DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Aynısefa Bitkisi ve Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, eski çağlarda hava durumu tahmincisi olarak bilinen, özellikle cilt sağlığında önemli bir yere sahip, aynısefa bitkisi ve faydalarından bahsettim.

Aynısefa Bitkisi ve Faydaları
05.04.2022
7.252
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, sarı ve turuncu renkleriyle ve eşsiz güzellikleriyle bahçelerimizi süsleyen, bahçe Nergisi, altıncık, ölü çiçek adlarıyla da bilinen, aynısefa bitkisi ve faydalarından bahsedeceğim.

Aynısefa bitkisi, ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde ve genel olarak ise Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişir. Boyları genellikle 1 ila 2 metreye kadar uzayabilir. Güneşli, kumlu ve killi toprakları sever, bu topraklarda daha güzel yetişir. Çiçekleri ise turuncu ve sarı renktedir ve bazı türleri tek kat bazı türleri ise katmerli ve kat kat açar. Nisan Mayıs aylarında çiçek açmaya başlar ve sonbahara kadar devam eder.

Eski çağlarda rivayete göre sabah saatlerinde hâlâ çiçek açmamışsa o gün yağmur yağacağı tahmin edilirdi.  Bahçe nergisi, altıncık ve ölü çiçeği adlarıyla da bilinen aynısefa bitkisinin insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Aynısefa bitkisi içerikli kremlerin birçok cilt rahatsızlığında faydaları vardır. Özelikle sivilce, siyah nokta ve akne tedavisinde etkilidir. Egzama ve Sedef gibi cilt rahatsızlıklarında iyileştirme özelliği bulunmaktadır.

Aynısefa bitkisi içerikli kremler kuru, kaşıntı ve tahriş olmuş cildi nemlendirerek korur. Ciltte oluşan yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar. Aynısefa bitkisinde bulunan bileşikler, cilt hücrelerindeki strese karşı cildi korur ve bu özelliği ile de cilt kırışıklıklarının oluşumunu yavaşlatmaya yardımcı olur. Cildin nemli ve sağlıklı tutar.

Aynı Sefa bitkisi enfeksiyon ve mantar tedavilerinde de kullanılan şifalı bir bitkidir. Vücutta bakteri ve enfeksiyon gelişimini durdurur. İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Aynı zamanda ağrı kesici özelliğe de sahiptir. Cilt kuruluğuna iyi gelir, güneşin cilde verdiği zararı en aza indirir, ciltte oluşan kaşıntı kızarıklık şişme gibi cilt sorunlarını gidermekte etkilidir. Ayrıca cilt morluklarını azaltır ve ciltte kollajen üretimini destekler. Bebek bezlerinin yol açtığı pişik ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Özellikle kanser tedavisinde radyasyon gibi yan etkilerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak kullanılan bir bitkidir.  Mikrop öldürücü ve enfeksiyon kurutucu etkisi vardır. Ciltte oluşan deri enfeksiyonları, boğaz enfeksiyonları, kulak içi enfeksiyonlarında etkilidir.

Ağız sağlığını korur, diş eti iltihabı, diş boşlukları, plakların oluşumunu ve ağız içerisinde oluşan iltihaplanmaları iyileştirir. Karaciğeri temizler, nefes darlığına iyi gelir. Ödemelerin vücuttan atılmasına yardımcıdır ve vücudu toksinlerden arındırır. Sindirimi kolaylaştırır ve doğal bir müshil etkisi görerek bağırsakların çalışmasına destek verir. Sağlıksız ve düzensiz hücre büyümelerini engeller. Safra kesesi rahatsızlıklarında etkilidir, mide kramplarına ve rahatsızlıklarına iyi gelir, kalp damar sağlığını korur, kadınlarda menopozun etkileri olarak bilinen ateş basması, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi durumları azaltır. Adet dönemi düzensizliğini giderir ve regl ağrılarının azalmasında etkilidir. Basur tedavisinde ve varis tedavisinde etkilidir, onikiparmak bağırsağı ülserinde önerilmektedir,  kanser hastalarında ışın tedavisi sonrasında olası cilt iltihaplarını engelleme özelliğine sahiptir.

Ayrıca tırnak mantarlarına iyi geldiği bilinmektedir. Aynısefa, kas spazmlarını hafifletmek için genellikle kremlerde ve losyonlar da kullanılır. Aynısefa içerikli kremler, kasları gevşetir, kramp ve burkulmalarda ağrıyı hafifleterek tedaviye yardımcı olur. Aynısefa bitkisi kanı temizler, kan çıbanı ve mikroplu sarılıkta etkilidir. Saç bakımında da etkilidir. Saç dibinde oluşan deri kurumasını nemlendirerek kökten uca doğru saç sağlığını korur.  Bedeni ve ruhu sakinleştirici özelliği vardır.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Tarım ve Orman Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, eski çağlarda hava durumu tahmincisi olarak bilinen, özellikle cilt sağlığında önemli bir yere sahip, aynısefa bitkisi ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.