DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hayıt Tohumu

Sesli Dinle

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar,  zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Hayıt Tohumu
22.06.2021
8.730
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, özellikle kadın sağlığını önemli derecede destekleyen, doğadaki binlerce mucizesi olduğu bilinen hayıt tohumu ve faydalarından bahsedeceğim. Hayıt otu, lavantaya benzeyen görünümü ile, Mine çiçeği ailesinden gelen çok yıllık bir bitkidir. Çalı görünümünde olan hayıt otunun boyu 1-2 metre kadardır. Renkli çiçeklere sahip ve dalları genellikle sepet yapımında kullanılmaktadır. Tohumları, yaprağı ve kökleri tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Kayalık ve deniz kenarlarında kendiliğinden yetişen hayıt otu, ülkemizde Anadolu ve Trakya bölgesinde aynı zamanda Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sıklıkla görülmektedir. Hayıt ağacı çeşitli ilaç yapımında da kullanılıyor aynı zamanda hormon düzenlemesinde, şiddetli baş ağrısı şikayetlerin de ve idrar söktürücü özelliği ile çok sık kullanılan bir bitkidir.

Hayıt tohumunun ne gibi faydaları vardır, şimdi de ondan bahsedelim. Özellikle kadın sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Regl dönemlerindeki ağrılar olmak üzere, içeriğinde vitamin ve mineral kaynağı ile, anne sütünü arttırır. Aynı zamanda anne sütünün kalitesini de arttırdığı, bebeklerin daha iyi beslenmesine olanak sağlamasının yanı sıra, kadın hastalıklarında birçok soruna çözüm olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda hormonları dengeleyerek zayıflamaya destek olduğu bilinmektedir. Östrojen hormonunun salgılanmasını artırdığından dolayı, regl dönemlerini ağrılı geçiren kadınlarda destek olarak hayıt tohumu, bu dönemin çok daha ağrısız geçirmelerine yardımcı olur. Hormonal bozukluklara bağlı olarak oluşan depresyon ve stresi ortadan kaldırır. Kadınlarda çikolata kistlerinin oluşumunun önüne geçerek, kısa sürede küçülüp yok olmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Rahim duvarını güçlendirerek doğurganlığı artırmaya destek olduğu bilinmektedir. Dengeli hormon üretimini olumlu yönde desteklemektedir. Rahim kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Migren ve baş ağrısı problemlerinde etkileri bilinmektedir. Yine hormonsal nedenlerle oluşan tüylenme problemlerinin önüne geçmeye yardımcıdır. Mide ve bağırsaklarda oluşan gaz problemlerini giderici özelliği yanı sıra, idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.  Menopoz döneminin daha hafif ve rahat geçirilmesinde yardımcı olur.

Hayıt tohumu, ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına destek olarak aşırı terlemenin ve kötü kokuların önüne de geçebilmektedir. Hayıt tohumu kontrol hapı kullanımından sonraki dönemde vücudu tekrar eski dengesine ulaştırmada yardımcıdır. Rahimde oluşan iltihaplanmalarda etkilidir Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayarak hazımsızlık problemlerini ortadan kaldırmada yardımcıdır. Cilt sağlığını korur ve anti-aging etkisi vardır. Özellikle yağlı cilt sorunu olarak bilinen sivilce ve akne tedavisinde faydaları bilinmektedir. Sinek ve zehirli böcekler gibi haşerelerin ısırmasına, sokmasına karşı panzehri etkisi olduğu bilinmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen hayıt tohumu, insanlar için önemli bir alternatif tıp kaynağıdır. Doğal bir ilaç olarak bilinir ve özellikle kansere karşı ciddi anlamda savunma mekanizması oluşturur. Hücre yenileme özelliği ile bağışıklık sistemini oldukça güçlendirir. Karaciğer ve dalak tıkanıklıklarını giderdiği bilinmektedir. Antioksidan özelliği vardır.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar,  zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim. Bu hafta da sizlere, kadın sağlığını önemli derecede destekleyen, asırlık doğa mucizesi hayıt tohumu ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğan’ın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.