DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yatırım Teşvikleri

Sesli Dinle

Kendimizi mükâfatlandırdığımız zamanlar misali, yatırımlarımızın bir kısmının da,  teşvikler ile devletçe karşılanmasına izin verelim.

Yatırım Teşvikleri
12.10.2022
3.206
A+
A-

Bir iş, bir eylem, her ne yapıyorsan kendini takdir halinde yap motto’su kulağımda, takdir ettiğimiz kimi işlerin devletçe de takdir edilip edilmediğini düşünürken, yatırım teşviklerine bir göz atmak istiyorum.

İthalat bağımlılığı yüksek olan ara malların üretiminin artırılması ve bağımlılığın asgari düzeye çekilmesini amaçlayan pek çok devlet teşvikinin olduğunu görülebiliyor.

Gerek teknolojik dönüşümü sağlayacak, yüksek teknolojili yatırımları desteklemek, gerek se az gelişmiş bölgelerin cazibesini artırmak amaçlı sunulan bu yatırım teşvikleri farklı şekillerde sınıflandırılmış.

Kendimizi mükâfatlandırdığımız zamanlar misali, yatırımlarımızın bir kısmının da,  teşvikler ile devletçe karşılanmasına izin verelim.

Bölgesel teşvikler, şehirlerimiz arasındaki gelişmişlik düzeyi farkını azaltmayı, az gelişmiş illerimizin üretim ve ihracat potansiyelini artırmayı hedefler.

Stratejik yatırımlarla ise katma değeri yüksek yatırımlar desteklenmektedir.

Bahsi geçen teşvikler:  KDV istisnası, Gümrük vergisi muafiyeti,  Vergi indirimi, Sigorta Primi işveren hissesi desteği, Faiz ve ya Kar payı desteği, yatırım yeri tahsisi, KDV iadesi, Gelir Vergisi Stopajı desteği, Sigorta primi işçi hissesi desteği olarak yatırımcının kullanımına sunulmuştur.

Bu teşviklerden yararlanmak için asgari yatırım tutarları:

Genel teşvik sisteminde asgari sabit yatırım tutarı 1 ve 2 bölgelerde 3 Milyon TL.

3.4.5. ve 6. Bölgelerde Bir Milyon beş yüz bin TL’dir.

Stratejik Yatırımlar için belirlenen asgari sabit yatırım tutarı 50 Milyon TL’dir.

Bölgesel Teşvik uygulamaları için ise asgari Bir Milyon Beş yüz bin TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör için ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir.

Bölge numarası büyüdükçe destek unsurları artmaktadır. 5.Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları ise, Yüksek teknolojili ürünler için yapılan yatırımlardır, bunlar;

İlaç,  Büro, Muhasebe ve Bilgi işlem makinaları imalatı, Radyo, Televizyon, Haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, Tıbbi Aletler, Hassas ve Optik aletler ile saat imalatı, Hava ve uzay taşıtları imalatıdır.

Öncelikli yatırımlar;

Enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, Atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimi yatırımları,

Sıvılaştırılmış doğalgaz ve yer altı doğalgaz depolama yatırımları, Yerli kömüre dayalı termik santraller,

Karbon elyaf ve ya entegre kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar, Demiryolu taşımacılığı,

Deniz yolu taşımacılığı, Hava yolu taşımacılığı, Asgari 500 Milyon TL Tutarındaki orta ve yüksek teknolojik yatırımlar. Yenilenebilir enerji üretimine yönelik Türbin, Jeneratör ile rüzgâr enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları, Direkt soğutmalı slab döküm ve Sıcak haddeleme yöntemi ile Alüminyum yassı mamul üretimine yönelik entegre yatırımlar, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde ve ya termal turizm konusunda yapılacak turizm konaklama yatırımları, Nükleer enerji santrali,  Belirli nitelikteki laboratuvar, Lisanslı Depoculuk yatırımları,  Asgari 25 Milyon değerinde 25 Dekar ve üzeri yerli aksam ihtiva eden sera yatırımları, Yaşlı-Engelli bakım merkezleri ve welness yatırımları, çevre lisansına tabi yatırımlar, Ar-Ge ve Çevre yatırımları İhtisas sanayi Bölgelerinde yazılım ve bilişim ürünleri üretimi yatırımları, Elektrik ve ya hidrojenle çalışan ulaşım araçları imalatı, Asgari 5000 Metre kare beyaz alan şartını sağlayan belirli standartlar ’da ki veri merkezi yatırımlarıdır.

Alt bölge destekleri:

Yatırımın OSB/EB’de gerçekleştirilmesi veya aynı sektörde faaliyet gösteren en az 5 Gerçek ve ya tüzel kişinin ortağı olduğu yatırımcı tarafından entegrasyon sağlayacak bir yatırım yapılması halinde yatırımcılar vergi indirimi ve sigorta primi işveren desteği açısından bir alt bölgede sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilirler.

  1. Bölge destekleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu kapsayan illeri kapsayan en avantajlı destek paketidir. Avantajları diğer bölgelere nazaran çok daha fazladır.

Cazibe merkezleri ve hamle programları ise avantajlar yakalamak isteyenlerin bilmesi gereken konu ve programlardır.

Sokrates ne der? İnsanlar çiftliğini genişlettiğinde ya da yeni bir at aldığında ne kadar mutlu oluyorsa beni mutlu eden de, gün be gün gösterdiğim gelişimdir.

Bu anlamda  Sağlık mutluluk, maddi ve manevi bol destekler alarak kendimizi geliştirdiğimiz  günler dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.