DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeni Asgari Ücret

Sesli Dinle

Doğru tercihlerle bu zorlu patikayı başarıyla geçmek, işverenlerin mali sağlığını korumada kritik bir rol oynar. Unutulmasın ki finansal denge sağlanmadan bu hikâye tam anlamıyla tamamlanmış sayılmaz.

Yeni Asgari Ücret
03.01.2024
2.152
A+
A-

Yeni Asgari Ücretin Maliyeti ve İşverenlere Özel Tavsiyeler

Merhaba, 2024 yılı finansal sahne ve asgari ücret te yeni perde, brüt maaş 20.002.50 TL oldu, bu sadece bir rakamdan ibaret değil, aynı zamanda işverenlerin ve işçilerin birbirine bağlı olduğu bir hikâyenin başlangıcı.

Asgari Ücret ve SGK Primi:

İlk bakışta, asgari ücretli çalışanın elde ettiği 17.002 TL’lik net maaş caziptir ya da değildir ancak bu rakamın işveren için bir anlamı da SGK’ ya ödenen 6.500 TL’lik prim, bu işverenin finansal portresine eksi bir tutar yazıyor. Öte yandan asgari ücrete kadar vergi istisnasının aşılması, istisna yokmuş gibi üst limitten hesabı gerektiriyor

Gelir Vergisi Labirenti:

Asgari ücretin sınırlarını aşmak, bir gelir vergisi labirentine giriş anlamına geliyor. Brüt ücret üzerinden mi anlaşıldı yoksa net ücret üzerinden mi? Bu, işverenin ya da işçinin cebinden çıkacak vergi miktarını belirleyen kritik bir tercih.

Gelir Vergisi Tarifeleri:

Gelir vergisi, kazanç arttıkça artan bir hikâye anlatıyor. %15’ten başlayıp %35 ve %40’a kadar çıkan oranlar, çalışanların ve işverenlerin finansal yolculuğunu şekillendiriyor. Mart ayında beyanname verme zamanı geldiğinde, hangi dilimde yer aldığınızı bilmek önemli.

Dikkat, İşverenler Gol Yemesinler:

Çalışanlar tek bir işverenden gelir elde ediyorlar ve açıklanan tarifenin dördüncü dilimini (3 000 000TL) geçiyorsa beyanname verecekler, ancak bu kadar gelirleri olmamakla birlikte ikinci bir işverenden açıklanan tarifenin ikinci dilimini (230 000TL) aşan bir ücret elde ediyorlarsa yine beyanname vermeleri gerekebilecek.  İşverenler ise şirket kaynaklı ‘’Huzur hakkı’’ gibi sınırı aşan ödemeler nedeniyle beyanname verme yükümlülüğü ile karşı karşıya kalabilir.

Ödemeler ve Vergi İstisnaları:

Yemek paraları, çocuk yardımları ve aile yardımları gibi ödemelerle birlikte BES ve özel sağlık sigortaları, vergi labirentinin içindeki güvenli geçiş noktaları. İşçinin yahut işverenin vergi ödemesi gereken tutar, bu ödemelerden açıklanan limit dâhilinde muaf tutularak rahatlatılıyor. Bahsi geçen primsiz ödemeler yeni işe alımlarda işverene bir istihdam politikası olarak can simidi olacak.

Şirket Kar Payları ve Vergi:

Şirketlerin ortaklarına dağıttığı kar payları, %10’luk bir vergiyle karşılaşıyor. Ancak ikinci vergi diliminin iki katını aşan ödemelerde (460 000 TL) mart ayında beyanname verme zorunluluğu doğuyor. Stopaj ile ödenen vergiler marttaki serüveninizde mahsup edilmek üzere biriktiriliyor.

Sonuç:

Asgari ücretin finansal sahnede karmaşık bir rol oynadığını görüyoruz. İşverenler için SGK primleri ve gelir vergisi labirenti, maaşın ötesinde dikkat edilmesi gereken unsurları barındırıyor. Vergi istisnaları ve ödemelerle ilgili avantajlar, ancak doğru kararlarla değer kazanıyor. Çalışanların ve işverenlerin birinci ve ikinci işveren geliri dikkatle ele alınmalı, vergi labirentindeki güvenli geçiş noktaları özenle bulunmalıdır. Ödemeler ve vergi istisnaları, mali macerada rahatlık sağlarken, şirket kar paylarına uygulanan vergi oranları da titizlikle yönetilmelidir.

Doğru tercihlerle bu zorlu patikayı başarıyla geçmek, işverenlerin mali sağlığını korumada kritik bir rol oynar. Unutulmasın ki finansal denge sağlanmadan bu hikâye tam anlamıyla tamamlanmış sayılmaz.

İyi günler ve işlerinizde başarılar dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.