DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Evcil Hayvan Bakım Ehliyeti

Sesli Dinle

Evcil Hayvan Bakım Ehliyeti: Bir birey, köpek sahibi olmak istediğinde tamamlaması gereken bir eğitim sistemi zorunlu tutulması gerekmektedir.

Evcil Hayvan Bakım Ehliyeti
18.11.2020
8.652
A+
A-

Bu hafta ki yazımda geçen hafta başımdan geçen bir olayı anlatmakla başlamak istiyorum. Bildiğiniz gibi Caesar adında Bernese Dağ Köpeği sahibiyim.

Bundan yaklaşık bir ay öncesinde grubumuza katılan yeni bir arkadaşın köpeğinin çalınmasının acısıyla karşı karşıya kalmıştık. Açıkçası bir iki gün beraber üzülüp, kendi başımıza gelmiş gibi seferber olup, tüm sosyal medyalar üzerinden kayıp ilanları paylaşmış ve çevremize de paylaşmaları için seferber etmiştik. Geçen haftaya kadarda bir haber alamamıştık. Geçen hafta grubumuza bir minivan içeresinde bulunan köpeklerin görseli ulaştığında, kaybolan köpeğe çok benzediğini fark edip, sahibine haber verdiğimizde, o da doğrulamış ve grupça hepimiz çok mutlu olmuştuk. Buraya kadar her şey o kadar iyi gidiyordu ki, evrenin kanunu misali illa bir sorun çıkmazsa olmuyordu. Köpekleri bulan kişinin, köpeğini çaldırdığını düşündüğümüz kişi ile yaptığı görüşmeyi arkadaşımıza anlatması sonrasında, şok geçirdik. Çünkü olayın aslı, maddi durumunda yaşanan olumsuzluk ve ev değişikliği nedeniyle köpeklerine bakamama gerekçesiyle köpekleri minivana koyan kişi ile çalındığı için dertlenen kişi aynı kişi olduğunu öğrendik. Açıkçası birkaç gün olayı sindiremedim.

Bernese Dağ Köpeği sahibi olmak benim hayallerim arasındaydı. Türkiye’de çok bilinmediği için popüleritesi çok yok, gerçekten ırkı seven ve bilen insanlar tarafından bakılıyorlar ve şanslı bir ırk olduğunu söyleyebilirim.  Caesar’ı almadan önce Bernese arayışındayken, çok tartışmaya girmiştim. Satın alma, sahiplen, Barınaklarda yuva arayan çok fazla köpek var diye şeklinde yaklaşım ve tartışmalarla çok karşılaşmıştım. “Satın alma, Sahiplen” idealojisinin de fanatiği olduğumu söyleyemem. Keza ben Öncelikle kimse kimsenin, kişisel tercihlerini manipüle etme, yönlendirme ve değiştirme hakkı olmadığını düşünüyorum. Bireyler istedikleri ırk köpeğe sahip olma hakları vardır ve bu yüzden tepki almamaları gerekmektedir. Barınaklara ve ilgili yerlere desteği esirgememek daha önemli.

Satın Alma – Sahiplen ideolojisinin biraz daha şekillendirilmesi ve daha sistemli olarak artı ve eksileriyle mücadelesinin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle; Aşağıda yazacağım öneriler mevcutta yönetmeliği olan lakin uygulama alanında yetersiz kalınan başlıklarda içermektedir. Hiçbir kurum ve kuruluşu eleştiri niteliğinde değil, bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla yazılmıştır.

Şecere: Öncelikle Türkiye sınırları içeresinde bulunan tüm köpeklerde Şecere şartı konulması, çip sahibi olmayan köpeklerin Veteriner hekimleri tarafından bakılmaması, Türkiye sınırları içeresine Şecere – Çip bulunmayan köpeklerin kesinlikle girişi yasaklanması gerekmektedir. Bu Şecere ve çipler FCI tarafından kabul görecek standartlarda olmalı zorunlu tutulmalıdır. Yurtiçinde Şecere ve çipsiz köpek satışı sağlayan Şahıs ve kurumlara ciddi cezalar uygulanması ve izin iptalleri sağlanması gerekmektedir.

Türkiye de bulunan köpeklerin çoğunda çip bulunmamaktadır. Yurtiçinden veya Yurtdışından Şecere kaydı ve çipi bulunamayan köpekler,  Türkiye Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonuna B tipi Şecere altında çip temin edilebilmektedir. Bu şekilde veteriner hizmetlerinden B Şecere ile yararlanabilinir. Türkiye’de çipsiz köpek bulundurulmaması hedeflenmektedir. Şecere sistemine dahil olunduğunda; sahipleneceğiniz köpeğin soy ağacında bulunan kronik rahatsızlıkları tespit edilebilme şansına da sahip olacaksınız.

Evcil Hayvan Bakım Ehliyeti: Bir birey, köpek sahibi olmak istediğinde tamamlaması gereken bir eğitim sistemi zorunlu tutulması gerekmektedir. Bu eğitim sonrasında alacağı sertifika neticesinde köpek sahibi olabilmelidir. Eğitim Sistem içeriği;

  • 60 saat barınak gönüllü çalışmak
  • Köpek bakımı – İlk yardımı eğitimi
  • Temel Köpek Davranışları eğitimi

Sertifikası bulunmayan kişilere köpek sahiplendirilmesi tamamen yasak olması gerekmektedir.

Not: Daha afili bir isim bulursanız, önerilere açığım😊

Üretim İzinleri ve Sözleşme: Aslında Türkiye’de bunun bir yönetmeliği var. (İlgilenenler olursa; LINK) Şecere – çipli kayıtlı köpekler üzerinde uygulanacak bir yapısı olmasından ötürü kapsam alanı çok sınırlı kalıyor.  O nedenle Şecere önem teşkil etmektedir. Köpek Satışlarında bir önce ki madde de belirttiğim Evcil Hayvan Bakım Ehliyeti bulunmasıyla beraber, Sözleşme ile satış sağlanması ve bu sözleşmenin Yasalar önünde kabul görerek, çeşitli yaptırımları olması gerekmektedir.

Denetim: Bu sürecin olmazsa olmazı diyebilirim. Aslında önce mevcut durumu değerlendirmek için denetimler sağlanıp, kurum ve şahıslara kendilerini iyileştirilip, geliştirmesi için şans tanınabilir. Bağımsız bir Denetim kurumu kurularak; başta KIF olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşları denetlemesi, yönetmeliklere uygunsuzlukların anında kapatılması veya uygunsuzlukların giderilmesi için süreç haritalarının belirlenmesi gibi sorumluluklar verilerek, kurulan düzenin devamlılığı sağlanması gerekmektedir. Şu an Türkiye’de Üretim denetimi olmaması nedeniyle Inbreeding – yani aynı Soy Ağacı altında ki köpekleri çiftleştirilmesi, Irk standartlarını dışına çıkan köpeklerin üretilmesi saymakla bitmeyecek problemin kök nedeni olmaktadır.

Yukarda sıraladığım maddelerin hepsini yapmakla sorumlu kurum ve kuruluşlar mevcut olsa da, malesef ülkemizde uygulama esaslarında yaşanan aksaklıklar nedeniyle yapılamamaktadır. Sistemi iyileştirip, geliştirmek ise bizim elimizde olduğunu düşünüyorum. Birçok Avrupa ülkesinde sokaklarda kedi veya köpek göremezsiniz, Barınaklara alınan kepi ve köpekler belli bir süre bekledikten sonra sahiplenilmediği takdirde ötenazi uygulanmaktadır. Yavru köpek almak için; başvuru yaptığınızda üretici tarafından değerlendirilmeye alınıp, uygun görülmeniz takdirde sıraya alınırsınız. Şecere ve Üretim izinleri sayesinde; Üretim çiftliklerinde çiftleşme sıklığı denetim altında tutulur.

Bu yazıyı okurken, Türkiye’de buna gelene kadar çözülmesi gereken çok fazla konu var demiş olabilirsiniz. Olsun, en azından o çok fazla konudan bir tanesini azaltabiliriz.

Sonuçta Avrupa, mevcut durumuna gelmek için bizim geçtiğimiz yollardan geçti. Hatalardan ders çıkardı, olmaması için sistemler kurdu. Hali hazırda bir düzene adapte olmak ve ona özenmek kolaydır. Ama asıl güzel olan; O düzeni kuran veya kurulmasını vesile olmak değil mi?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.