DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vergi Ötelemesi

Sesli Dinle

Vergi ötelemesi, işletmelere enflasyonist ortamlarda dahi tasarruf imkânı sağlar. Aynı şekilde insan yaşamında da, önemli olan yenilenmeyi ve gelişmeyi istemektir.

Vergi Ötelemesi
31.01.2024
1.676
A+
A-

Vergi ötelemesi ile yenilenme…

Günümüzde işletmelerin sürekli yenilenmeye ihtiyacı vardır. Makine, cihaz ve araç gibi kıymetler, zamanla eskir ve işlevlerini kaybeder. Ancak bu yenilenme sürecinde işletmelere vergi avantajları sunulmaktadır.

Kartalların yaşlanma süreci, bu konuyu anlatmak için güzel bir örnektir. 40’lı yaşlara gelen kartalların pençeleri sertleşir, gagaları uzar, kanatları yaşlanır ve uçmaları zorlaşır. Bu noktada kartalların yenilenme ihtiyacı doğar. Aynı şekilde işletmelerin de kullandıkları araçlar ve makineler zamanla eskir ve yenilenmeye ihtiyaç duyarlar.

İşletmeler, demirbaş niteliğindeki kıymetlerini aynı türden bir kıymetle yenilediklerinde vergi avantajından faydalanabilirler. Yapılan yenileme işlemlerinde karlar vergi dışı tutulur ve 3 yıl boyunca vergi ertelenmesi sağlanır. Bu durum, enflasyona bağlı olarak araçların değerinin artması durumunda kar elde etmek ve vergi ödemekten kaçınmayı sağlar.

Yenilenme noktasında kartallarınkine tezat olarak işletmelerde bu süreç ise acı verici değildir. İşin güzel tarafı, yenilenmiş araç ve makinelerin yanında eskimiş ve elden çıkarılmış olanların satışından gelen paranın hemen kar hesabına alınmasını gerektirmediği ve vergilendirme sürecinin yıllar içinde gerçekleştiği bir modeldir. Üç yıl ve sonundan amortismandan eksiltme yöntemi ile vergi ötelemesi yapılarak işletmelerin ciddi miktarda tasarruf etmeleri mümkündür.

Binek araçlarda vergi dışı tutulabilecek tutar 2024 yılında 1 milyon 500 bin liraya çıkmıştır. Bu kanunun amacı, işletmelerin teknolojilerini yenilemesini teşvik etmektir. Kartalın gagası gibi işletmeler de yenilendikçe daha etkili ve verimli hale gelebilirler.

Yenilenme süreci ise basit bir kararla gerçekleşebilir. İşletme yönetimi ekipman veya makinelerin yenilenmesi gerektiğine karar verdiğinde vergi ötelemesinden faydalanabilir. Bu yöntem, sadece yeni değil ikinci el veya kullanılmış araç ve makinelerin alımı için de geçerlidir. Yenilemenin zorunlu olması veya çok düşünülmesi gerekmeyen bir karar olduğunu hatırlatmak isterim.

Sonuç olarak, işletmelerin geleceği için yenilenmenin önemi büyüktür. Vergi ötelemesi, işletmelere enflasyonist ortamlarda dahi tasarruf imkânı sağlar. Aynı şekilde insan yaşamında da, önemli olan yenilenmeyi ve gelişmeyi istemektir. Bugün en iyi olmak yerine elimizden geleni yaparak geleceği şekillendirelim. Görüşmek üzere…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.