DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Haşhaş Yağı ve Faydaları

Sesli Dinle

Gece yatmadan önce kullanımı beyni sakinleştirir ve rahat uyumanızı sağlar.

Haşhaş Yağı ve Faydaları
11.05.2021
6.572
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere doğal ağrı kesici özelliği ile haşhaş yağı ve faydalarından bahsedeceğim. Haşhaş bitkisinin anavatanı Doğu Akdeniz ve Asya olarak bilinmektedir. Ayrıca Anadolu’da birçok bölgede yıllardır tarım üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde özellikle haşhaş yağı yetiştiren bölgelerden en önde gelen ilimiz Afyonkarahisar, devamında da Konya, Uşak, Denizli, Burdur gelmektedir.

Genellikle sıcak bölgelerde ve yağışın normal seviyelerde olduğu bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Haşhaş bitkisinin tohumundan elde edilen bu yağ sayesinde birçok sağlık problemlerinizi çözebilir ya da daha kaliteli ve sağlıklı yaşam sürdürebilirsiniz. İnsan sağlığındaki faydaları günümüzde daha çok keşfedilen bu yağ, birçok insan tarafından kullanılmaktadır. Özellikle omega-3 bakımından kalp damar sağlığı için önemli bir bitkidir. Haşhaş yağı yemeklerde de kullanabileceğimiz bitkisel bir yağ türüdür. Bitkisel olduğu için ilaçlar gibi bilinen büyük bir yan etkileri yoktur.

Peki bu bitkiden elde edilen yağın insan sağlığında faydaları nelerdir?

Doğal ağrı kesici özelliği ile baş ağrılarına iyi gelmektedir. İçeriğinde çinko, bakır, demir, potasyum, protein, magnezyum, selenyum, ve diğer mineraller sayesinde ağrıları azaltmaya yardımcıdır. Haşhaş yağının sağlık açısından en önemli faydaları arasında cilt ve saç sağlığını iyileştirmede, kalp damar sağlığı güçlendirmede, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, kan dolaşımını hızlandırma, kadınlarda doğurganlığı arttırma, sindirim sistemi ve kabızlık rahatsızlıklarını düzeltmede, kemik yapısını güçlendirme gibi özellikleri bulunmaktadır. Haşhaş yağında bulunan zengin yağ asitleri, kalp damarlarını güçlendirerek felç riskini ve içeriğinde bulunan potasyumun ve linolyum asitleri ile kalp krizi geçirme riskini ciddi oranda azaltmaktadır.

Esansiyel yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olduğundan dolayı kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Kan dolaşımını hızlandırarak felç riskini azaltır ve damar hastalıklarını önler. Haşhaş yağı içerdiği demir minerali sayesinde vücutta kırmızı ve beyaz kan hücresi üretimini artırarak iç organlarımızı daha fazla oksijen taşınmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve birçok hastalığa karşı vücudun direncini arttırır. İlerleyen yaşlarda göz dejenerasyonunda göz kasları ve kornea esnekliğini kaybedebilir. Bu durumlarda İçeriğinde yüksek antioksidanlar sayesinde göz sağlığını korumakta yardımcıdır ve ileri yaşlarda meydana gelen, katarakt gibi göz rahatsızlıklarının yaşanmamasını önleyici etkiye sahiptir. Şeker hastalığında özellikle tip 2 diyabet hastaları üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Tansiyonu dengeleyici özelliğe sahiptir ve özellikle hipertansiyon hastalarında oldukça etkileri gözlemlenmiştir.

Kalsiyum içeriği yüksek olduğundan kemik yapısını güçlendirerek yaşlılarda kemik erimesine karşı etkileri görülmüştür. Haşhaş yağı ile cildinize masaj yaptığınızda cildi canlandırır tazeler ve onarır. Vücutta oluşan çıbanların yok edilmesinde etkileri oldukça fazladır ve yara iyileştirici özelliği vardır. İçeriğindeki kalsiyum sayesinde sakinleştirici özelliğinden dolayı sinirsel davranışları düzenlemeye yardımcıdır ve uyku bozukluğunu giderme de etkileri oldukça yüksektir. Gece yatmadan önce kullanımı beyni sakinleştirir ve rahat uyumanızı sağlar. Saç bakımında oldukça etkileri vardır. Saçların hızlı uzamasına yardımcı olur ve kepek oluşumunu azaltır. Ayrıca saç köklerini güçlendirerek yeni saç çıkmasına destek vererek saç köklerini güçlendirir ve dökülmeyi azaltır. Haşhaş yağının kullanımı, yoğun bir yağ olduğundan bir bardak suya 3-4 Damla damlatılarak özellikle akşamları yatmadan önce tüketilmesi önerilir. Bu hafta da sizlere sakinleştirici özelliği ile doğanın bize sunduğu mucizevi bitki yağı, haşhaş yağından ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.