DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Covid 20’ye Hazırlık

Sesli Dinle
Covid 20’ye Hazırlık
02.12.2020
4.056
A+
A-

22 Kasım – 6.017

23 Kasım – 6.713

24 Kasım – 7.381

25 Kasım – 28.351

26 Kasım – 29.132

27 Kasım – 29.845

28 Kasım – 30.103

29 Kasım – 29.281

30 Kasım – 31.219

Keşke yukarda ki sayılar benim günlük kazançlarımı gösterseydi ama malesef bunlar günlük yeni Covid-19 Vaka sayısı.

Çoğumuz bugüne gelene kadar sayıların doğru aktarılmadığından şüpheleniyorduk. Tüm dünyayı kasıp kavuran virüsün Türkiye’de bu kadar iyi kontrol altına alınması olası birşey değildi. Çünkü Türkiye’de son zamanlarda kontrol altında tutulabilen hiç birşey kalmadı.

Vakalar artmadan turizm sezonunu dolu dizgin geçirdik. Hepimiz piknik alanlarına, sahillere hücum ettik, sayılar gene buralara ulaşmadı. Yani açıkcası evde kalamadığımız zamanlarda sayılar gayet stabil ilerliyordu. Şimdi soğuk havalarla evlere kapanmaya başladığımız bu günlerde, sayılar bir günde 4 katına çıkıverdi.

Ne olmuştu, 19 Kasım’da (kuluçka süresinin 5 gün varsayıyorum) Merkez Bankası yeni faiz kararını açıklamasından başka aklıma bir olay gelmiyor. Herhalde açıklama esnasında hatlar karıştı ki, faiz sadece bankalar değil, virüsün de ilgisini çekti. Ya da faiz kararı karşısında üzülen Türk milleti, kendini en yakın Covid bulaştırma noktasına gidip, kendini Covid’in kollarına bıraktı.

Ve yeni uygulamalar açıklandı. İçişleri Bakanlığı açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz

Buna göre yeni düzenimiz;

  • Ülke genelinde hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00’de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

İlk uygulama olarak 04.12.2020 Cuma günü saat 21.00’de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde tüm vatandaşlarımız için sokağa çıkma kısıtlaması getirilecek olup bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecektir.

  • Ayrıca hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 00­-05.00saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

Yukarda sokağa çıkma yasaklarına göre; Covid virüsünün anatomisinde vampir yapısı olduğu ve geceleri daha aktif olduğunu düşünüyorum. Malum üretim, lojistik vb. Sektörel alanlarda normal hayatımıza devam edeceğiz. Herhalde gün içersinde kişilerle yapılan temaslar sonrasında akşamları evlerine virüs taşımayacaklar.

Pandemi dönemi atlatıldığında insanlarda ki en büyük tahribat, nörolojik ve psikolojik etkiler olacak. Kişiler bu süreçlerde yaşadığı; yoğun kaygı problemleri, sevdiklerini kaybetmesi, vücutlarında kalıcı hasarlar gibi nedenlerle hayata, insanlara karşı yoğunlaşan bir güvensizlik, kaygı bozukluğu vb aklıma bile gelmeyen etkilerle karşılaşacaklar. Ki ekonomik etkilerinin yaratacaklarının etkilerini hesaba bile katmıyorum.

Hayat bir satranç oynu gibi yaşanması gerekiyor. Birkaç hamle ötesini düşünerek, planlarınızı ve önlemlerinizi almanız her zaman sizin faydanıza işler. Şu an mevcut Covid’den korunmak için; çeşitli gıda takviyeleri, koca karı ilaçları kullanmaya başladık. Tek amacımız virüsten şu an kendimizi korumak ve süreci atlatmak için. Peki ya sonra? Yeni normale, pandemi sonrasında ki kendin için önlemlerini almayı hiç düşündün mü?

Kaçınız bu süreçte “evde kalarak” hayatı, yaşamını, geçmişini, doğrularını, pişmanlıkları, yaşanmamışları veya yaşanmışlıkları sorguladı? İşte yeni tedbirler dönemi; bu düşüncelerin artacağı, ani daha soğuk, puslu havalara denk geldi. Evlerimizde haftasonu otururken, camdan dışarı baktığımızda yağmurun yağışını izleyip, düşüncelere dalınacak en güzel mevsim.

Sevgili okurum! Bu yeni tedbir dönemini; Covid-19 testinin negatif, düşüncelerinin pozitif olması için elinden geleni yapman gereken zamanlara geldik. Yani bu süreçlerden çıktıktan sonra ki etkenlerin önlemlerini almak için değerlendir derim. Eski yazımı bir daha paylaşıyorum;  Ya Pozitif çıksaydı.

Yeni tedbir döneminde;

  • Daha çok kitap oku.
  • Gezi planları yap. Elbet bu süreç bitecek, hemen yollara düşmek isteyeceksin.
  • Mutlu hayaller kur.
  • Ertelediğin planları sırala, yapabileceklerini tamamla. Şimdi ya da Asla – The Bucket list filmini izle.
  • Gardropuna elden geçir, giymediğin ne varsa paylaş.
  • Komedi filmlerini daha çok tercih et.
  • Çikolatalı pasta yap veya kendi sıcak çikolatanı üret.
  • Mobilyalarının yerini değiştir, hayatında yeni düzenler getir.
  • Şu an yapamadıklarına değil, yapabileceklerine odaklan.
  • Daha az televizyon izle.
  • Kendin Yap projelerini araştır. Pinterest’te sayısız paylaşım bulursun.
  • Üret, üret, üret. Resim yap, Hamurdan kavanoz süsle, Ahşap Kutu boya, Heykel Boya.. Üretmenin sınırı yoktur, sınırlarını aş.

Sadece bugün için değil, yarın içinde tedbirlerini al. Unutma ki bugünler bitecek ama yarınlar senin olacak.

Haftaya görüşmek üzere sevgili okurlarım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.