DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek 8 Besin !

Sağlıklı bir yaşam tarzını benimserseniz, bağışıklık sisteminizi ele geçirip sizi hasta eden mikroplara yakalanma oranınız çok daha düşük olacaktır. Stres düzeyinizi yönetmek, sigara alışkanlığınızı ortadan kaldırmak, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir kiloyu korumak vücudunuzu güçlü tutmanıza yardımcı olacaktır.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek 8 Besin !
23.09.2019
7.341
A+
A-

Bazı yiyecekler, vücudunuzun zararlı patojenleri yok etme yeteneğini artıran besin öğesi açısından daha zengindir. Tam da mevsimin değiştiği bu günlerde bağışıklığınızı güçlendirmek adına mutlaka bu gıdaları diyetinize ekleyin.

1. Yoğurt

Probiyotikler veya yoğurtta bulunan canlı aktif kültürler, bağırsaklarımızı hastalığa neden olan mikroplardan koruyan sağlıklı bakterilerdir. Yapılan çalışmalar günde 200 gram civarında tüketilen yoğurdun bağışıklığı arttırmak için etkili olduğunu göstermektedir.

2. Yulaf ve Arpa

Bir Norveç çalışmasına göre bu tahıllar, bağışıklık için antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip olan ekinezya’dan daha etkili olan beta-glukanı içerir. Hayvanlar beta glukan içeren besinleri yedikleri zaman, grip, uçuk, hatta şarbona yakalanma ihtimalleri daha azdır; İnsanlarda ise bağışıklığı artırır, yara iyileşmesini hızlandırır ve antibiyotiklerin daha iyi etki etmesine yardımcı olur.

3. Sarımsak

Bu güçlü soğan akrabası, enfeksiyon ve bakterilerle savaşan aktif bileşen allisini içerir. Bu güçlü antioksidan sarımsak tüketenlerin soğuk algınlığına yakalanma oranını %70 azaltmaktadır. Ayrıca İngiltere’de yapılan bir araştırma, haftada 6 seferden fazla sarımsak yiyenlerin kolon kanserine yakalanma oranının % 30, mide kanserine yakalanma oranın da % 50 daha az olduğunu göstermiştir.

4. Çay

Çayda bulunan teanin isimli amino asit, vücudunuzun 10 kat daha fazla virüsle savaşmasına sağlayacak interferona sahiptir. Bu etkiyi sağlamak için günde 5 bardak siyah veya yeşil çay tüketmeniz yeterlidir.

5. Kırmızı et

Yetişkinler arasında, özellikle de vejeteryanlar ve kırmızı eti azaltan bireyler arasındaki en yaygın eksikliklerden biri çinkodur. Maalesef ki hafif bir çinko eksikliği bile enfeksiyon riskinizi artırabilir ve bağışıklığınızı düşürebilir. Diyetle alacağınız çinko, beyaz kan hücrelerini, istilacı bakterileri, virüsleri ve diğer kötü ajanları tanıyan ve yok eden bağışıklık sistemi hücrelerinin gelişmesi için çok önemlidir. Gün içinde tüketeceğiniz 90 gram civarında kırmızı et, çinko için günlük almanız gereken değerin yaklaşık %30 ‘unu karşılayacaktır.

6. Tatlı Patates

Şimdiye kadar cildinizi bağışıklık sisteminizin bir parçası olarak düşünmemiş olabilirsiniz. Ancak derimiz, 16 metrekarelik etkileyici bir alanı kaplayan bakteri, virüs ve diğer istenmeyen şeylere karşı kale görevi görüyor. Cildinizin güçlü ve sağlıklı kalması için A vitaminine ihtiyacı vardır. A vitaminini diyetinize almanın en kolay yolu tatlı patates, havuç, balkabağı, kavun gibi beta-karoten içeren (turuncu renkli) gıdaları seçmektir.

7. Kefir
Kefir içeriğindeki Lactobacillus reuteri bakterileri sayesinde beyaz kan hücrelerini uyararak iyileşme sürecini % 33 kısaltmaktadır. Harika bir kalsiyum kaynağı olmasıyla birlikte 1 su bardağı kadar tükettiğinizde 1 yumurtadan alacağınız proteini karşılamış olacaksınız. Eğer tadından hoşlanmıyorsanız sevdiğiniz meyvelerle birleştirerek içimini kolaylaştırabilirsiniz.

8. Yağlı Balıklar

Somon, uskumru ve ringa balığı, iltihabı azaltan, akciğerleri soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarından koruyan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Somon ayrıca bağışıklık sisteminde büyük öneme sahip olan D vitamininden de zengindir. Haftada 3 kez 120-150 gramlık porsiyonlar halinde tüketeceğiniz balık, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.