DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Aspir Yağı Özellikleri

Sesli Dinle

Aspir yağı, vücudumuzda serotonin hormonunun üretimini artırarak insan vücudu dışında ruh sağlığı için faydalı olduğu bilinmektedir. Aspir yağı stres depresyon nedeniyle yaşanılan sıkıntıları gidermekte yardımcıdır ve uykusuzluk problemlerine de etkileri vardır.

Aspir Yağı Özellikleri
08.06.2021
10.744
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, kilo vermede yardımcı özelliği ile son yıllarda fazlaca popülerlik kazanan, özellikle kadınlar tarafından büyük talep gören, aspir yağı özelikleri ve insan vücudundaki faydalarından bahsedeceğim. Yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle de bilinen, tek yıllık, geniş yapraklı, kırmızı, beyaz, turuncu, Sarı kremsi renklerinde çiçekleri olan, dikenli ve dikensiz türleriyle, kuraklığa dayanıklı ve ortalama yağ oranı %30 %40 arasında değişebilen bir yağ bitkisi olan ve deve dikenine benzeyen aspir yağı, Hindistan ve Meksika gibi ülkelerde daha ağırlıklı olarak yetişen bir bitki türüdür.

Dünyada 20’nin üzerinde yabani türü bulunmaktadır ve ülkemizin birçok bölgesinde doğal ortamlarda rahatlıkla görülebilir. Milattan önce ekildiği bilinen ve yaklaşık 3000 yıl önce Mısır’da ekildiği daha sonra bu bitkinin Mısır’dan yayıldığı söylenmektedir.  Aspir bitkisi son yıllarda ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Eskişehir ilimizde ciddi oranda aspir tarımı yapılmaktadır. Aspir bitkisi insanlığın yetiştirmiş olduğu en eski bitkilerden biridir. Meksika Kolombiya gibi ülkelerde çiçeğin de bulunan boya maddesinin, gıda ve kumaş boyacılığında kullanılması amacıyla yetiştirilmiş ve daha sonraları ise tohumlarında ki yağ keşfedilerek, yağ üretimi amacıyla yetiştirilmeye başlanmıştır. Aspir yağı, Hindistan ve birçok ülkelerde yemeklerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aspir yağında, insan sağlığı açısından önemli olan doymamış yağ asitleri oranı çok yüksektir. Bu oran %90’nın üzerindedir. Oleik asit oranı yüksek olduğundan dolayı, beslenme açısından en az zeytinyağına eşdeğer diyebiliriz. Aspir yağının içeriğinde omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, kalsiyum, demir, fosfor, B1, B2, B3, antiseptikler, antioksidanlar ve e vitamini içerir. İnsan sağlığı için önem taşıyan aspir yağının faydaları nelerdir bahsedelim.

E vitamini açısından oldukça zengin bir yağ türüdür.  E vitamini, vücudumuzda bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok rahatsızlığa karşı kalkan görevi görür. Aspir yağı son yıllarda zayıflamaya yardımcı en önemli yağlar arasında ciddi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Omega 6 yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan aspir yağı, vücudun yağ depolanmasını önler ve Vücutta biriken fazla yağı eriterek kilo vermeyi kolaylaştırır, yağ dokusunu enerjiye ve kas dokusuna dönüşmesine yardımcı olur vücutta yağ yakımını hızlandırır. Antioksidan özelliği vardır. Kadınların adet dönemlerini rahat geçirmesine yardımcı olur ve dalgalanan hormonları dengeleyici özelliğe sahip olduğu bilinmektedir. Menopoz dönemi ve sonrasında oluşan sıkıntılara karşı aspir yağının etkileri gözlemlenmiştir.

Aspir yağı, vücudumuzda serotonin hormonunun üretimini artırarak insan vücudu dışında ruh sağlığı için faydalı olduğu bilinmektedir. Aspir yağı stres depresyon nedeniyle yaşanılan sıkıntıları gidermekte yardımcıdır ve uykusuzluk problemlerine de etkileri vardır. Mide fonksiyonlarını düzenlediğinden dolayı, sindirim sistemini destekler ve mide rahatsızlıklarında etkileri vardır. Aspir yağı karaciğer büyümesine ve dalak büyümesine karşı iyi geldiği bilinmektedir. Aspir yağı, kafa derisinde kan dolaşımını arttırarak, saç derisi ve saç yapısını korumaktadır, bu nedenle saç köklerini besler ve kuvvetlendirir.  Cilt hücrelerini yenileyici özelliği ile anti-aging etkisinden ötürü yaşlanma belirtilerini azaltır ve cildin genç görünümüne yardımcıdır. İçeriğinde bulunan, oleik ve linoleik yağ bakımından zengin bir içeriğe sahip olan aspir yağı, cilde parlaklık verir, göz altı morlukları ve kırışıklıklarda etkilidir. Cildinize göz altlarına, bir iki damla aspir yağı ile masaj yaparak cildinizin daha sağlıklı, daha canlı ve parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Akne siyah nokta sivilce gibi cilt sorunlarında etkileri gözlemlenmiştir. Üst solunum yollarında; astım, bronşit, öksürük, boğmaca gibi hastalıklarda, balgam söktürücü özelliği ile etkileri gözlemlenmiştir. Omega 6 linoleik asit olarak da bilinir. Bu asit, vücuttaki iyi kolesterol seviyesinin korunmasına yardımcı olur ve damar sertliği, kalp krizi felç gibi sağlık problemlerinin yaşanma riskini en aza indirir. Kan dolaşımını düzenler, diyabet kontrolüne yardımcı olur.

Bu haftada sizlere, doğanın bize sunduğu mucizevi sağlık, güzellik ve şifa kaynağı aspir yağından bahsettim. Haftaya doğan’ın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.