DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gotu Kola; Gençlik Pınarı

Sesli Dinle

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, binlerce yıldır tıbbi amaçlarda kullanılan, ömrü uzatan ve gençlik pınarı adıyla da bilinen gotu kola bitkisi ve faydalarından bahsettim.

Gotu Kola; Gençlik Pınarı
17.08.2021
9.530
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, 1980’li yıllarda Avrupa ülkelerinde şifalı bitki olarak kabul edilen,  binlerce yıldır tıbbi amaçlarda kullanılan, asırlar boyunca ömrü uzatan bir bitki olarak ün kazanan, Çin’deki adının anlamı gençlik pınarı olan, gotu kola ve faydalarından bahsedeceğim.

Hint ayurvedik tıbbında gotu kola, yaralanma ve cüzzam gibi ülseratif deri hastalıklarında kullanılan bir bitkidir. Ayurvedik tıbbında bu bitkiyi özellikle yaşı ilerlemiş kişiler de, sinirleri yenilemek, zihinsel açlığı ve hafızayı güçlendirmek için tavsiye edilmektedir.

Gotu kolanın başka ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Çinliler gotu kola bitkisini özellikle yüksek ateş ve solunum yolları için kullanırlar. Amerika’da 19. Yüzyılda deri problemlerini tedavi etmek için gotu kola kullanılmıştır.

Gotu kola bitkisi, deniz seviyesinin altındaki ıslak ve bataklık benzeri bölgelerde genellikle tropikal bölgelerde yetişebilen, sıcağı sever soğuğa karşı dayanıksız bir bitkidir. Yaprak dokusu yumuşak, sapları İnce, pembe, kırmızı ve beyaz küçük çiçekleri olan, gür bir bitkidir.

Gotu kola genellikle Asya, Hindistan, Tayvan, Endonezya, Malezya ve Vietnam gibi bölgelerde yetişmektedir. Yetiştiği bölgelerde kutu kola salatalarda kullanırken, çay ve içeceklere de katılmaktadır. Bitki uzmanları tarafından gotu kola varisli damar ve kanın bacaklarda toplanma eğilimi gösterdiği kronik toplardamar yetmezliği tedavisi için tavsiye etmektedirler. Eklem ağrıları, deli veba, doku sertleşmelerine karşı etkileri gözlemlenmiştir.

Gotu kola bitkisinden yapılan merhemler Sedef hastalığı ile bağlantılı hafif yaraları ve kırmızı izleri giderme ve ameliyat sonrasında yara dokularını azaltmak için kullanılmaktadır. Bitki oral yolla ya da tropikal yolla kullanılabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonları, dizanteri, kolera, soğuk algınlığı, zona hastalığı, tüberküloz, kronik yorgunluk, psikolojik bozukluklar ve alzheimer gibi birçok farklı türde hastalığın tedavisi yapılırken, gotu kola bitkisi kullanılmaktadır. Folik asit ile birlikte vücutta biriken kanın akışını rahatlatır ve kan sirkülasyonunu düzenler. Beyin hücrelerini toksinlerden arındırır, alzheimer oluşumu ile meydana gelen plakların oluşumunu engeller. Uyku problemlerine bağlı oluşan anksiyete ve stresin azalmasına yardımcı olmaktadır ve depresyon düzenleyici etkileri vardır.  Kan akışını düzenleyerek vücutta oluşan şişkinliklerin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca uyku problemlerin çözülmesinde yardımcıdır. Vücutta herhangi bir şekilde oluşan yaraların daha hızlı şekilde iyileşmesinde etkili ve sinir toniği olarak bilinmektedir.  Vücutta detoks etkisi yaratır, ayrıca eklem ağrılarını hafifletmek gibi faydaları vardır. Antienflamatuar ve antioksidan etkileri olan quercetin ( kuersetin) ve rutin gibi flavonoidler ve farklı antibiyotik özellikler göstermektedir.

Gotu kola bitkisi içeriğinde k vitamini, magnezyum, sodyum ve kalsiyum içerir. Kemiklerdeki kolajen ve bağ dokusunu destekler. Kan akışını güçlendirdiğinden dolayı kılcal damar ve kan dolaşımı bozuklukları sonucu ortaya çıkan şişkinlikleri engeller. Saç ve tırnak oluşumunu destekler, saçlara canlılık, yumuşaklık ve güç kazandırırken aynı zamanda saçların dökülmesini önler. Cildin sağlıklı ve güzel görünmesine yardımcı olur ve cilt rahatsızlıkları eklem iltihabı yanı sıra, basur tedavisinde de kullanılır.  Cildin daha yumuşak ve daha esnek olmasını sağlar. Yaşlılığa bağlı kırışıklıklara karşı düzeltici etkileri bilinmektedir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, binlerce yıldır tıbbi amaçlarda kullanılan, ömrü uzatan ve gençlik pınarı adıyla da bilinen gotu kola bitkisi ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.