DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeni Nesil Anne ve Babalar…

Öğretmenler Size Yetişemiyor…

Yeni Nesil Anne ve Babalar…
04.11.2019
12.122
A+
A-

Yazıma bu cümle ile başlamak biraz akıl karıştırıcı olsa da, sanırım gerçeklik payı oldukça yüksek. Başarıya bu kadar önem verirken, sevgi vermeyi öteleyen bir anne baba furyasına daha önce rastlamamıştım. Bu durumun sebebi çoğunlukla çalıştığımızdan dolayı mıdır, yoksa görünmeyen “cam tavan baskısı” dolayısıyla mıdır bilemiyorum.

Bizlere çocukken anne babamız ile oynadığımız oyunlar sorulduğunda çokça cevap verebiliyorken, şimdi ki çocukların hafızasında da gittikleri pek çok alışveriş merkezi var. Bence durum oldukça vahim bir hal alıyor. Evet, aslında hepimizin amacı aynı mükemmel anne baba olabilmek. Orada hem fikiriz fakat bu durumun başarı ile bağlantısını kurmak biraz ütopik oluyor. “Bugün nasılsın?” sorusundan önce, “kaç soru çözdün?” “ Çalışma programına uydun mu?” diye cümleye başlıyorsak önce bir kendimizi frenlememiz gerekir.

Tabi ki çocuklarınızı çok sevdiğinize eminim ama lütfen bunu başarıdan uzak tutun ki çocuk kendisini gerçekleştirebilsin. Bol kitap okuyup, bol kitap okutan bir velinin şikayet ettiğini gözlemlediniz mi? Kitap okumayıp, “benim çocuğum bugün 200 soru çözdü” diye feryat figan eden veli gözlemlediniz mi? Ben bu yönde gözlemlerim mevcut. Umarım siz de gözlemler ve kitap okumayı ilk hedef haline getirirsiniz.

Yanına da çocuğa belli edilen koşulsuz sevgi, merhamet, ebeveynler ile birlikte eğlenceyle geçirilen vakit eklersek başarı dediğimiz olay kendiliğinden gelecektir. Ondan sonrasında hem sizler mutlu, hem öğrenciler mutlu, hem de öğretmenler mutlu olacaktır. Bundan daha güzel bir “kazan-kazan” duymamış olabilirim. Diğer türlü baskıcı, başarı odaklı ebeveyn tutumu, uzaktan çok şık ve sağlıklı durmamakla birlikte ebeveynin daha telaşlı, panik ve sinirli olmasına neden oluyor. Çünkü tatmin olmak istediği alana yanlış yoldan gitmeye çalışıyor. Bu yolu kullanarak başarılı olan yok mu? Ne yazık ki var, hem de pek çok kişi. Hani şu “Tıp kazanmış ama iletişim kuramayan”, “Öğretmen olmuş ama öğrenciye tahammül edemeyen”, “avukat olmuş” ama kendi hakkını bile savunmaya üşenen bir sürü statü sahibi bireyler, işte onlar. Rakamlarla araları çok iyi olan ama kalplerinde hep kocaman boşluk bulunan bireyler.

Umarım herkes önce mutlu olur; yok önce kitap okumanın önemini fark etmiş, sonra otomatikman mutlu olmuş, sonrasında da işine koşarak giden, hizmet etmenin tadına varmış bireyler olabilirler. Öyle insanların anne baba olması ve çocuk yetiştirmesi beni de heyecanlandırdı. Haydi inşallah.

Halil Cibran’ın bir şiirini okumuştum ve çok etkilemiştim. Siz değerli okuyucularımla da paylaşmak isterim. Eminim size de iyi gelir.

Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil,
Onlar kendi yolunu izleyen Hayat’ın oğulları ve kızları.
Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler
Ve sizinle birlikte olsalar da sizin değiller.
Onlara sevginizi verebilirsiniz, düşüncelerinizi değil.
Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır.
Bedenlerini tutabilirsiniz, ruhlarını değil.
Çünkü ruhları yarındadır,
Siz ise yarını düşlerinizde bile göremezsiniz.
Siz onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama sakın onları
Kendiniz gibi olmaya zorlamayın.
Çünkü hayat geriye dönmez, dünle de bir alışverişi yoktur.
Siz yaysınız, çocuklarınız ise sizden çok ilerilere atılmış oklar.
Okçu, sonsuzluk yolundaki hedefi görür
Ve o yüce gücü ile yayı eğerek okun uzaklara uçmasını sağlar.
Okçunun önünde kıvançla eğilin.
Çünkü okçu, uzaklara giden oku sevdiği kadar
Başını dimdik tutarak kalan yayı da sever

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.