DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Baş Belası Jet’ ler …

Başkent Ankara’nın göbeğinden kamu yararına faaliyet gösteren bir kurum eliyle gümrük ve kimlik kontrolü olmaksızın yurt dışına çıkılabilir mi? Uluslararası Olimpiyat ikinci kez iptal olacak mı? Eğitim bütçesi, makam ve keyfi tahsislerde mi kullanıldı ? THK ile THSF faaliyet alanlarında çakışma mı var yoksa işbirliği mi? Sonu gelmeyen sorular ve çözülmeye çalışılan sorunlar Kayyum Heyeti’nin önünde …

Baş Belası Jet’ ler …
31.10.2019
13.342
A+
A-

THK’ya kayyum atanması zorunluluğunu doğuran olayların bir kısmını ilk yazımız da paylaşmıştık. Fakat gündeme düşen haberlere ve kulis sohbetlerine bakıldığında çok daha fazlasının olduğu görülüyor.

THK Üniversitesinin YÖK tarafından öğretiminin kısıtlaması, bazı diploma ve sertifikalar hakkında ki şaibeler, Fethiye ve Kapadokya’da bulunan tüm işletmelerin kar, fakat THK’nın zarar ettiği balon ihaleleri, maddi kayıplar veya İstanbul’da bulunan otel ve AVM‘den oluşan tesisin işletmecisi ile yaşanan kriz konularına hiç girmeyeceğiz çünkü çok daha önemli başlıklar mevcut.

THK Personelinin kullanamadığı Devre mülkler…

THK’na ait birçok devre mülk kullanıcı listesinde yöneticilerin hem asil hem yedek listede yer alarak personelin yararlanamadığı ya da gelir kazanma yoluna gidilmediği de ortaya çıkan uygunsuzluklar arasında yer alan iddialardandı.

( Kaynak: THK, Ulusal Basın )

Bir Türlü Yapılamayan Genel Kurul…

İstifalar sonrası 20 Temmuz 2019 günü Olağanüstü Genel Kurul Kararı alınmasıyla, yönetimden el çekmesi beklenen Nogaylaroğlu’nun, Ankara Mahkemelerine başvurularının aynı hafta içerisinde bir mahkemece ret edildiği, ancak bir başka mahkemece ‘yapılan genel kurul çağrısının haksız ve usulsüz olduğu gerekçesiyle durdurulmasına karar verildiği’ kamuoyuna duyurulmuştu.

Bu iptal sonrası ikinci kez 14 Eylül 2019 tarihinde yapılacağı duyurulan Olağanüstü Genel Kurul çağrısının da iptal edildiği açıklanmıştı.

( Kaynak : https://www.thk.org.tr/basin_odasi ve Ulusal Basın )

2020’ yi Kaçırdık 2022’ yi Kaçırmamalıyız

THK’nın, 1929 yılında üye olduğu Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) tarafından organize edilen, 2020 yılında yapılacak uluslararası organizasyona ev sahipliği yapması gerekirken, şartları oluşturamadığı için 2022 yılında ev sahipliği yapacağı duyurulmuştu.

Fakat halen organizasyona hazırlık anlamında yapılan bir çalışma görülmemekte.

2016 yılın da kurulan Türkiye Hava Sporları Federasyonu ile zaman zaman çakışmaların yaşandığı, bazı konularda mahkemelik olunduğu basına yansıyan haberler arasında yer aldı. Fakat daha sonra uzlaşmalar ile bu sorunlar çözüldü.

Ahmet Çağrı Özer’ in Genel Başkanı olduğu Federasyon kapsamında ki çalışmalar, THK ile müttefik olarak yürütülebilir mi?

Eski Başkan Ahmet Bertan Nogaylaroğlu’nun Kurumu tanıyan yöneticilerin her biri ile sorun yaşayarak kurumla ilişkilerini kesmesi ve yerlerine getirdiği çoğunluğu emekli askerlerden oluşan kadronun kuruma yabancı oluşu gerçeğiyle, işleyişte yaşanan yetersizlikler ne yazık ki bugünlere gelinen nedenler arasında yer aldı.

Geçici olarak atanan Kayyum heyetinin kuruma yabancı olması sebebiyle en yakın tarihte olağanüstü Genel Kurula gidilmesi beklenen THK’ na aynı faaliyet alanında çalışma yürüten THSF Genel Başkanı aday olur mu bilinmez.

Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz, fakat THK, bu önemli programa hazırlanmak gibi ağır sorumluluğunda altındadır.

Anlaşılamayan Hizmet, Ankara’dan Dünyaya Serbest Uçuş…

Geçtiğimiz hafta meslektaşlarımız Murat İde ve Murat Ağırel Yunanistan’a 3 hafta içerisinde 59 kez uçuş yapan bir uçaktan ve taşıdığı kargodan bahisle yazı kaleme almışlardı.

Bir uçak hikayesi de yıllardır THK içerisinde süregeliyor.

Genel Kurul kararlarının, Mahkeme kararıyla durdurulmasının ardından ilk iş olarak THK tarafından 2 adet Jet’ in hizmete girdiği haberi duyuruldu.

Cumhurbaşkanının Fetö ile mücadele etme gayreti gösterdiği ve zaman zaman ‘yalnız kalsam bile bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim’ sözleri ile istikrarını gösterdiği dönemde Boydak Holding tarafından THK’na bu jet satılmıştı.

THK bünyesinde özel kiralama suretiyle hizmet veren biri 7 kişilik, diğeri 8 kişilik bu jetlerin alındığı döneme ait piyasa değerleri ve kurumun alış fiyatlarına bakıldığında, iki katından fazla ödeme yapıldığı görülecektir iddiası gündemden düşmedi. Bahsedilen fark rakamlarının 10 milyon dolar civarında olduğu iddialar arasında yer aldı.

THK Kurumu üniversitesi içerisinde hava alanı bulunan Avrupa dahil 5 üniversiteden biridir. Pilot eğitimi için kullanılan Etimesğut ilçesi sınırlarında ki bu hava alanı, kiralık jet hizmeti sayesinde yurt içi ve yurt dışına direkt uçuş yapılabilen Ankara’nın göbeğinde bir hava alanıdır.

THK jeti kiralayan kişi THK hava alanına nasıl giriyor? Bagaj, kimlik, pasaport kontrolleri nasıl yapılıyor? Yurt içi uçuş için havalanan jet havada program değiştirerek Uluslararası uçuş yapabiliyor mu? Ya da Ankara’dan İstanbul’a yapılan bir iç hat seferinde, İstanbul’da uçaktan inmeden, bagaj, gümrük ve kimlik kontrolleri yapılmadan yurt dışına devam edilebilen uçuş düzenlenebiliyor mu? Uluslararası hava alanı güvenlik ve kontrollerine tabi olunuyor mu?

Bu uçaklar İsviçre’ye kaç kez uçuş yaptı ve yolcuları kimlerdi? Uçakların kiralayanlar ve kullanıcılar aynı isimler mi? Yurt dışında hangi ülkelere ne sıklıkla gidilmiş? Kargoları neymiş ?

Açıklanmamış daha birçok soru mevcut.

THK içeridesin deki Fetö bağlantılı kimseler ile mücadele verdiğini söyleyen, krizleri çözeceği umut edilen emekli General Nogaylaroğlu, lehinde olan mahkeme kararı ardından ilk iş olarak bu Jetleri hizmete soktuğu haberini paylaştı. Henüz yasal ve legal olarak başkan olarak kabul edilememişken, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu‘nun ‘ Yönetim Yok’ diyerek bahsettiği dönem içerisinde çözülmesi, yapılması gereken birçok konu olmasına rağmen öncelikli olarak, uçuşları askıya alınmış bu uçakların hizmete girmesinin nedeni nedir?

( Kaynak: https://www.thk.org.tr/basin_odasi )

THK Üniversitesi Bütçesi THK Derneğine aktarıldı mı?

Üniversite Vakfına ait bütçenin, THK’nın kriz içerisinde olması sebebiyle Başkan Nogaylaroğlu ve Genel Sekreter Rafet Yavuz tarafından dernek bütçesine aktarılarak kullanıldığı ve bunun kanuna aykırı olduğu da yine kamuoyuna yansımış haberler arasında yer aldı.

( Kaynak: THK ve Ulusal Basın )

Devlet Aklı…

Kurumun yasalarla belirtilen kuruluş ve yönetim ayrıcalıkları, bahsedilen borçların çok üstünde bir mal varlığı ve gelir olanakları olduğu ortadadır. Vergisiz olarak fitre, zekat ve kurban derilerinden de ciddi bir geliri bulunmakta.

THK ve bağlı Özel Üniversitesi olmak üzere birçok ticari şirketi krize sürüklenmiş ve yönetim sorunları ile boğuşmak zorunda kalmış olmasının ardında başkaca imkanları olabilir mi?

Üç yıl için seçilen ancak, bir yılı dolduramayan Başkan Nogaylaroğlu, THK yönetimine sadece istifa eden üyeler yerine Kayyum Atanmasını talep etmişse de 16.10.2019 günü tüm yönetime Kayyum atanmış, kendisi ise sessizce ikametgahı olan İstanbul’da gerekli devir işlemlerini yapmıştır.

‘ Askerler ilişki kurmakta ve sürdürmekte iyi değiller’ diyen Ahmet Bertan Nogaylaroğlu tarafından, Devlet geleneğinin aksine, kurum içerisinde, kurumu tanıyan üst düzey yöneticilerin yerine, branşlarında görev almayan emekli askerlerden oluşan, emekli gelirlerine ek olarak ve yüksek ücret alan bir yönetici kadrosu oluşmuştur. Ömrünü vatan hizmetiyle geçirmiş değerli meslektaşlarının da üzüntüsüne sebep olan bu başarısızlıklar sonunda mevcut kriz kontrolden çıkmış olmalı ki kayyum ataması uygun görüldü..

Basında yer alan tüm bu olayların ardından Teftiş Başkanlığı kökenli, önemli görevlerde bulunmuş bir Sayın e. Bakan, Yine Teftiş kökenli, Dernekler kanununa hakim bir Sayın Bürokrat ve tecrübeli bir Sayın Hakim’den oluşan, umut ışığı olmuş Kayyum Heyetine bu zorlu ve hassas görevlerinde başarılar diliyoruz.

Haber dizimizin 1. bölümü;

https://mevzuhaber.com/thkda-ilginc-olaylar/

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.