DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Antimikrobiyal Ekinezya

Sesli Dinle

Ekinezya bitkisinde bakteri, mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili birçok vitamin, mineral ve antioksidanlar olduğu bilinmektedir.

Antimikrobiyal Ekinezya
21.09.2021
9.904
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere,  papatyagiller ailesine ait, antimikrobiyal özelliği ile bilinen, aynı zamanda antiviral, antifungal ve antienflamatuar etkilere sahip, dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden biri olan, ekinezya ve faydalarından bahsedeceğim.

Kuzey Amerika’ya özgü ekinezya bitkisi, orta Amerika ve güney doğu bölgelerinde de yetişir. Yaprakları ve gövdesi hafif tüylüdür. Mor, eflatun ve pembe çiçeklere sahiptir. Genellikle her dalında bir tane çiçek vardır.   Boyu 60 ile 100 cm kadar uzayabilen, aynı zamanda dik büyüyen, çok yıllık bir bitkidir.

Modern tıbbın gelişmesine ciddi anlamda katkı sağlayan bu bitkinin en önemli özelliklerinden biri ise soğuk algınlığına karşı koruma sağlamasıdır. Ayrıca takviye gıdalarda, merhem, şurup ve bazı ilaçların içeriğinde de kullanılmaktadır.

Ekinezya bitkisinde bakteri, mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili birçok vitamin, mineral ve antioksidanlar olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları kalsiyum, magnezyum, Demir, sodyum, bakır, protein yağ asitleri A vitamini, B2 vitamini, C vitamini ve E vitamini barındırır.

Kızılderililerin bitkisi olarak da bilinen ekinezya bitkisinin, insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Sonbahar mevsiminin girmesiyle beraber ülkemizin birçok yerinde havaların serinlemesiyle nezle ve grip gibi virüstik üst solunum yolu rahatsızlıkları baş göstermeye başlar. Aynı zamanda Covid-19 virüsünün sıkça baş göstermesi, durumu daha da zorlaştırıyor.   Bu tür üst solunum yolu rahatsızlıklarında, belirtiler görülmeye başladığından itibaren, ekinezya içerikli ürünler alınmasını tavsiye ederim.

Ekinezya ile ilgili araştırmalarda, bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olduğu gözlemlenmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirici, içeriğinde bulunan polisakkaritler olduğu bilinmektedir. İltihap söktürme özelliğinden dolayı ekinezya bitkisi nezle, grip, öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında, ayrıca alt solunum sistemi enfeksiyonları, vajinal mantar enfeksiyonu, yara enfeksiyonları ve kronik pelvik enfeksiyonlar gibi birçok çeşitli bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkileri bilinmektedir.

Aynı zamanda hemoroit, kanser, idrar yolu rahatsızlıklarında, sivilce, akne, deri iltihabı, yara, egzama, Sedef gibi cilt rahatsızlıklarında iyileştirici etkileri vardır. Ekinezya bitkisi ağrı kesici olarak da kullanılmaktadır. Baş ağrısı, diş ağrısı, kulak ağrısı, bademcik gibi ağrılarda ağrı kesici özelliği vardır. Ayrıca müshil görevi görerek kabızlığı giderir ve bu özelliği ile zayıflamaya yardımcı olur.

Ekinezya bitkisi yüksek derecede antioksidan özelliğe sahiptir. Bakterilere ve mantarlara karşı doğal güçlü bir antibiyotik görevi görmektedir. Tüberküloz hastalığına karşı faydaları oldukça yüksektir. Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, kronik yorgunluk, baş dönmesi, diş eti hastalıkları, migren, sıtma ve romatizmal hastalıklar gibi durumlarda ekinezyanın rahatlama sağladığı bilinmektedir. Vücutta detoks etkisi yaratır. Böcek ve yılan ısırdığında tedavi edici özelliğe sahiptir. Çeşitli hastalıklara neden olan mikroorganizmaların insan vücudunda çoğalmasını engeller, ayrıca alerjik reaksiyonları önler. Ülsere karşı koruma sağlar, kurdeşen hastalığının tedavisinde etkilidir, Beyaz kan hücrelerinin çoğalmasını sağlayarak bakteri ve virüslerin Yok olmasına yardımcı olur. Kızamık, çiçek ve kabakulak hastalıklarında etkileri vardır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmak isteyen her bireyin düzenli olarak ekinezya bitkisinin ekstraktını veya içerikli kapsüllerin kullanılmasını tavsiye ederim.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, özellikle sonbahar ve kış aylarında kullanılmasını önerdiğim, antimikrobiyal, antiviral,antifungal ve antienflamatuar özelliği ile bilinen, doğanın en önemli mucizelerinden biri olan, ekinezya bitkisi ve faydalarından bahsettim.

Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.