DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ustalık Telafi Programı ve İşverenler için MEB Teşviki

Niyet bir tohum, yeni ortaya çıkan ustalık telafi programının hem işçi hem işveren, hem devlet hem millet için fayda vermesine niyet edelim.

Ustalık Telafi Programı ve İşverenler için MEB Teşviki
21.09.2022
19.076
A+
A-

Her şeyin telafisi olur ama zamanın telafisi yoktur derler. Ustalık telafi programıyla eksik kalan bilgileri, iş yaparken öğrenerek zaman da bir nevi telafi ediliyor.

Ustalık telafi Programı çalışanların pedagojik bilgiler ve uygulama sentezi ile yoğrularak mesleki tecrübelerini olgunlaştırmaya yönelik, devlet tarafından desteklenen süreli bir programdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve işverenin ortak girişimi ile İşyerindeki mevcut personelin yetkinliğinin belirlendiği bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. İşinin başındaki işçilere, işyerindeki mevcut usta öğreticiler aracılığı ile pedagojik bilgiler verilip onların iş yetilerinin geliştirilmesi öngörülürken, işverenin maddi olarak desteklenmesi, işçinin maaşının bir bölümüne katılma şeklinde gerçekleşerek işverene bir jest yapılmaktadır.  Nisan 2022 de uygulanmaya başlayan programa işverenler başvuruda bulunup, işçileri için ustalık belgesi, kendileri için ise her bir işçi başına asgari ücretin yarısı tutarında her ay için bir teşvik talebinde bulunabilmektedir. İşverenin teşvik alması için işçinin sınavda başarılı olma şartı ise yoktur.

Bir usta öğreticinin 40 çalışana kadar eğitim verebileceği öngörülmüş bu programda, işverenin usta öğretici belgesine sahip personeli yoksa bu durum 3 haftalık kurs ile telafi edilip eğitime katılana usta öğretici belgesi veriliyor. Online eğitim denmekle birlikte bu eğitim hazır videoları izlettirmek şeklinde verilmektedir, sınav sonundaki başarı neticesinde ise personel MEB Onaylı “Usta öğretici” belgesine sahip oluyor. Çalışan sayısı 50 ve üzeri olan işverenler MEB ile protokol imzalıyor ki bu meslek edindirme merkezleri ve meslek liseleri aracılığı ile oluyor, Protokol sonucu bu teşvikler her bir personel için 27 saat ile sınırlı olmak üzere yeni alınacak personeli de içine alarak sürekli hale geliyor.

Listede belirtilen alan ve dallarda faaliyetteki şirketlerde çalışırken ismi eğitime yazdırılmış çalışanlar, süreç sonunda ustalık belgelerine kavuşurken, işveren ise kayda değer bir maddi desteğe kavuşuyor. Asgari lise diplomasına sahip kişilerin yararlanacağı bu programa katılım için bir alt ya da üst limit bulunmuyor. Yeni istihdam ve ortalama çalışan sayısı gibi hiçbir kıstas aranmıyor.

Niyet bir tohum, yeni ortaya çıkan ustalık telafi programının hem işçi hem işveren, hem devlet hem millet için fayda vermesine niyet edelim.

Sağlık ve güzellik dolu günler dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.