DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Göz Alıcı Renkleriyle Paprika Biberi Ve Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, göz alıcı kırmızı, turuncu ve sarı renkleriyle,  tatlı acı tadıyla, mutfakların vazgeçilmez baharatı Paprika biberi ve faydalarından bahsettim. 

Göz Alıcı Renkleriyle Paprika Biberi Ve Faydaları
18.01.2022
10.154
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, acı tatlı ve tütsülenmiş olmak üzere üç ayrı çeşit olan paprika, yani Macarca kırmızıbiber ve faydalarından bahsedeceğim.

Anavatanı Macaristan olan paprika biberi, ülkemizde Çukurova, Harran ve Gaziantep bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Macar mutfağının vazgeçilmez baharatlarından paprikanın kırmızı, turuncu ve sarı renkte çeşitleri vardır.  Paprika biber acı ve tatlı olmak üzere iki farklı çeşittir. Macar mutfağında ve ülkemizde yemeklerde hafif acılık katmak için kullanıldığı bilinse de daha çok renk vermek için tercih edilir.

Yüksek antioksidanlar içerir, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Paprika biberinin insan sağlığına faydaları nelerdir bahsedelim. Paprikanın içerisindeki acılığı veren etken madde kapsaisin, anti-tümör özelliği olduğu bilinmektedir. Laboratuvar çalışmaları, kapsaisin maddesinin meme, karaciğer ve akciğer kanseri, prostat, mide, yemek borusu, mesane kanserlerinde kanser hücrelerini öldürdüğü belirtilmiştir. Bu özelliğinden dolayı ilaç sanayinde de kullanılmaktadır.

C vitamini açısından limondan daha zengin olan paprika, insan vücudunun günlük ihtiyacı olan C vitaminini tek başına karşılayabilmektedir. Kolesterol ve mide asidi düzenleyici özelliği vardır, mikrop öldürücü etkisi ile özellikle diyabet hastalarının kullanmasının tavsiye dildiği bilinmektedir. Kan dolaşımını hızlandırır, metabolik hızı arttırıcı ve yağ yakımını kolaylaştırarak kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda şiddetli baş ağrılarının dindirilmesinde etkileri vardır.

Paprika, kasların ve bezlerin gerginleşerek vücudun endorfin yani mutluluk hormonu salgıladığı bilinmektedir. İçeriğindeki etken madde kapsaisden dolayı merhem olarak kullanımında döküntü ve yaraları iyileştirici etkisi vardır. Hücre yenileme özelliği vardır. Kalp hastalığı, kanser ve birçok kronikleşen hastalıkların oluşmasına neden olan serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarı ile savaşır.

Paprikanın içerisinde bulunan bileşenler sayesinde iltihaplanma oluşumunu azaltır, güçlü bir ağrı kesici özelliği vardır. Uzmanlar kış aylarında soğuk algınlıklarına karşı önlem almak için paprika içerikli ürünler kullanılmasını tavsiye ediyor. Paprikanın içeriğinde idrar söktürücü etkisi olan bileşenler idrar yolu enfeksiyonlarını hızlıca iyileştirir. Ayrıca romatizmaya iyi gelir.

Paprika dolaşım sistemini hızlandırarak, vücudun terleme oranını arttırır ve terleme ile birlikte zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Paprika biberinin içeriğinde yüksek oranda A vitamini vardır, göz sağlığının korunmasını sağlar, görme fonksiyonunu güçlendirir, katarakt oluşumunu engeller ve daha sağlıklı gözlere sahip olunmasına yardımcı olur. Bol miktarda E vitamini içerir ve kan hücrelerinin yenilenmesine oldukça faydalıdır. İçeriğinde Beta-karoten maddesi vardır ve cilt tonu lekeleri ve kırışıklıklara iyi gelir, cilde parlaklık verir. B6 vitamini bakımından da oldukça zengindir. Saç dökülmelerini önler, saçın daha hızlı büyümesini sağlar ve saç köklerini güçlendirir. Tükürük ve mide asidini önler kan üretimini destekler, anemi yani kansızlığı engeller. Oksidatif strese iyi geldiği bilinmektedir. Otoimmün hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır. 2016’da yapılan çığır açan bir çalışma kırmızıbiber ve diğer acı çeşitlerindeki bileşen maddesi olan ve kırmızıbiber gibi ısıyı sağlayan kapsaisinin, otoimmün hastalığının tedavisinde biyolojik reaksiyonları uyardığı gözlemlenmiştir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, göz alıcı kırmızı, turuncu ve sarı renkleriyle,  tatlı acı tadıyla, mutfakların vazgeçilmez baharatı Paprika biberi ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.