DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Arı Sütü Mucizesi

Sesli Dinle

İçeriğinde yüksek oranda A, B, D, E, H, K vitaminleri bulunduğundan, vücuda enerji verme özelliği ile vücut fonksiyonlarının performansını arttırmaktadır. 

Arı Sütü Mucizesi
01.06.2021
7.592
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, kraliçe arının yaşam kaynağı arı mucizesi arı sütünden bahsedeceğim. Arılar, doğada sürdürülebilir bir yaşam için büyük önem taşıyan canlılardır. Yaklaşık 20 bine yakın türleri olduğu bilinmektedir. Kendi dünyalarında ve kendi aralarında sesleri duyabilme ve koku alabilme özellikleri vardır. Araştırmalara göre bir arının bir kilo bal üretebilmesi için 4 milyona yakın çiçekten bitki özleri toplaması gerektiği gözlemlenmiştir.

Bal arısı ailesinde ana arı, işçi arı ve erkek arı olmak üzere her birinin çeşitli görevleri vardır. İşçi arıların görevi, kovanın temizliğini sağlamak, arı sütü, bal mumu salgılamak, peteği örmek ve ana arıyı beslemektir. Ana arıların görevi ise yumurtlamak ve arıların çoğalmasını sağlamaktır. Erkek arıların görevi ise kolonide çiftleşmek için ana arıya yardımcı olmaktır. İşçi arılar yalnızca larva dönemlerinde 3 ila 6 gün kadar arı sütü ile beslenirler. Kraliçe arılar ise devamlı arı sütü ile beslenmektedir. Bu sayede kraliçe arılar, ağırlıkları kadar yumurtlayabilmektedirler. Kendileri arasında uyumlu bir şekilde iş bölüşümü ile çalışan ve sosyal böcekler olarak da sınıflandırılmaları yapılan bu canlıların sütlerini nasıl elde ettiğinden bahsedelim.

Arı sütü, bir haftalık işçi genç arıların yutak altı bezlerinden salgıladıkları süte benzer beyaz renkte bir enzimdir. Üretilen salgının içeriği arıların yaşadığı coğrafyaya göre çeşitlilik gösterir. Arı sütünde kalsiyum, demir, bakır, sülfür, fosfor, silikon ve potasyum gibi birçok çeşitli besin ve minerallerin yanı sıra, B vitamini açısından zengin vitaminler ve insan vücudunun üretemediği 8 esansiyel amino asit  olmak üzere 17 farklı amino asit bulunur. Ana kraliçeyi besleyen bu mucizevi besinin insan sağlığına ne gibi faydaları olduğundan da bahsedelim. İnsan metabolizmasına en yararlı besin olması ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile bilinmektedir. Arı sütünün en önemli özelliklerinden biri ise iyileştirici özelliğe sahip olmasıdır. Arı sütünün %60’ı su, %30’u ise protein şeker, yağ ve vitamin ihtiva eden kuru maddeden meydana gelmektedir.

Üretimi en zahmetli ve en pahalı bir ürün olan arı sütünde E, C, D ve A vitaminleri bakımından oldukça zengindir.  Arı sütü sinir sistemi hastalıklarında, kronik yorgunlukta, damar sertliği tedavilerinde, vücuda güç ve zindelik kazandırmakta oldukça etkilidir. Arı sütü vücutta bulunan zararlı bakterileri ve mikropları öldürmekte yardımcıdır. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimine oldukça büyük katkı sağlar. Büyüme çağında olan çocukların kemik ve kas gelişimini desteklerken, ruhsal ve zihinsel gelişimine oldukça etkileri vardır. Tansiyonu dengelediği bilinmektedir ve tansiyon hastaları üzerinde eskileri rapor edilmiştir. Romatizma artrit hastalıklarında etkileri gözlemlenmiştir. Astım, bronşit, nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça faydaları vardır ve akciğeri temizleme özelliğine sahiptir.

Arı sütü, yaşlanma belirtileri ile mücadele eden antioksidanlar içermektedir. Hücre yenileme özelliği ile ciltte oluşan kırışıklıklara iyi gelir ve güneş lekelerini giderir. Gözenekleri sıkılaştırarak ciltte kusursuz bir görünüm sağlar.  Alerji sorunu olan kişilerde de bu rahatsızlığın giderilmesinde fayda sağlar. Arı sütü, egzama, sedef ve sivilce gibi cilt sorunlarıyla da savaşmaktadır. Enflamasyonu azaltır, bakterileri yok eder ve cildin görünümünü iyileştirir ayrıca anti-enflamatuar özellikler içermektedir. Saç dökülmelerine karşı kullanıldığında %70 kadar Güzel sonuçlar alınır.  Ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarında etkileri görülmüştür. Kalp damar sağlığını korur ve kan akışını düzenlediği için damar tıkanıklığında etkileri görülmüştür. Epilepsi ve sara hastalığı gibi rahatsızlıklarda nöbetlerin hafiflemesine yardımcı olur.

Doğal ve güçlü bir antidepresandır. Uykusuzluk sorunlarında etkileri vardır. Arı sütü kandaki şekeri yakar ve doğal bir insülin görevi görür. Bu özelliği ile şeker hastalarında insüline olan ihtiyacı azaltmakta yardımcıdır. İçeriğinde yüksek oranda A, B, D, E, H, K vitaminleri bulunduğundan, vücuda enerji verme özelliği ile vücut fonksiyonlarının performansını arttırmaktadır.  Yüksek derecede antioksidan özelliğinden dolayı kansere karşı vücudu korur ve kanserli hücre ile savaşma özelliği vardır. Kemoterapi ve radyoterapi alımından sonra zararlarını vücuttan artırmaktadır. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü dengede tutar. İltihap kurutucu özelliği vardır ve doğal antibiyotik görevi görmektedir. Arı sütünün üreme organları üzerinde olumlu etkileri görülmüştür. İçerisinde üremeyi artıran enzim ve hormonlar bulunmaktadır. Kısırlık sorunlarında yapılan çalışmalarda arı sütünün hücre yenileyici özelliği ile erkeklerde sperm sayısını artırarak damar yapısını güçlendirdiği bulunmuştur.

Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir ve sağlıklı sindirimi arttırabilen arı sütü bileşenleri, kilo vermeye yardımcı olur. Sindirim sağlığını destekleyici bakterilerden olan bifidobakteri kaynağıdır. Yani faydalı probiyotiktir. Çin’de yapılan bir araştırmada arı sütünün gençlik iksiri olduğu kanıtlanmıştır. Arı ürünlerinin, vücuda faydaları olduğu kadar içeriğinde zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak üretilmiş, gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Bu hafta da sizlere doğanın asırlık arı mucizesi, arı sütünden bahsettim haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.