DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zamanı Yavaşlatacak Bir Tatil Seçeneği: Amasra ve Güzelcehisar…

Sesli Dinle

Batı Karadeniz’de Bartın iline bağlı, 3000 yıllık tarihe sahip Amasra’nın (antik adı Amastris), hem deniz kenarı olması hem de Karadeniz’in o tipik, yeşil doğasına sahip olması, farklı tatil alternatifi arayan insanların beklentilerini karşılayabilecek özellikte.

Zamanı Yavaşlatacak Bir Tatil Seçeneği: Amasra ve Güzelcehisar…
19.11.2020
7.896
A+
A-

Size güzel Amasra’yı ve Güzelcehisar’ı anlatacağım ama başlamadan önce şunu belirteyim; insan seli içerisinde kaybolmak istemiyorsanız, buralara sezon dışı zamanlarda gidin. Sezon dışı demek denize girememek demek tabi. “Denize girmemek mi? Yoksa kalabalıktan uzak olmak mı?” Derseniz, ben denize girmemeyi tercih ederim. Zira bana denizin havası bile yetiyor.

Ankara’ya 3.5 saat, İstanbul’a 5.5 saat mesafede yer alan Amasra, sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için bence biçilmiş kaftan. Ankara’da yaşayan biri olarak, günü birlik bile gidilebilecek bir yer olması benim adıma büyük şans.

Batı Karadeniz’de Bartın iline bağlı, 3000 yıllık tarihe sahip Amasra’nın (antik adı Amastris), hem deniz kenarı olması (illa denize girmek isteyenler için) hem de Karadeniz’in o tipik, yeşil doğasına sahip olması, farklı tatil alternatifi arayan insanların beklentilerini karşılayabilecek özellikte.

Amasra’da deniz manzaralı bir otelde konaklayabilir, gün içinde dar ve şirin sokaklarında gezebilir, hemen deniz kenarındaki restoranlarda balık keyfine varabilirsiniz. Amasra’nın en meşhur balıkçısı “Mustafa Amca’nın Yeri ” isimli restoran. Ben başka restoranları da denedim şunu söyleyebilirim; kötü bir tecrübe yaşamadım. Yani eğer burada yer bulamazsanız başka restoranları da deneyebilirsiniz.

Amasra’yı gezdiğiniz aynı gün içerisinde, Amasra’nın en meşhur plajlarından bir tanesi olan ve merkeze 20 dakika mesafede yer alan Çakraz Plajı’na da gidebilirsiniz. Kumsalda, dalga sesleri eşliğinde yürüyüş yapabilir ve yine kumsalda yer alan kafelerden birinde denize karşı çay içebilirsiniz.

Ertesi gün ise keyfinize keyif katacak iki yer var görmeniz gereken; bunlardan bir tanesi Amasra merkeze yaklaşık 40 dakika mesafede yer alan küçük, şirin bir sahil beldesi olan İnkumu. Göz alabildiğine uzanan muhteşem kumsala sahip bir yer burası. Size tavsiyem yanınıza kamp sandalyelerinizi, içeçeklerinizi ve yiyeceklerinizi alın, denizin kenarına oturun ve uzunca bir süre manzaranın ve temiz havanın keyfini çıkarın. Burada yapabileceğiniz en güzel şey zamanı mümkün olduğunca yavaşlatmak olacaktır.

Eğer yeteri kadar dinlendiyseniz görmeniz gereken bir yer daha var; o da Güzelcehisar. Güzelcehisar, İnkumu’na çok yakın o yüzden aynı gün içerisinde rahatlıkla gidip gezebilirsiniz. Arabayı park edip de manzarayı tepeden gören bir noktaya geldiğinizde, yine göz alabildiğine uzanan kumsal ve kumsalın sonundaki dev kayalıkların heybetli manzarası sizleri büyüleyecek, garanti ederim. Tepeden aşağı doğru, kumsalın üzerine yapılan tahta yürüyüş yolunu kullanarak (ki neden basit bir taş döşeli yol yapmaktansa böyle bir tahta yol yapılarak manzara kirletilmiş anlamış değilim) kumsalın sonundaki balkona kadar yürüyün. İşte tam orada durun, kafanızı kaldırın ve hemen solunuzda yükselen 80 milyon yıllık “Lav Sütunları”nın büyüleyici manzarasına bakın. Yanlış duymadınız bu sütunlar gerçekten 80 milyon yıllık. Ayrıca kayalıkları döven dalgaların manzarası da sizi büyüleyecek.

“Manzarayı yeterince izledim artık döneyim.” demeyin sakın çünkü bir süre daha burada kalmanız gerekekecek. Neden mi? Tabii ki güneşin batışına şahit olmak için. Güneşi burada batırmadan buradan ayrılırsanız çok şey kaçırmış olursunuz benden söylemesi.

Amasra ve çevresinde görülebilecek daha çok yer var ama ben size en çok etkilendiğim yerleri anlattım.

Bir sonraki durakta görüşmek dileğiyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.