülkemizde hemen hemen her yerde yetişebilen ve doğada yabani olarak yetişmekte olan bir bitkidir. Yine Batı Asya Avrupa ve Kuzey Afrika bölgelerinde de bolca yetişebilen bir bitkidir.

Kan otu, kılıç otu, mayasıl otu, yara otu, koyunkıran, binbirdelik otu adlarıyla da bilinir. Yaprakları Sarı ve küçük bir bitkidir.

Görünümü hakkında bir fikrimiz var. Peki içeriği, faydaları nelerdir biliyor muyuz? Günlük hayatımızda nerelerde kullanabiliriz, hangi şekilde sarı kantaronu değerlendirebiliriz, vakti geçmeden yakından tanıyalım. Tanımadığımız her gün için üzülmek yerine, geç de olsa Sarı kantaronun değerini bilmeye başlayalım. Şimdi faydalarını hep birlikte öğrenelim, ne dersiniz?

Sakinleştirici özelliğinden dolayı kantaron, ruh hastalıkları tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu nadide bitkinin işlenmiş hali birçok Avrupa ülkesinde hiçbir yan etkisi olmaksızın doğal antidepresan olarak kullanılıyor. Bunun en önemli nedeni ise mutluluk hormonlarının salgılanmasını destekleyerek, depresyon gibi olumsuz ve ciddi sorunlardan kurtulmaya yardımcı olmasıdır. Almanya’da 1 yılda en az 2 milyon kez reçete etmektedirler. Özellikle Avrupa ülkelerinde eczanelerde doğal haliyle de satılmaktadır. Depresyon önleyici olarak kullanılmasının sebebi, kantaronun içerisindeki hiperisin ve diğer bileşikler sayesinde, beyin içerisinde sinir uyarılarının iletiminde önemli artış sağlamasından kaynaklanmaktadır.

Antidepresan etkisi hiperisin dışında yapraklarında yüksek miktarda bulunan değişik flavonoidlerden de kaynaklanır. Avrupa’da birçok hekim antidepresan ilaçlarını azaltırken, kantaron bitkisinin desteğini hastalarına sunarak, tekrar başa dönme riskini ve endişesini minimuma indirmektedir.  Yani kısacası stres ve gerginlik düşmanıdır. Doğadan gelen antidepresan özelliğinden dolayı tüm antidepresan ilaçlarının anasıdır da diyebiliriz. Sinirsel kaynaklı kekemeliğin iyileştirmesi uygulamalarında da olumlu sonuçlar alınmıştır.
Sinirsel alt ıslatma sorunlarında, korku, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında etkisi görülmüştür. İdrar ve balgam söktürücü özelliği vardır. Vücut direncini arttırır, soğuk algınlığına iyi gelir, ateş düşürücü özelliği vardır. Mide rahatsızlıklarında etkilidir. Böbrek ve idrar yolu hastalıklarında etkisi olduğundan sarı kantaron böbrek ve mesanedeki taşları eritmede yardımcı olur. Mide ülseri, midede asit fazlalığı, astım, damar sertliği, akciğer hastalıkları ve sinir iltihaplanmasında etkisi görülmüştür. Öksürüğü keser göğsü yumuşatır ve bronşite faydası görülmüştür.  Ciltte oluşan yangılar, hafif yanıklar ve güneş yanıklarında etkisi görülmüştür. Cilde parlaklık verir, Antiseptik ve yara iyileştirici özelliği vardır. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur.

Kanser hastalığında da oldukça etkili olduğu görülmüştür. Özellikle kanserli tümörlerin yok edilmesinde ve tümörlü hücrelerin damarlanmasını önlemede çok etkilidir. Sarılık hastalığında etkilidir ve yara iyileştirici olarak kullanılmıştır. Bu etkileri deneysel olarak kanıtlanmıştır. Hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağladığından yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Hormonların düzenli bir şekilde salgılanmasına destek verir. Adet sancılarını dindirmede yardımcıdır ve menopoz sıkıntılarına karşı rahatlatma sağlayabildiği deneyler sonucunda gözlemlenmiştir. Cilt üzerindeki etkisi görülmüştür. Asırlardır alternatif tıpta en çok kullanılan kantaron yağının oldukça fazla faydaları bulunur.

Gerek sağlık açısından gerekse cilt güzelleştirmesi yönüyle kantaron yağı günümüzde birçok kozmetik cilt bakım alanlarında; duş jelleri, kremlerde kullanılan cilt bakım ve onarımında faydalı bir yağdır. Kantaron yağının önemli faydalarından biri, cilt sağlığını koruma üzerindeki etkisidir. Kantaron hücre yenilenmesini, yaşlanma belirtilerini geciktirmeye ve kırışıklıkları önleme ye cildin elastikiyetini arttırmaya yardımcı olur. Cildin olması gereken nem dengesine sahip olmasını sağlar ve daha pürüzsüz ve daha canlı bir görünüm elde edilmesine katkıda bulunur.

İnsan sağlığında bin bir derde deva olan sapsarı rengi ile başta ruhumuz olmak üzere gönlümüze, bedenimize şifa olan doğanın bizlere en güzel armağanı sarı kantaronu daha yakından tanımış olduk. Haftaya doğanın başka bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.