DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devedikeni Bitkisinin Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, bitkisel tıpta ilaç olarak kullanılan ve özellikle karaciğer hastalıklarında etkileri ile bilinen, birçok Avrupa ülkelerinde kutsal Meryem, Meryem Ana dikeni, kutsal diken adlarıyla da anılan, Devedikeni bitkisi ve faydalarından bahsettim.

Devedikeni Bitkisinin Faydaları
01.02.2022
8.896
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, özellikle karaciğer problemlerinde etkili özelliği ile bilinen, Devedikeni ve faydalarından bahsedeceğim.

Devedikeni bitkisi, papatya ile aynı familyadan gelen çiçekli bir bitki türüdür. Boyları yaklaşık 30 ila 100 cm yüksekliğe sahiptir. Devedikeni seyrek tüylü, gövdesi köşeli, yaprakları soluk, yeşil renkli, beyaz damarlı, kenarları derin dişli ve dikenli, mor ve nadiren beyaz renkte çiçekleri olan, 1 ila 2 yıllık, mızrak şeklinde otsu bir bitkidir. Kuru topraklarda yetişen ve yol kenarlarında, özellikle Karadeniz, Akdeniz Bölgesinin ve Güney Amerika’nın ılıman bölgelerinde, boş arazilerde yetişen devedikeni Roma imparatorluğu döneminden bu yana yetiştirilmektedir.

Tohumları ve tohumlardan yapılan ekstresi bitkisel tıpta kullanılır. Karaciğer hastalıklarında kullanımı 1. yüzyıla kadar uzanır. 12. Yüzyılda devedikeni birçok Avrupa ülkesinde tıbbi alanda kullanılan bir bitki olarak yerini almıştır. Orta çağlarda yazılan birçok bitki kitabında devedikeninden bahsedilir.  Deve dikeninin insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Deve dikeni İbrahim Saraçoğlu tarafından da faydaları sıklıkla tekrarlanan şifalı bir bitkidir. Özellikle depresyon, şeker hastalığı, karaciğer sorunları, kolesterol, parkinson ve regl düzensizlikleri gibi birçok hastalıkların giderilmesine yardımcıdır.  Avrupa ülkelerinde Kutsal Meryem, Meryem Ana dikeni olarak da bilinmektedir. Bir efsaneye göre Meryem’in sütünden bir damla bu bitkinin yapraklarına düşer ve süt yapraklara değdiğinde beyaz renkli benekleri ortaya çıkar. Anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir. Süt üreten hormon prolaktinini yaparak emziren annelerin sütünü arttırır. Yapılan araştırmalara göre 63 gün boyunca 420 mg silimarin alan annelerin % 64 daha fazla süt ürettiği kanıtlanmıştır.  Devedikeninin tohumunun içerisinde anti-enflamatuar ve anti-oksidan özelliklere sahip olan silimarin bulunmaktadır.

Deve dikeni karaciğer hastalıkları olarak bilinen alkolik karaciğer hastalığı, karaciğer yağlanması, hepatit, yoğun alkol kullanılması sonucunda oluşan siroz ve karaciğer kanseri gibi Karaciğerlerinde hasar oluşmuş kişilere tedaviyi destekleyici olarak öneriliyor. Araştırmalara göre deve dikeninin toksik maddelerin karaciğer yağlanmasını engellediği ve karaciğer fonksiyonunu iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Devedikeni takviyesi almış karaciğer hastalıklarına sahip kişilerde karaciğer fonksiyonlarında iyileşmeler olduğunu göstermiştir.  Yine yapılan araştırmalara göre şeker hastalığıyla mücadele edici özelliği vardır. Ayrıca kan şekerini dengeler ve diyabet kaynaklı böbrek hasarının ilerlemesini önler, şeker ve kolesterolü dengede tutar. Devedikeni beyin fonksiyonlarını geliştirir. Yaklaşık 2. bin yıldan fazla süredir, parkinson ve alzheimer hastalıkları gibi nörolojik durumlarda, geleneksel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Anti-enflamatuar ve anti-oksidan özellikleri ile beyindeki nöronları koruyucu özelliğe sahiptir. Devedikeni mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelmektedir ve hazmı kolaylaştırmaktadır.

Ayrıca safra artışı sağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcıdır ve idrar yollarındaki problemlerin giderilmesinde etkilidir.

Devedikeni kemik sağlığında etkilidir, kemik sağlığını korur ve destekler. Özellikle menopoza giren kadınlarda oluşan kemik kaybını önlemede ve tedavi etmede ilaç olarak kullanılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve DNA hasarı ile savaşır. Anti-kanser özeliği ile kanserli tümör büyümesini engeller. Meme kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri gibi birçok kanser türüne karşı vücudu korur. Devedikeni kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Kanı temizler, iltihabı azaltır ve atar damarlarda bulunan oksidatif stres hasarını önler. Devedikeni cilt sağlığını korur. Yapılan araştırmalar devedikeninde bulunan faydalı içeriklerin UV ışınlarının sebep olduğu oksidatif stresin önlenmesinde oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca kanser tedavisinden sonra radyasyon nedeniyle ciltte oluşan hasarları en aza indirmeye yardımcıdır. Devedikeni cilt yaşlanmasını ve iç organ yaşlanmalarının yavaşlamasında büyük rol oynar. Deve dikeni sarılık tedavisi için de kullanılmaktadır. Devedikeninde bulunan Silimarin mantar zehirlenmelerine karşı panzehri olarak kullanılmaktadır.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, bitkisel tıpta ilaç olarak kullanılan ve özellikle karaciğer hastalıklarında etkileri ile bilinen, birçok Avrupa ülkelerinde kutsal Meryem, Meryem Ana dikeni, kutsal diken adlarıyla da anılan, Devedikeni bitkisi ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.