DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bitki Dünyasının Binbir Özellikli Yıldızı

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  eşsiz güzellikte ve büyüleyici kokusuyla, bitki dünyasının yıldızı olarak atfedilmiş, lavanta yağının faydalarından bahsettim.

Bitki Dünyasının Binbir Özellikli Yıldızı
19.10.2021
9.410
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, kokusuyla ve görüntüsüyle eşsiz güzellikte olan, büyüleyici güzel kokusu kadar insan vücudu üzerinde birçok olumlu etkiye de sahip, bitki dünyasının yıldızı olarak atfedilmiş, lavanta ve faydalarından bahsedeceğim.

Lavanta çiçeği, Akdeniz iklimine uygun tüm ülkelerde yetişir. Ülkemizde Antalya, İzmir, Mersin, Muğla gibi Akdeniz iklimine uygun illerimizde yetiştirilmektedir. Lavanta ballıbabagiller ailesinden olan, çalı görünümlü toplu başak şeklinde, mavi mor ve kırmızı renkte çok yıllık bir bitkidir. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açan lavanta çiçeği 20 ila 60 santimetre boylarındadır. Genellikle her toprakta yetişebilen özellikle kireçli toprakları daha çok seven, kuraklığa ve soğuğa dayanıklı olan lavanta, aynı zamanda güneş ışınlarını sever.

Bazı zamanlar evlerimizde dekor, bazı zamanlarda hoş bir oda kokusu olarak kullanılan lavanta yağının, insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Lavanta sağlık ve güzellik adına yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Lavanta yağı, antiseptik ajan yani mikrop öldürücü dezenfekte edici özelliğe sahiptir.

Salmonella bakterileri üzerinde yapılan araştırmalarda, bakterinin mutasyonunu engelleyerek, çoğalmasını durdurma etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Günümüzün veba hastalığı Covid virüsünden dolayı özellikle hastanelerde tedavi gören kişilerin enfeksiyon etkisi yüksek olan, salmonella gibi bakterilerden korunmak adına lavanta yağını sıkça kullanmalarını öneririm. Zararlı bakterileri ve mantarları öldürme özelliğinden dolayı, özellikle cilt problemlerinde oldukça etkili lavanta yağı asırlardır cilt bakım kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Lavanta, cildi dengeleyici ve antiseptik özelliğiyle, akne, sivilce, deri iltihabı, selülit, doku harabiyetini önlemek amacıyla, egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan harika bir bitkidir. Özellikle akne tedavisinde antibakteriyel özelliği ile akne üzerinde bakterilerin çoğalmasını engeller ve kapanmış porları açarak o bölgede inflamasyonu azaltır.

Yara, yanık, güneş yanığı ve ciltte oluşan tahrişleri hızlıca iyileşmesini sağlayan çok amaçlı bir bitkidir. Aynı zamanda lavanta suyu cilt gözeneklerini temizler ve ciltte tonik etkisi vardır. Cilt üzerinde enflamasyonu azaltır ve cilde parlaklık verir. Ayrıca hiperpigmentasyonu azaltma özeliğiyle ciltteki lekelerin azalmasına yardımcı olur.  Lavanta yağının %70 içeriği antioksidan olduğundan dolayı, serbest radikalleri cilt üzerinden temizleyerek ince çizgilerin oluşumunu önler. Ciltte kan dolaşımını hızlandırarak anti-aging etki gösterir. Yapılan araştırmalara göre saç diplerinde oluşan kepeklenmenin giderilmesini, saçın koparak dökülmesini azaltarak, saç kırılmalarını engellediği ve saçı besleyerek nem dengesini sağladığı görülmüştür.

Yapılan araştırmalarda kısa sürede saç kıran hastalığı üzerinde %40 oranında saç foliküllerinin büyümesi ile yeni saç çıktığı gözlemlenmiştir. Lavanta yağı, anksiyete ve uykusuzluğa karşı etkileri bilimsel araştırmalarla sonuçlanmıştır. Vücutta gevşemeyi sağlayarak uyku kalitesini arttırır. 1-2 damla lavanta yağı damlatılmış bir yastık gece boyunca rahat uyumanızı sağlar. Depresyon tedavisi amacıyla da kullanılmaktadır. Lavanta yağı yüzyıllardır aromaterapistler tarafından baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, burkulmalar, romatizmal ağrılar gibi birçok ağrıların azaltılmasını sağlamak için kullanılmaktadır.

Lavanta yağı kas spazmlarını giderir, ağrıları yatıştırır, enfeksiyonlarla savaşır. Solunum yolu hastalıklarında etkilidir. Lavanta yağı, stres hormonu olarak bilinen kortizon seviyelerini düşürür ve bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Özelikle boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit, sinüzit, farenjit gibi birçok solunum yolu hastalıklarında oldukça etkileri vardır.

Lavanta yağı sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Dinginleştirici, yatıştırıcı ve uyku verici özelliğiyle yoğun ve stresli kişilerin düzenli olarak lavanta yağı kullanmalarını tavsiye ederim. Aynı zamanda bebek bakım ürünlerinde de kullanılan lavanta yağı özellikle uykudan önce bebeklere yapılan masaj ile bebeklerin rahat uyumasını ve gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur. Ter kokularına karşı kullanılabilen lavanta yağının, koltuk altlarına sürüldüğünde gün boyu deodorant etkisi gösterir.

Dudak çatlakları ve oluşan uçuklara 1 damla lavanta yağı sürmeniz yeterli olacaktır. Böcek ve arı sokmalarında kaşıntı ve şişmeyi azaltmak için 1-2 damla lavanta yağı kullanabilirsiniz. 1 litre suya 5-6 Damla lavanta yağı ekleyerek evinizde ve iş yerlerinizde oda parfümü olarak kullanabilirsiniz. Evinizin hoş kokmasını sağlar ve ortamdaki mikropları öldürür. Lavanta yağı ödem attırıcı özelliği vardır.  Lavanta yağı regl dönemi ağrılarını hafifletme de oldukça etkilidir. Alnınıza, şakaklarınıza ve boynunuza sürdüğünüzde lavanta yağı masajı ile baş ağrısını yok edebilirsiniz. Mide bulantısına iyi gelir, hazımsızlık ve bağırsak problemlerin de etkilidir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  eşsiz güzellikte ve büyüleyici kokusuyla, bitki dünyasının yıldızı olarak atfedilmiş, lavanta yağının faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.