DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vergisel Bir Teşvik Olan ‘’Yenileme Fonu’’ Uygulaması Ve Avantajları

Sesli Dinle

Haftanın tavsiyesi yenileme fonu olsun diyerek siz iş insanlarına, yatırımcılara ve tüm ilgili okuyucularıma selam ederim.

Vergisel Bir Teşvik Olan ‘’Yenileme Fonu’’ Uygulaması Ve Avantajları
01.12.2021
9.398
A+
A-

Sevgili okurlarım para ve zenginlik hayalleri, bereket bolluk olumlamaları, servete kavuşma çalışmaları kimlerin gündeminde değildir ki acaba?

Üretip gelişmek, insanlık ailesine hizmet etmek, ne kadar güzel bir his olurdu öyle değil mi? Üretirken kazanmak ise iyi bir motivasyon…

Kazancımızda büyük ortağımız ise Vergi idaresidir. Yani devlet kar ortağımızdır.

Kazanırken yasal kolaylıkları bilmek, vergisel avantaj ve getiriler sağlar.  Kanunlar içinde gizli kalmış,  istediğiniz zenginlik hedefine su taşıyabilecek, kazanca dönüşebilecek bir uygulamada “Yenileme fonu’’ uygulamasıdır. 7338 Sayılı son düzenleme ile süresi netleşmiştir.

Yenileme fonu adı üzerinde, yenilenmek amacı ile satılan makine, cihaz, araç gibi iktisadi kıymetlerden ortaya çıkan karın ya da sigortadan gelen paranın, vergileme kapsamı dışında tutulmasıdır. Bahse konu kar, aynı neviden bir kıymetle yenileninceye kadar bir fon hesabında muhasebeleştirilir. Üç yılsonunda yenileme yapılmadıysa kar hesabına alınır.

Bu arada fon derken oluşan kar başka bir yere yatırılmıyor. Sadece bilançoda fon hesabında gösteriliyor.   Yeni iktisadi kıymet alımında ise bu tutar kar hesabına alınıp vergilendirilmek yerine, yıllar içine yayılan amortisman giderleri ile yine yıllar içinde bu fondan eksiltiliyor. Vergi ertelemesindeki avantajı fark edebiliyor musunuz? Binek araçlarda ise vergi dışı tutulabilecek tutar 2021 Yılı için 320 000TL.dir.

Burada idare işletmelerin teknolojisinin yenilenmesini istediği kadar, yenileme yapılamaması durumunda ise işletmeye müthiş bir vergi ertelemesi sunmakta ve bu kardan 3 yıl vergi almamaktadır. Pek tabi ki arazi ve arsalar marka ve imtiyazlar bu kapsamda değiller. Enflasyon hesabı yapıldığında 3 yıl vergi ertelemesinin ve sonra amortismandan azaltma uygulamasının ne denli uzun ve büyük bir imtiyaz olduğu anlaşılabilecektir.

Ne harika ki; aynı neviden ikinci el ve kullanılmış bir araç ya da makine alımı da yenileme kabul edilecektir. Satılan kıymetin yerine alınacaklar için adet bazında bir kısıtlama ve kapasite tahdidi de yoktur.

Devir niteliğindeki birleşmelerde bu kâr, devir alan kurumda, yenileme fonu hesabında tutulabilir, işin terki ve tasfiye durumunda ise fondaki tutar kara ilave edilerek vergisi ödenir.

Uygulamadaki Şart ise satılan iktisadi kıymetin yenilenmesinin zorunlu olması veya işletmeyi idare edenlerce bu konuda karar verilerek girişimde bulunulması diyor kanun. Bunlar biraz ucu açık ibarelerdir. Satış başlı başına bir irade ortaya koyma ve harekete geçmenin göstergesidir. karar defterine bile karar almaya gerek yoktur.

Özetle;  Fabrika, tesis, makine, demirbaş veya araç satışlarından doğan kardan yapılacak vergileme, Yeni kıymet alınıncaya kadar ötelenip zamana yayılabilmektedir.  Bu ise enflasyonist ortamlarda inanılmaz avantajlar doğurmaktadır.

Haftanın tavsiyesi yenileme fonu olsun diyerek siz iş insanlarına, yatırımcılara ve tüm ilgili okuyucularıma selam ederim. Haftaya bir başka avantaj konusu ile görüşmek dileğiyle hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.