DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yaban Mersini Faydaları

Sesli Dinle

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, mavi yemiş adıyla da bilinen, güçlü antioksidan, şifa deposu ve cilt sağlığında önemli bir yere sahip, yaban mersini ve faydalarından bahsettim.

Yaban Mersini Faydaları
12.04.2022
8.332
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere şifa deposu olarak bilinen aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliğine sahip yaban mersini ve faydalarından bahsedeceğim.

Fundagiller familyasına ait yaban mersininin ana vatanı Kuzey Amerika’dır. Almanya, Meksika, Kanada gibi ülkelerde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde Erzurum, Rize Trabzon ve Bursa’da sıklıkla yetiştirilen ve sağlıklı besinler listesinde en ön planda yer alan meyvelerdendir.

Yaban mersini, farklı iklim koşullarına uyum sağlayan, güneş ışınlarını, nemli toprakları ve suyu seven çok dallı, odunumsu bir köke sahip meyvedir. Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında dikimi yapılmaktadır. Meyveleri gibi yaprakları da vitamin deposudur. Yaban mersininin tazesi mor mavi renklerde, kurusu ise kara üzüme benzer etli dolgun bir yemiştir. Meyveleri Temmuz, Eylül aylarına kadar toplanır. Üç farklı türe sahip yaban mersini, meyve olarak ve kuru meyve olarak tüketilmektedir.

Ülkemizde farklı yörelerde mavi yemiş, çay üzümü, çoban üzümü adlarıyla da bilinen, şifa deposu yaban mersininin insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Lif içeriği olarak zengin olan yaban mersini, içeriğinde bakır ve fruktoz açısından zengin olduğundan sindirim sistemine yardımcı olur ve bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir, kabızlık problemlerinde etkilidir. Aynı zamanda açlık hissini bastırarak kilo vermenize yardımcı olur. Yaban mersininin 100 gramı 42 kaloridir ve diyet listelerinde sıkça tercih edilen sağlıklı ve değerli bir meyvedir. Ayrıca bulantı, mide krampları ve ülser gibi mide rahatsızlıklarında faydalıdır. Basur ve varis rahatsızlıklarında etkilidir.

A,B,C,K vitaminleri yanı sıra kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, potasyum, selenyum ve antosiyaninler gibi besin maddeleri açısından zengin olan yaban mersini, beyin sağlığını, beyin hücrelerini,  sinirlerini koruyucu özelliğe sahiptir ve hafızayı güçlendirir.

Özellikle çocuklarda düzenli yaban mersini kullanılması öğrenme kapasitesini artırır. Yaban mersinininde salisilik asit içeriği olduğu bilinmektedir. Bu madde Aspirin de bulunur, kan sulandırıcı etkisi vardır ve kan pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığını önlemede etkin olduğu bilinmektedir.

İdrar yollarında oluşan bakterilerin sebep olduğu idrar yolu enfeksiyonunda etkilidir ve doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolu bakterilerini temizler. Tip 2 diyabette İnsülin direncini dengeler. Antioksidanlardan dolayı zengin olması sebebiyle ldl kolesterol seviyesini düşürerek kalp sağlığını korur.

İçeriğinde yüksek derecede antosiyanin içerdiğinden dolayı görme kaybını önler, göz yorgunluğunu giderir, şeker hastalığından kaynaklı görme bozukluklarını engeller, kılcal damar çatlaması, gece körlüğü, katarakt, miyop, göz kuruluğu ve enfeksiyonlara karşı göz sağlığını korur. İçeriğinde bulunan kansere karşı koruyucu asitlerin yanı sıra, C vitamini açısından zengin olmasından dolayı, özellikle karaciğer, rahim ve kolon kanserine karşı vücudu koruyan enzimleri aktivite etmektedir.

Araştırmalara göre yaban mersininin meme kanseri hücresinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlattığı gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalarda yaban mersini tozu kullanılarak meme kanseri tedavisinde %50 tümör hacmini azalttığı gözlemlenmiştir.

Sakinleştirici özelliğiyle doğal antidepresandır. Yaban mersini taze olarak yenildiğinde kanı temizler, kan kolesterolünü düşürür. İçeriğinde bulunan polifenoller hücreleri yeniler, iltihapla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan içeriğe sahiptir ve yüksek oranda C vitamini barındırır. Bu özeliği ile cilt bakım ve kozmetik ürünlerinde yaşlanma etkilerini azaltıcı kremler ve fondöten içeriklerinde tercih edilir. Güneş ışınlarına maruz kalmış cildi onarır, oksidatif hücre hasarına karşı koruma sağlar. Ciltte kılcal damar çatlamalarını onarır ve cilt hücrelerini yeniler.

Yaban mersini anti-inflamatuar özelliğe sahiptir ve öksürük soğuk algınlığı riskini en aza indirir. Ayrıca ağız içi yaraların da aftlarda iyileştirme özelliğine sahiptir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Tarım ve Orman Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, mavi yemiş adıyla da bilinen, güçlü antioksidan, şifa deposu ve cilt sağlığında önemli bir yere sahip, yaban mersini ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.