DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bitkilerin Kralı Ginseng

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, her bireyin düzenli olarak kullanması gereken dünya harikası ginseng ve faydalarından bahsettim.

Bitkilerin Kralı Ginseng
12.10.2021
7.566
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere,  alternatif tıp, medikal tıp ve ayrıca kozmetik alanında kullanılan, asırlardır bitkilerin kralı, bir diğer adıyla da Cennet kökü olarak bilinen ginseng ve faydalarından bahsedeceğim.

Ginseng genellikle Uzakdoğu ve Güney Kore’de yetişen saçaklı bitki türüdür ve çok yıllık bir bitkidir. Yavaş büyüyen kısa bir bitki olan ginseng, 4 ila 6 yılda hasat edilen beyaz ve kırmızı renktedir.

Geleneksel Çin tıbbında önemli bir yere sahip olan ginseng, aynı zamanda eski Hint metinlerinde ginseng’ in sihirli özelliklere sahip hayat verici bir bitki olduğu da söylenir. Ginseng’ in köklerinin insan vücuduna benzerliği ile bu bitkinin tedavi edici özelliklerine sahip olduğu inancı, insanlar tarafından gözlemlenmiştir.

Ginseng’ in keşfedilen özellikleri arasında erkeklerin üretkenliğini erkeklik hormonu ve sperm miktarını, cinsel gücünü arttırdığı,  dolaşım sisteminde etkili olduğu, aynı zamanda prostata karşı faydalı olduğu olmuştur.

Bitkilerin kralı adıyla bilinen ginsengin insan sağlığına başka ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Ginseng kökleri afrodizyaktır. Kadınlarda doğurganlık ile ilgili problemlerin düzelmesinde aynı zamanda üreme hormonlarının üretimini düzenlemeye ve hormonların artmasına ve regil dönemi ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır. Menopozu hafifletir, menopozda görülen ateş basması ve ruhsal sıkıntıların giderilmesinde yardımcıdır. Ginseng antioksidan özelliği ile vücutta bağışıklık sistemini ve hücrelerin sayısını arttırır. Antioksidan özelliği ile insan vücudunda inflamasyonu azaltır. Kadınlarda beynin hafıza merkezini uyarıcı etkisi vardır. Vücutta zayıflıklarla mücadele eder enerji düzeyini yükseltir aynı zamanda fiziksel zihinsel ve stres sonrası oluşan hastalıkları azaltmada etkileri oldukça yüksektir.  Beyin fonksiyonlarının artmasını sağlar. Bu özelliği ile sağlıklı insanlarda ve alzheimer hastalarında zihinsel işlevlere sakinlik ve ruhsal duygulara fayda sağladığı bilinmektedir.

Ginseng kansere karşı etkilidir. İçeriğinde bulunan ginsenosidler, iltihaplanmayı azaltır antioksidan özelliği ile hücrelerin sağlığını korur ve kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcıdır. Özellikle karaciğer, akciğer, mide, pankreas ve yumurtalık kanserine karşı koruma etkisi olduğu gözlemlenmiştir.  Kan şekerini düşürücü özelliği ile fermente edilmiş ginseng, insülin üretiminin ve hücrelerde kan şekeri alımının olmasına yardımcı olur ve antioksidan koruma sağlar. Kalp damar sağlığını koruma özelliği ile ginseng düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını korur. Düzenli olarak kullanılan ginseng vücutta enerji arttırır aynı zamanda zinde hissetmenize yardımcı olur, şeker, tansiyon ve kolesterolü dengeleyerek daha sağlıklı yaşamınıza yardımcı olur.

Mide sorunlarında yardımcı ginseng, midede yumuşatıcı ve rahatlatıcı özelliktedir. Sindirim sisteminde düzenleyici etkiye sahiptir. Vücut direncini arttırıcı özelliğe sahip ginseng, anti-aging etkisi oldukça yüksektir. Ginseng solunum yolu rahatsızlıklarında etkilidir. Astım bronşit ve dolaşım problemlerinin tedavisinde faydaları vardır. Ginseng’in tüm vücutta tonik etkisine sahiptir. Karaciğeri toksinlerden arındırırak tümör gelişimini engellediği bilimsel araştırmalarda belirtilmiştir. Radyoterapinin yan etkilerini azaltma özelliğine sahiptir.

Ginseng cilt üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir ve sivilce, akne, kızarıklık, deri döküntüsü ve kaşıntı gibi cilt sorunlarında kısa sürede etkilerini gösterir. otoimmun hastalıklarında kan akışını hızlandırır ve ağrıları hafifletir.  Covit-19 virüsünde bağışıklığı güçlendirir ve sonrasında oluşan koku kaybını gidermede etkileri bilinmektedir. Ginseng kökleri stres, anksiyete, bulantı, kusma, baş ağrısı, hazımsızlık, ishal, akciğer sorunları, artrit, astım, tümörler, yorgunluk, şeker hastalığı, depresyon, diş ve diş eti hastalıkları gibi hastalıklara da faydaları vardır. Aynı zamanda yorgunluk, sinirlilik, travma gibi stres faktörlerine karşı vücudun direncini arttırır.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, her bireyin düzenli olarak kullanması gereken dünya harikası ginseng ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.